fbpx
Az Elkrtk - a hazugság ára c. film előzetesének egy részlete

Az Elkrtuk című film állami támogatásának visszafizetését és hazugságokra figyelmeztető üzenet elhangzását követeli a DK

Arra reagált ezzel az ellenzéki párt, hogy az állami Kossuth Rádió több héttel a történtek után végül kénytelen volt helyreigazítást közölni a Kálomista Gábor nevével fémjelzett játékfilmből átemelt, Dobrev Klárára vonatkozó hazugság kapcsán. Azt kéri a Demokratikus Koalíció, hogy hagyják abba a fiatalok buszoztatását a filmvetítésekre, a vetítéseket figyelmeztessék a nézőket, hogy abban hazugságok hangzanak el, továbbá fizessék vissza az alkotók az állami támogatást.

Mint arról a Media1 is beszámolt csütörtökön reggel, november 10-én, tegnap beismerte az MTVA-hoz tartozó Kossuth Rádió, hogy valótlanságot közölt Dobrev Kláráról, a DK politikusáról az állami rádióban október 26-án, amikor tényként kezelte az Elkrtuk című Gyurcsány-ellenes politikai krimi egyik narratíváját a 2006-os utcai zavargások kapcsán. Az állami rádió több mint 2 héttel a műsor elhangzása után ismerte be, hogy valótlanságot terjesztett és a DK bírósági eljárást helyezett kilátásba vele szemben. Ekkorra már a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is elmarasztalta az MTVA-t fake news terjesztéséért.

A közmédiás helyreigazítás hírére reagálva közleményt adott ki nem sokkal ezelőtt Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese és alelnöke a párt nevében.

Ebben azt írja, hogy a mostani fejleménnyel az állami média elismerte, hogy hazugság az Elkrtuk című film és élő adásban közöltek hazugságot Dobrevről. Vadai szerint „a Fidesz hazug propagandagépezete lebukott és ezt ők vallották be. Az állami média csak azt teszi, amit a legvadabb pártállami időkből megszokhattunk: az adófizetők pénzén hazudnak, majd álszent módon bocsánatot kérnek. De ne tévesszen meg senkit, Orbán háztáji propagandistái csak a pertől rettegve léptek kettőt hátrébb. A megfutamodásuk nem változtat azon a tényen, hogy az elmúlt hónapokban közpénzmilliárdokat vertek el hazug lejáratásra, és állami pénzből finanszírozták pártfilmjüket, az Elkrtukat is, amelyről most ők maguk ismerték be, hogy egy hazug propagandafilm.”

A Demokratikus Koalíció közleményében ezután arról ír, hogy a propagandafilmnek is vállalnia kell a hazugságok következményeit. A DK azt követeli, hogy Kálomista Gáborék először is fizessék vissza a filmhez kapcsolódó állami támogatást, hisz „a laposföldhívők, a globális felmelegedést vagy a holdraszállást tagadók sem kapnak pénzt az adófizetőktől a beteges összeesküvés-elméleteik propagálására.”

Azt is követelik, hogy „a film vetítései előtt ezentúl írásban és hangban is tüntessék fel, hogy alkotásuk köszönőviszonyban sincs a valósággal és kizárólag hazug politikai célokat szolgál”.

A DK szerint ezenkívül a film alkotóinak be kellene ismerniük, hogy hazudtak, továbbá erkölcsi kötelességük lenne befejezniük a védtelen gyerekek buszoztatását a film vetítéseire.

A filmről szóló korábbi írásaink itt találhatók.

Még több hír található a Media1-en

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások