fbpx
ElkXrtuk.

Középiskolásokat buszoztattak az ElkXrtuk vetítésére; volt olyan intézmény, ahol kötelező volt megnézni a filmet

Több tanár ugyanakkor nem tartotta etikusnak a kötelező részvételt.

A Gyurcsány-ellenes film csütörtöki, karcagi vetítésére több helyi és környékbeli középiskolából is érkeztek diákok. Volt olyan intézmény, ahol kötelezővé tették a filmet, és aki hiányzott, igazolatlan órát kapott – számolt be a Telex.hu.

Háromszor is levetítették csütörtökön a karcagi Déryné Kulturális Központban Kálomista Gábor producer ElkXrtuk című filmjét.

Ebből az első kettőt a helyi középiskolásoknak szervezték.

A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet. Önként lehetett jelentkezni, a többség elment, de voltak olyanok is, akik nem voltak kíváncsiak a filmre. A Telex tudósítása szerint a diákok úgy becsülték, a tanulók 60-80 százaléka volt jelen.

A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre.

A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a Telex kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskola több oktatója is azt mondta a lapnak, hogy nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok mehettek, azaz 17-19 évesek nézték a filmet.

Ez a korosztály 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon.

A vetítés is csak egy lehetőség

A Telex csak a Nagykun Református Gimnázium vezetőjével, Tóth Barnával tudott beszélni, aki azon kérdésre, hogy miért érezték fontosnak a vetítés lehetőségét, a következőképpen felelt:

„Az sem biztos, hogy fontosnak tartottuk. Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára. Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem”.

A vezető azt is elmondta, hogy az önkormányzati fenntartású Déryné Kulturális Központon keresztül érkezett az ajánlat.

Megkérdezték arról is, hogy a vetítés utáni napokban a tanárok beszélgetnek-e majd a diákokkal arról, hogy mi az ami valóban úgy történt 2006-ban, ahogy a filmben van, és mi az, ami minden alapot nélkülöző kitaláció:

„Nem fogjuk megbeszélni a diákokkal, hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni” – válaszolta. Azt sem tudta megmondani, hogy ki finanszírozta a vetítést, kell-e az iskolának fizetnie érte.

A kulturális központ alapból nem alkalmas mozizásra, egy mozis vállalkozó hozta a megfelelő technikát. Ő azt mondta, az önkormányzattal kötött szerződést, és több tanár is arról beszélt, nem az iskolák, hanem közvetlenül, vagy a kulturális központon keresztül áttételesen az önkormányzat állta a cechet – áll a Telex tudósításában.

A lap megkereste Karcag kormánypárti polgármesterét, Szepesi Tibort is, aki úgy felelt:

„A filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték”.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Facebook / ElkXrtuk
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások