fbpx
Szivárványszínű zászló.

Velencei Bizottság: alapvető emberi jogokat sért a propagandatörvény

A Velencei Bizottság állásfoglalása szerint a nyáron elfogadott törvény összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal, elfogadása elhamarkodott volt, ráadásul a kormány elmulasztotta a civil társadalommal és az ellenzékkel való egyeztetést. Az LMBTQI-ellenes részek visszavonását szorgalmazza a testület. A hírre reagált a Háttér Társaság is.

A Háttér Társaság a Media1-hez eljuttatott keddi közleményében a Velencei Bizottság döntését így kommentálta:

„Rájár a kormányra az európai rúd, hiszen szűk két héttel azután, hogy az Európai Bizottság elindította a kötelezettségszegési eljárás második szakaszát, a Velencei Bizottság (az Európa Tanács tanácsadó szerve) mondta ki, hogy a kormány által gyermekvédelminek hazudott propagandatörvény összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal. Mivel az Emberi Jogok Európai Egyezménye a nemi identitást és a szexuális irányultságot védi, így a törvény azzal nem mehet szembe. A Velencei Bizottság kiemelte: sem a közerkölcsre, sem a kiskorúak védelmére hivatkozva nem hozhatott volna a kormány olyan döntést, amely korlátozza a meleg vagy transznemű emberek jogait.”

A Háttér Társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bizottság arra is rámutatott, hogy a köznevelési törvény módosításával Magyarország nem teljesíti azt a kötelezettségét, hogy „az oktatási rendszer objektív és elfogultságtól mentes tájékoztatást nyújtson a gyermekeknek a nemi identitásról, a szexuális irányultságról, és megvédje őket az ilyen okból történő megkülönböztetéstől.”

Mint kiemelték, a törvény a kormány által hirdetett célokkal épp ellenkező hatást ér el. Míg a kormány a szülők jogaira hivatkozva védi a törvényt, az éppenhogy „sérti az emberi jogi egyezményben rögzített, családi élethez való jogot, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeiket ennek megfelelően, saját meggyőződésük szerint neveljék és tanítsák.”

A Bizottság azt, a civilek által hónapok óta hangoztatott véleményt is osztja, hogy a módosításokban szereplő túl tág, pontatlan és esetlen kifejezések eltérő értelmezéseket okozhatnak.

A Velencei Bizottság a jelentést öt ajánlással zárta, amelyekben többek között javasolták az LMBTQI-ellenes részek visszavonását.

„Nem tudjuk, még hány nemzetközi szervnek kell elmondania, hogy tarthatatlanok és súlyosan jogsértőek a kormány LMBTQI-ellenes intézkezdései, amelyeket az országra kényszerítettek. Ha a kormány azt remélte, a nyári fokozott nemzetközi figyelem után elsikkad a propagandatörvény körüli felháborodás, nagyobbat nem is tévedhettek volna. Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy a hazai és nemzetközi fórumokon hallassuk a magyarországi LMBTQI emberek hangját, és felhívjuk a figyelmet a törvény káros hatásaira,” kommentálta a jelentést Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Az Országgyűlés idén nyáron szavazta meg az LMBTQI-ellenes törvényt, melyet bírálói propagandatörvényként emlegetnek, mivel álláspontjuk szerint az az orosz propagandatörvény mintájára született, illetve hasonló rendelkezéseket tartalmaz. A törvény többek között korlátozza a homoszexualitással összefüggő tartalmak megjelenését a médiában, például televízióban.

Az RTL Klub HD LMBTQI logója
Az RTL Klub HD LMBTQI logója. Heteken át ezzel a logóval tiltakoztak a tartalomkorlátozás miatt. Fotó: Media1 olvasó / Brigitta
Az UEFA Facebook-oldala LMBTQI szimbólum mellett
Az UEFA Facebook-oldala LMBTQI szimbólum mellett 2021.06.23-án

Számos médiavállalat, civil szervezet, az ellenzék, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament, az EU-tagállamok többsége és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát, rosszallását, illetve az Európai Bizottság a napokban jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben.

Még több hír található a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások