fbpx
A Barátok közt jelenete a csókkal

Megugrott a „pedofiltörvény” bevezetése óta a médiahatósági panaszok száma

Bőven lesz dolga a Médiatanácsnak, ha véget ér a több mint egy hónapon át tartó nyári szabadsága.

Jelentősen megugrott a pedofiltörvényként ismertté vált, homofób elemeket is tartalmazó jogszabályváltozás hatására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz érkező bejelentések száma  – értesült a Magyar Hang.

Az NMHH a lapnak adott közlése szerint július 15. és augusztus 25. között összesen 69 alkalommal tettek bejelentést panaszosok a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések vélelmezett megsértése miatt. A médiahatóság tájékoztatása szerint jelenleg ellenőrzik ezeket, ha pedig közigazgatási eljárás indul, akkor hatvan napjuk lesz az ügyintézésre. Folyamatban lévő ügyekről azonban nem adhatnak információt, így nem derül ki, hogy a bejelentők pontosan mit kifogásoltak, továbbá hogy mely médiumok lehetnek érintettek.

Az NMHH adatai szerint az előző év ugyanezen időszakában mindösszesen tíz ilyen bejelentés érkezett, melyhez képest az idei növekedés csaknem hétszeres.

Egyébként mint arról a Media1 beszámolt, a Médiatanács szeptember 6-ig tartó, 40 napos szabadságukat töltik – így a panaszbeadványok elbírálására még várni kell.

A törvény alapján a médiahatóság mellett a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi osztályára, valamint a rendőrségre is érkezhetnek bejelentések. A Magyar Hang kérdéseire a Budapesti Kormányhivatal nem válaszolt, míg az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy augusztus 9-ig nem történt ilyen feljelentés.

A parlament július 15-én fogadta el, nagy tiltakozás mellett a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvényt. A törvény tiltja a homoszexualitás és a nemváltás megjelenítését 18 éven aluliak számára.  Az új szabályok értelmében a tévécsatornák is csak tizennyolc év felettieknek, a késő esti sávban tehetik közzé a homoszexualitást tartalmazó filmeket.

Az NMHH a Magyar Hangnak küldött válasza szerint a médiatörvény határozza meg a szervezet által indított eljárások lehetséges jogkövetkezményeit. Ennek gyakorlata még csak a következő hónapokban alakul majd ki – így nem biztos, hogy minden szankció reális veszélyt jelent a médiaszolgáltatónak.

A törvény legfőbb bírálata is éppen az volt, hogy nem egyértelmű, mit tilt, valamint az sem, hogy a kifogásolt tettek milyen következményekkel járnak.

Amikor a Media1 például arról érdeklődött, hogy leadható-e a Jóbarátok homoszexualitást tartalmazó jelenete, akkor az NMHH azt közölte, hogy ezt nem tudja megmondani előre.

Amennyiben a médiatörvény értelmében az NMHH azt állapítja meg, hogy a szabálytalanság csekély súlyú és először fordul elő, akkor a jogsértés tényének megállapítása mellett figyelmeztetik a médiumot, és „kötelezik a jogsértő magatartás megszüntetésére, a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra, továbbá a jogszerű magatartás tanúsítására”. Az ismételt jogsértés azonban számos büntetéssel járhat, ez akár 200 millió forintig is felkúszhat – függően attól, hogy az adott médium melyik kategóriába sorolható.

Még több hírt találhat a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre és csatlakozzon hozzánk Facebookon is!

Borító: azonos neműek szerelme a Barátok közt című sorozatban, nem sokkal annak befejezése előtt. A jelenet még a törvény elfogadása előtt vették fel, de már annak hatályba lépése után sugározták. Fotó: Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások