fbpx
Friderikusz Sándor, a Friderikuszpodcast műsorvezetőjeként

Egy halott rendező Friderikusz sajtósa, akit egyetlen újságíró sem ismer? Az utolérhetetlen Csenterics Ágnes nyomába eredtünk

A Media1 utánanézett, létezik-e egyáltalán az a Csenterics Ágnes, aki Friderikusz e-mail címét használva, a Friderikusz Produkció nevében nyilatkozott csalódottan a Blikknek arról, milyen súlyos, több tízmilliós veszteséget okozott a tévés műsorvezetőként ismertté vált podcasternek az, hogy a nézők zöme fizetés nélkül nézi a Friderikusz Podcast adásait, mintha csak „kiflitolvajok” lennének.

Kedden közölte a Blikk című bulvárlap azt a közösségi médiában és podcasterek körében nagy felháborodást kiváltó nyilatkozatot, melyben egy bizonyos Csenterics Ágnes, a Friderikusz Produkció állítólagos sajtósa azt állította az újságnak, hogy 24 epizód után az idén indult Friderikusz Podcast 25 millió forint veszteségnél tart, ugyanis az egyébként az ingyenes videómegosztókra is feltöltött videókért nem fizetnek a nézők.

Friderikusz állítólagos sajtósa azt is mondta, hogy csak a nézők 0,3 százaléka hajlandó fizetni, míg a többieket (azaz a nézők 99,7 százalékát) kiflitolvajokhoz hasonlította, akik, nem hajlandók fizetni a tartalomért, miközben annak előállítása pénzbe kerül.

A sajtós burkoltan ugyan, de bírálta a podcast első reklámozóját (ez a Douwe Egberts Omnia kávé volt), amiért a Friderikusz podcast növekvő látogatottsága ellenére a szerződés lejáratát követően, 15 rész után nem tudtak megegyezni vele a folytatás pénzügyi feltételeiről. Elhangzott a nyilatkozatban az is, hogy a reklámozói bevétele a podcastnak 4,2 millió forint volt, amiből egyébként nem nehéz visszakövetkeztetni, mennyi pénzt hagyhatott körülbelül a kasszában a kávémárka. Ezenkívül a nyilatkozat szerint máris befolyt 1,5 millió forint a Patreon nevű támogatói felületen keresztül, de a sajtós szerint Friderikusz állítólag már 31 millió forintot költött a podcastra, mindezt úgy, hogy ő maga állítólag díjazás nélkül, társadalmi munkában készíti a podcastot.

Lapunkhoz számos megkeresés érkezett, melyek főleg arra az általunk is ismert tényre hívták fel a figyelmet, hogy egy ilyen podcast az említett összegek töredékéből is elkészíthető kiváló minőségben. Több podcasterrel is beszéltünk, akik ezt megerősítették, hozzátéve, hogy Friderikuszénál több és 4K-s kamerákkal dolgoznak, mégsem kerül ennyibe a tartalom előállítása. Másvalaki arra hívta fel a figyelmünket, hogy a Friderikusz Podcast elindítását beharangozó videó lényegében egy koppintás. Két linket is kaptunk. Az egyiken az látszik, hogyan reklámozta Friderikusz a saját podcastját egykoron, a másikon pedig az, hogy Friderikusz külföldi világhírű pályatársa, Conan O’Brien hogyan tette. A hasonlóság több mint kísérteties. Mielőtt rátérnénk, mutatjuk.

 

Ám ez még mind semmi ahhoz képest, ami ezután következett. Ugyanis a Media1 időt, energiát nem kímélve megpróbált utánanézni, vajon ki is Friderikusz Sándor állítólagos sajtósa, aki ennyire nincs tisztában azzal, hogy ha elkezdi szidalmazni azokat a nézőket, akik egyébként az ingyenes platformokon is megosztott podcastot díjfizetés nélkül nézik, akkor ez visszafelé is elsülhet. Megpróbáltuk tehát fellelni Csenterics Ágnest.

A sajtós, akit nem ismernek a sajtó munkatársai, és aki teljesen elérhetetlen

Az állítólagos sajtóst először a Facebookon kerestük, ám ott ilyen néven egyetlen személyt sem találtunk. Próbálkoztunk a Linkedin nevű szakmai közösségi portálon is, de ott csak egyetlen Csenterics Ágnes profilt találtunk: annak az ismert tévés rendezőnek a profilját, aki a Wikipedia oldala szerint 77 évesen tavaly elhunyt. A Google keresőben is megpróbáltuk fellelni Csenterics Ágnest, de csak a tévés rendezőre vonatkozó tartalmakat találtuk meg, melyekben mindenütt szerepelt, hogy tavaly elhunyt, ezenkívül a Blikk tegnapi cikkében és annak átvételeiben találtuk meg a nevét. Nem találtunk viszont más, korábbi nyilatkozatokat az állítólagos sajtóstól.

Nem adtuk fel. Kérdezősködtünk az RTL Magyarország munkatársainál is, ismerik-e Csenterics Ágnest, Friderikusz Sándor sajtósát, de ott senki sem ismerte őt. Felhívtuk Máté Krisztinát, Friderikusz Sándor az RTL Klubon látható Életünk története című műsorának producerét is, de azt mondta, nem tud róla, hogy a Friderikusz Produkciónak lenne saját sajtósa, ők pedig csak a tévéműsor gyártásával foglalkoznak, annak kommunikációját pedig az RTL intézi. Amikor megemlítettük Csenterics Ágnes nevét, úgy emlékezett, hogy ilyen néven egy tévés rendező dolgozott a szakmában, de sajtós munkatárs neki sem derengett.

Eközben több tucat kommunikációs szakemberrel, PR-essel, köztük az egyik nagy, több tucat tapasztalt PR-est foglalkoztató, e területen járatos hazai pr-cég munkatársaival is kapcsolatba léptünk, de ők sem hallottak Csenterics Ágnesről, csak olyan akadt, aki emlékezett rá, hogy volt ilyen néven korábban egy tévés rendező, aki azonban már meghalt.

Több tucat újságíróval is beszéltünk, de ők mind azt mondták, hogy nem hallottak még Csentericsről, és azt feltételezték, hogy valójában csak Friderikusz írhatta a szöveget a Blikknek, maga elé egy sajtóst téve. Egy Facebook-bejegyzést is közzétettem, hátha valamelyik újságíró ismerősöm bekommenteli, hogy ő már találkozott vagy beszélt Csentericcsel, de legalább már hallott róla. Senki nem mondott ilyet.

Megkérdeztük a Blikket is

Beszéltünk a Blikk szerkesztőségével is. Ott azt tudtuk meg, hogy Friderikusz Sándor e-mail címéről kapták a nyilatkozatot, de Csenterics Ágnes aláírásával. Ezt hivatalosan a Blikk kiadója, a Ringier Axel Springer Magyarország sajtóirodája is megerősítette kérésünkre.

Kiterjedt kapcsolati hálónk ellenére 24 órányi telefonálgatás alatt egyetlen olyan emberrel sem találkoztunk a magyar média szakmában, aki ismerne jelenleg is élő Csenterics Ágnest, illetve a Blikk cikke előtt hallott volna arról, hogy Friderikusz Produkciónak / Podcastnak létezik sajtósa, sőt többen nevetségesnek találták, hogy ilyenre költene a podcast.

Nem adtuk fel. A telefonkönyvben is megnéztük, hátha van benne Csenterics Ágnes. A számunkra fellelhetetlen sajtós azonban nem szerepelt a telefonkönyvben sem, illetve online tudakozóban.

Megtaláltuk a tavaly elhunyt Csenterics Ágnes mobiltelefonszámát egy weboldalon: megpróbáltuk felhívni a számot, hátha felveszi valaki a tavaly elhunyt rendező rokonságából, hogy megkérdezzük, tudnak-e másik Csenterics Ágnes létezéséről. Az elhunyt rendező telefonszámán azonban csak egy automata mondta be, hogy ez a szám nem működik.

Friderikusz és az állítólagos sajtósa is hallgat

Még mindig nem adtuk fel. Küldtünk e-mailt Friderikusz Sándor e-mail címére is (ahonnan a Blikknek küldték a nyilatkozatot korábban). Azt kérdeztük, tényleg létezik-e Csenterics Ágnes, illetve ha igen, hogyan beszélhetnénk vele élő szóban, hogy erről meggyőződhessünk, illetve szeretnénk megismerni a karrierútját, mivel senki nem ismeri őt a szakmában.

Arra is rákérdeztünk, ha Csenterics nem létezik, nem tartja-e Friderikusz tiszteletlenségnek, hogy egy ismert halott nevében adták ki a nyilatkozatot.

Visszajelzés azonban bőven több mint 8 óra elteltével sem érkezett sem Friderikusztól, sem az állítólagos, de senki által nem ismert sajtósától.

Eközben telefonon is többször felhívtuk Friderikusz Sándor néhány héttel ezelőtt még működő, a média szakmában sokak által ismert telefonszámát, hátha megcáfolja, hogy Csenterics Ágnes nem létezik. Friderikusz azonban többszöri próbálkozásunk ellenére nem vette fel a telefonját.

Kerestük Csenterics Ágnest a TikTok nevű közösségi felületen is, hátha egy új generációs fiatalról van szó, aki még nem vált ismertté a médiás körökben, ám egyetlen ilyen nevet viselő felhasználó sem akadt a kínai megosztón. Az Instagramon is szétnéztünk, hátha a sajtós ott bujkál, de hiába.

Egyelőre tehát számunkra az tűnik hihetőnek, amit a titokzatos Csenterics Ágnes iránti kutakodásunk során Friderikusz több pályatársa feltételezett, hogy a tévés és podcaster sajtósa valójában maga Friderikusz Sándor lehet. A Blikkben megjelent kiflis nyilatkozatban több pályatársa is Friderikusz stílusát, gondolkodását vélte felfedezni, és teljesen hihetőnek tartották, hogy valójában Friderikusz a sajtós. Ám még így sem zárjuk ki teljesen, hogy végre valahára előkerül a titokzatos Csenterics Ágnes, aki sajtós létére és egy közösségi médiás szolgáltatás, a podcast munkatársaként nincs fent a közösségi médiában, és akit nem ismernek az újságírók, pr-esek, illetve voltaképpen senki.

Ha Ön ismeri Csenterics Ágnest, azaz Friderikusz Sándor állítólagos sajtósát, kérjük jelezze nekünk a [email protected] e-mail címen!

Kövessen minket a Facebookon, hogy ne maradjon le, ha az ügyben bármi fejlemény történik! Kérheti napi hírlevelünket is! Ott vagyunk Twitteren is. Megköszönjük, ha hozzájárul a Media1 működési költségeihez, de akkor is hálásak maradunk a látogatásért, ha ezt nem teszi meg.

Frissítünk: 2021. október 28. 22:17

Megszólalt Friderikusz!

Friderikusz Sándor végül csütörtök este, a műsorában reagált cikkünkre. Reagálásában a műsorvezető személyeskedésektől sem mentesen bírálta lapunkat és jelen sorok szerzőjét, ugyanakkor érdemben nem cáfolta meg a cikkünkben leírtakat: arról beszélt, hogy a megjelent írás egy bosszúhadjárat része, de kerülte annak tisztázását, hogy létezik-e Csenterics Ágnes, a titokzatos és fellelhetetlennek bizonyuló sajtós. Részletesen erről különálló anyagunkban írunk és megmutatjuk a videót is.

Frissítés 2021.10.29. 17:55

Virág Márton, a Blikk főmunkatársa a 168.hu-nak azt mondta, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottságának állásfoglalását kéri az ügyben, ugyanis szerinte Friderikusz szerinte súlyos emberi és szakmai hibát követett el. Részletek itt.

Frissítés 2021.10.30. 08:27
Fellegi Mária, az RTL Magyarország volt, ma már nyugdíjas vezető vágója, Csenterics Ágnes férjének lánya szerint Friderikusz Sándor megalázta Csenterics Ágnes emlékét, ezért jogi lépéseket tervez a műsorvezető és podcaster ellen – részletek erről a Media1 újabb cikkében!

Frissítés 2021.11.03. 07:08

A MÚOSZ utóbb állásfoglalásában azt írta, hogy Friderikusz Sándor etikai vétséget követett el, valamint további észrevételük is van.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások