fbpx
Meleg férfiak az ELLE magazin borítóján

LMBTQ hirdetést vizsgált és frekvenciákat adott a Karc FM-nek és a Katolikus Rádiónak a Médiatanács

Bár az október végén távozó Karas Monika elnök utódját még mindig nem nevezték ki, ezen a héten is megtartotta szokásos heti ülését a Nemzeti Média- és Hírközlési Tanács (NMHH) Médiatanácsa, ahol több fontos ügyben is döntés született. Vidéki rádiós pályázatokról, a Pesti Hírlapban megjelent, az ELLE Magazin LMBTQ-borítóját tartalmazó hirdetés jogszerűségéről és a 2022-es pályázati forrásokról is határoztak.

Az NMHH a Media1-hez eljuttatott közleménye szerint a Médiatanács e heti ülésén úgy határozott, hogy nem indít eljárást a Pesti Hírlap szeptemberi számában megjelent hirdetés miatt, amelyben az ELLE-magazin címlapváltozatain azonos nemű párok is szerepeltek, ugyanis a sajtótermékekre vonatkozó gyermekvédelmi szabályok alapján nem merült fel jogsértés.

Arról, hogy meleg párokkal a címlapján jelent meg a divatmagazin, a Media1 is beszámolt, ahogyan arról is, hogy a lapot szó szerint elkapkodták az olvasók. Az Országgyűlés idén fogadta el a propagandatörvényként emlegetett jogszabályt, mely korlátozza a homoszexualitás megjelenítését a médiában.

Vidéki frekvenciákat nyert a Karc FM és a Katolikus Rádió

A tanács eredményt hirdetett a Szombathely 107,4 MHz, a Zalaegerszeg 92,9 MHz, a Székesfehérvár 106,6 MHz, a Tatabánya 107,0 MHz és a Dunaújváros 99,1 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű pályázatain: előbbi kettőn a Katolikus Rádió Zrt., a többin a Karc FM Média Kft. a nyertes.

A testület a Budapest 102,1 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárásában nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t. Mindegyik esetben egyedül pályáztak a jelentkezők.

A grémium ezenkívül elfogadta a Vác 87,9 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatát célzó pályázati felhívás tervezetét.

Karc FM
Karc FM
fotó: karcfm.hu

A Friss FM bírságot kapott

A grémium tízezer forintos bírságot rótt ki a kisvárdai Friss FM szolgáltatójára, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, hírt, továbbá közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve több zenét és ismétlést tett közzé. A közreadott közszolgálati műsorok együttes időtartama a vonatkozó törvényi minimumkvótát sem érte el.

Hamarosan lehet pályázni a 2022-es támogatásokra

E heti ülésén a Médiatanács elfogadta a jövő évi támogatási programjának pályázati céljait, kategóriáit és az ütemezését részletező támogatási tervét. Az 1,44 milliárd forinttal gazdálkodó, négy pályázati eljárással számoló terv 2022-ben a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeinek, műszaki fejlesztésének, valamint a helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorainak gyártását támogatja.

A fenntartási és üzemeltetési költségek támogatására 440 millió forint a pályázati keret a négy fordulóban. A műszaki fejlesztésekre együttesen 120 millió forint áll majd rendelkezésre három fordulóban. A hír- és magazinműsorok készítésére a helyi és körzeti rádiók számára 360 millió forintos, míg a televízióknak 520 millió forintos keretet hirdet meg a Médiatanács négy-négy fordulóban. Az eljárások kerete megegyezik a tavalyival.

rádió, autórádió
Fotó: stock / depositphotos.com

A közösségi szolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeit támogató pályázat első fordulója idén decemberben lesz, a műszaki fejlesztéseké 2022 augusztusában. A rádióműsorok támogatására jövő márciusban, a televíziós műsorokéra pedig áprilisban lehet majd először nevezni.

A jövő évi támogatási program részeként a testület elfogadta és honlapján rövidesen közzéteszi a közösségi médiaszolgáltatók folyamatos fenntartásához szükséges – működési és üzemeltetési – költségek támogatásáról szóló 2022-es pályázatot. A 440 milliós pályázati keretből havonta a televíziók 660 ezer forintot, a közösségi rádiók 550 ezer forintot, míg a kisközösségi rádiók 440 ezer forintot nyerhetnek el a négy fordulóban.

Az első beadási határidő december 16. 16 óra, a további fordulókra pedig jövő január-februárban, március-áprilisban és május-júniusban lehet nevezni.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Meleg férfiak az ELLE magazin borítóján. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások