fbpx
Pumukli

Heteken át vizsgálta a hivatal Pumuklit

Arra voltak kíváncsiak, megkérdőjelezi-e a hagyományos nemi szerepeket a mese története.

Számos esetben fordultak a  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) bejelentők 2021 júniusának vége és december 15. között a „pedofiltörvényre” hivatkozva – számolt be az rtl.hu.

Összesen 84 esetben érkezett bejelentés; minden ügynél a homoszexualitás megjelenését kifogásolták különböző műsorszámokban, valamint cikkekben. Emellett 50 esetben „kiskorúak védelme érdekében” is panaszt tettek, így június vége és december 15. közötti féléves intervallumban több mint 130 bejelentés érkezett a hatósághoz.

Végül a Médiatanács eddig egyetlen esetben sem indított eljárást, de a 84 esetből 23-nál még nem született döntés – ezek társszabályozó szervezetekhez vagy külföldi társhatósághoz kerültek.

Egyébként egy évvel korábban, ugyanezen időszakban még csak 32 esetben érkezett panasz..

Az Oroszlánkirályt is vizsgálták volna

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni. Az rtl.hu – a húsz hivataltól származó – adatai szerint október 31-ig csak hat bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel.

A portál azonban talált egy érdekes esetet, amikor valaki Vas megyében azért tett bejelentést, mert szerinte a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket.

Az illetékes kormányhivatal 14 napig vizsgálta az esetet, mire megállapította: a beadvány nem volt elég alapos.

Pénzbüntetés a Micsoda család! című könyv forgalmazójának

Egy másik ügyben pénzbüntetéssel járt az eljárás, igaz, mely azonban nem a júniusban elfogadott módosításra hivatkozva indult.

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című könyv forgalmazóját, mert a szivárványcsaládokról szóló könyv úgymond „megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött”.

melegek, tévé, homoszexuális
Fotó: stock / Depositphotos.com

Tarnai Richárd hivatalvezető az esetről a HírTV-nek azt mondta, szerinte a terjesztő nem vette figyelembe a jogszabályt, amely szerint külön fel kellett volna tüntetni, hogy a könyv „szokásostól eltérő tartalommal rendelkezik”. Az ügyben a megbüntetett forgalmazó bírósághoz fordult. Az esetről ide kattintva olvashatja a Media1 korábbi beszámolóját.

Egy másik Pest megyei esetben azt kifogásolta a bejelentő, hogy egy gyerekkönyvtárban a gyerekek számára is elérhető helyen helyeztek ki egy homoszexualitást megjelenítő könyvet.

A hatóságok helyszíni ellenőrzést is tartottak, de mivel a könyv nem volt elérhető a gyerekek számára ekkor, az ügyben végül nem indult eljárás.

Korábban is indultak már vizsgálatok

Mint arról a Media1 beszámolt, a pedofiltörvényként ismertté vált, homofób elemeket is tartalmazó jogszabályváltozást, amelyet kritikusai propagandatörvényként emlegetnek, 2021 júniusában fogadta el az Országgyűlés, majd júliusban lépett hatályba.

A törvény hatályba lépését követő első hónap után a Magyar Hang gyűjtötte össze az addig született panaszokat, melyek már akkor jelentősen megugrottak. Novemberben a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks napilapja, a Magyar Nemzet jelentette fel a Netflixet a Médiatanácsnál egy nembináris bölény miatt, eredménytelenül. A Barátok közt leszbikus csókja miatt is vizsgálódott a Médiatanács, de nem kapott bírságot az RTL Klub.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Pumukli
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások