fbpx
Kamera, stúdió.

Eltűnt 40 milliárd forint a magyar médiapiacról a COVID-válság miatt

Ez egy piacvezető médiavállalat árbevételével egyenértékű.

Közreadta az idei, negyedik negyedéves jelentését a Whitereport. A jelentés a Media1-hez eljuttatott összefoglalójából kiderül, hogy a hazai médiavállalatok éves nettó árbevétele 2020-ban 40 milliárd forinttal csökkent, ami 11 százalékos visszaesés 2019-hez képest. 89 százalékos WR-index a 2008-as válságkor sem fordult elő; a 2009/2008-as WR-index 91 volt, azaz csak 9 százalékos visszaesés következett be.

A COVID-vesztesek legnagyobb része hazai tulajdonú kis- és középvállalkozás (kkv); többségükben mikrovállalat.

A 40 milliárd forintnyi „feketelyuk” felét a mozipiac adja, harmadát a sajtópiac, de csökkent a hazai online tartalomszolgáltatók és a rádiók bevétele is – különösen a közszolgálati és a helyi rádióké.

Buborékméret: éves nettó árbevétel nagysága.
A buborékméret az éves nettó árbevétel nagyságát mutatja. Forrás: médiacégek / Whitereport, online platformok: IAB Hungary

A három legnagyobb globális kihívás a hazai reklám- és médiapiac számára 2022-ben

A Whitereport előjelzést is adott a következő időszakra vonatkozólag.

E szerint a

  • a GDPR-ral Európában, a CCPA-vel Kaliforniában és az egyre terjedő „privacy first” (a magánszféra mindenek előtt) szabályozás miatt a harmadik feles cookie-k kivezetése várható, jó eséllyel 2022-ben. A Google új tracking megoldásának bevezetése átmeneti bizonytalanságot okozhat a kampányeredményekben és a kiadók hirdetési bevételeiben – adatstratégia szükséges márka/médiumszinten.
  • A tudás- és tőkeigényes digitális transzformáció éllovasai és a leszakadók tábora közt nyílik az olló – márka/médiumszintű helyzetfelmérés és fejlesztési terv szükséges.
  • Ellátási válság a termékpiacokon: elemzők a COVID globális hatásához hasonlítják az ellátási problémák hatását. Ez áremelést, szállítási bizonytalanságot hozhat a média fizikai termékeinél is.

Október elején Incze Kinga, a Whitereport alapítója volt a Media1 vendége – a beszélgetés itt érhető el.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások