fbpx
Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Médiaszabadság-törvényt készít az Európai Unió – a rossz példák között emlegetik Magyarországot is

Az Európai Bizottság (EB) egy sor előterjesztésen dolgozik a média szabadságának és sokszínűségének elősegítésére – derült ki Vera Jourová, értékekért felelős alelnök az Európai Parlament (EP) kulturális bizottságában tett beszámolójából.

Sok bírálatot kapott az Európai Bizottság az utóbbi években, amiért nem, vagy csak bátortalan lépéseket tett a sajtószabadság ellen irányuló egyre gyakoribb és egyre hevesebb támadások megfékezésére több európai országban. A Népszava beszámolója szerint a biztosok általában a hatáskör hiányára hivatkoztak, amikor visszautasították a kritikákat. Jourová most is világossá tette, hogy a közösség csak a ráruházott jogkörökkel tud élni, azokat viszont száz százalékáig fel kívánja használni.

A politikus bejelentette:

néhány hónapon belül bemutatják javaslatukat az újságírók megfélemlítésére és elhallgattatására szolgáló indokolatlan jogi eljárások, az úgynevezett közéleti részvételt akadályozó stratégiai perek (angol rövidítése: SLAPP) megszüntetésére.

Pár hete az EP elfogadott egy állásfoglalást, amelyben szorgalmazta egy SLAPP elleni jogszabály megalkotását, rámutatva: egyre elterjedtebb, hogy állami vagy magánszervek polgári és büntetőjogi kereseteket indítanak azzal a szándékkal, hogy elrettentő hatást gyakoroljanak a független médiára és civil szférára.

Magyarország a rossz példák között

Várhatóan jövő nyárra készül el a médiaszabadságról szóló törvény tervezete, amely elfogadása esetén egy teljesen új eszköz lesz az Európai Unió döntéshozóinak a kezében a szektor támogatására – közölte Jourová. A jogszabály elsősorban a sajtó elfoglalása, politikai érdekek vagy gazdasági haszonszerzés érdekében történő felhasználása ellen nyújtana védelmet.

„Számos kísérletet látunk kormányok részéről a médiaszabadság aláásására, a médiapiac torzítására. Magyarországon a KESMA (a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) kapja a legtöbb állami hirdetést, hogyan boldogulna ilyen környezetben bármely új szereplő akár a hazai színtérről, akár az EU-ból?”

– fejtette ki a bizottsági alelnök, aki a rossz példák között emlegette a legfrissebb lengyel médiaszabályozást és a szlovén állami hírügynökség pénzügyi kivéreztetését is.

A médiaszabadságról szóló törvénytervezettel az Európai Bizottság célja az átlátható médiapiac megteremtése, az indokolatlan állami beavatkozás kiszűrése és a túlzott médiakoncentráció felszámolása, hangzott el a parlamenti ülésen. A tervek szerint a jogszabályi javaslat az EU audiovizuális irányelvére épül, amely pontos szabályokat ír elő a szektor számára az egységes piacon. Vera Jourová beszámolt arról is, hogy a bizottsági szakértők már dolgoznak az online felületen publikált politikai célú hirdetések átláthatóságát garantáló jogszabályi javaslaton is. Az olvasónak tudnia kell, hogy ki helyezte el a hirdetést, ki fizetett érte és mennyit – tette hozzá.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások