fbpx
Az STA szlovén állami hírügynökség logója.

Lemondott a kivéreztetett szlovén állami hírügynökség vezetője

„Soha nem veszek részt az újságírói autonómia eltiprásában” – írta a lemondásában az STA igazgatója.

Döntését az STA éléről távozó  Bojan Veselinovic azzal indokolta, hogy a kormányzati kommunikációs hivatallal (UKOM) folytatott tárgyalások sikertelenek voltak – közölte az STA az MTI beszámolója szerint.

„Soha nem veszek részt az újságírói autonómia eltiprásában”

– írta lemondó levelében Veselinovic, és hozzátette: nem tudja, és nem is akarja elfogadni azokat a feltételeket, amelyeket a kormány képviselője szabott a hírügynökségi közszolgáltatás finanszírozásához. A szlovén hírügynökség már 273. napja ingyen végzi a munkát. Veselinovic emlékeztetett arra, az államnak törvényi kötelezettsége, hogy havi juttatásban részesítse az STA-t, amit nemrég a legfelsőbb bíróság is kimondott.

„Ezt idén köteles lett volna szerződés nélkül is megtenni, de mi még mindig tárgyalunk róla” – mondta, és úgy vélte, ez csak további formája a szándékos halogatásnak és az újabb feltételek szabásának.

Feltételekhez kötve

A szlovén kormány idén júniusban fogadta el azt a rendeletet, amely feltételekhez köti a hírügynökség 2021-es évre vonatkozó finanszírozását. Veselinovic szerint a rendelet törvénytelen, és erőszakkal akarja megváltoztatni az STA sikeres üzleti modelljét, továbbá csökkenteni piaci aktivitását, bevételeit és alkalmazottainak számát.

A kormány a megjelent cikkek és fotók után fizetne, továbbá a témák terjedelmét is ő szabná meg, a hátralékot pedig már ezen elvek alapján fizetné ki visszamenőleg is – mutatott rá az igazgató, aki úgy vélte, a kormány vitája az STA-val mindig is a függetlenség aláásásáról szólt, ő pedig távozásával olyan helyzetet akar teremteni, amelyben Ljubljana hozzáállása még nagyobb figyelmet kap.

Az UKOM még tavaly decemberben tájékoztatta a kormányt arról, hogy nem tudja teljesíteni a szlovén hírügynökséggel kötött szerződést 2020-ban, és 2021-re sem tud szerződést kötni vele, mert a hírügynökség igazgatója nem adta át azt a dokumentációt, amely lehetővé tenné az állami hozzájárulás folyósítását. Az STA többször is tudatta, hogy a törvényeknek megfelelően válaszolt az UKOM által feltett kérdésekre, de részletesebben csak a kormánynak tartozik beszámolóval.

Az állam képviseletében az UKOM évente köt szerződést a hírügynökséggel, és havonta utalja át a működéséhez szükséges összeget. Ez 2020-ra kétmillió euró volt (közel 700 millió forint), további kétmillió euró bevételt üzleti tevékenységből szerzett az STA.

Az UKOM a hírügynökség tavalyi utolsó negyedévi támogatásait egészen januárig visszatartotta, míg a kormány ideiglenesen jóvá nem hagyta a hátralék folyósítását. A hivatal azonban továbbra sem kötött szerződést a hírügynökséggel 2021-re, így az az idén még egy fillért sem kapott az államtól, ami miatt a csőd szélére került.

Veselinovic 2009-ben lett az állami hírügynökség igazgatója, jelenlegi megbízatása az év végén jár le. A hírügynökség a hónap elején pályázatot írt ki az igazgatói posztra.

Közvetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök is hozzájárulhatott a folyamathoz

Az Euronews magyar kiadásának összefoglalója szerint egy koholt ürügy lehetett pénzügyi források megszüntetésének egyik alapja. Még 2020 októberében egy Szlovéniát, Magyarországot és Horvátországot összekötő távvezeték építéséről tárgyalt a szlovén és a magyar kormányfő; az STA részéről Gregor Mlakar tudósított, akinek a beszámolója azonban „kiverte a biztosítékot”.

A „nemzet szégyenének” nevezte Janez Janša kormányfő akkoriban az állami hírügynökséget, mert az Orbánnal folytatott megbeszéléséről szóló tudósítás kurtább volt annál az interjúnál, mint az STA egy rapperrel és kormányellenes aktivistával, Zlatkóval készített.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Az STA szlovén állami hírügynökség logója. Fotó: Kasza János / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások