fbpx
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ElkXrtuk premierjén.

Közvetve közel 350 millió forint állami támogatás segítette az ElkXrtuk című Gyurcsány-ellenes film létrejöttét

A Miniszterelnökséghez tartozó Nemzeti Filmiroda közreműködésével Kálomista Gábor produkciójának létrejöttét társasági adókedvezménnyel segítette az állam.

Bár az ElkXrtuk két producere, Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya néhány napja úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy a mozifilm gyártására nem kaptak közvetlenül állami támogatást, hanem saját forrásból, hitelből, céges és magántámogatások finanszírozták azt, most azonban az Indamedia másik terméke, a Napi.hu megírta, hogy közvetve mégis megjelent közpénz a film kapcsán.

A balatonőszödi beszéd 15. évfordulójára és a Stop Gyurcsány fideszes kampányra időzített filmet az év elején „Az igazság ára” címmel, 800 millió forint tervezett filmgyártási költéssel vette nyilvántartásra a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzeti Filmiroda. (Mint a Media1 korábban megírta, ez az intézmény minősítette a produkciót művészfilmmé.) A gyártás előkészítése tavaly novemberben kezdődött, a forgatás idén március 21-én indult el, a gyártás befejezésének pedig 2021. október 23-át jelölték meg az alkotók.

A film címe időközben Elkxrtukra változott, a költségvetése pedig kibővült 1 milliárd 142,8 millió forintra – derítette ki a Napi.hu a Filmiroda adataiból. Hozzátették azonban: elképzelhető, hogy még ez sem a végösszeg.

Az alkotók a költségvetés 30 százalékáig, azaz (a korábban tervezett 240 millió helyett) 342,8 millió forintig vehetnek igénybe társasági adókedvezményes, azaz közvetett állami támogatást.

A filmtámogatás társaságiadó-kedvezményként illeti meg a cégeket, vagyis az adójuk nem az államkasszába, hanem a filmgyártókhoz kerül. Az ügymenet gyorsítására a Nemzeti Filmintézet letéti számlát vezet, ezen gyűjti a céges befizetéseket és fizeti ki a filmgyártási költségek elszámolása után a filmgyártóknak a közvetett támogatásokat. A Filmintézet negyedévente tájékoztatja az adóhatóságot a letéti számlára befolyt céges támogatásokról. A Megafilm eddig három részszámlát nyújtott be a filmgyártási költségekről (a 2020 novembere és 2021 márciusa közötti, az idén áprilisi és a májusi gyártási időszakra vonatkozóan) 774,5 millió forint összértékben,

ezek alapján akkor 232,3 millió forint közvetett állami támogatást vehetett igénybe.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ElkXrtuk premierjén. Fotó: ELKRTUK / Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások