fbpx
Friderikusz Sándor elismeri, hogy nem létezik Csenterics Ágnes (2021.11.04)

Friderikusz beismerte: nem létezik Csenterics Ágnes néven sajtósa

A napokban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által elmarasztalt podcaster csütörtök este közleményben kért elnézést a történtekért, majd azt állította, egy külföldön élő férfi készítette Friderikusz megbízásából a tavaly elhunyt tévés rendezőnő nevével megjelent kiflitolvajos nyilatkozatot. Az állítólagos külföldi sajtós nevét Friderikusz nem fedte fel, és tettének indítékáról sem beszélt, de legalább hajlandó volt elnézést kérni Csenterics Ágnes hozzátartozóitól.

Friderikusz Sándor a következő közleményt és videót tette közzé csütörtökön este, nem sokkal 20 óra előtt:

„Hogy a héten tovább gyűrűzött üggyel kapcsolatban Önök, a nézőim tisztábban lássanak, mindjárt az elején röviden elmondom: igenis van sajtósa a Friderikusz Produkciónak, egy férfi, aki külföldön él, és online végez különböző előkészítő, anyaggyűjtő munkákat a podcastom számára. Az én hibám, hogy rá bíztam az ominózus Blikk-cikket is – így lett tehát a sajtósom. És bár megjelenés előtt beolvasták nekem az írás szövegét, de úgy hagytam, hiszen a tartalmával egyetértettem, sőt, az adatokat is én adtam hozzá.
Talán elhiszik nekem, hogy tényleg nem a nézők megsértése volt a szándék, hanem egy – szerintem – visszás helyzet érzékeltetése.
Elismertem és elismerem: rosszul csináltam, különösen kár volt a kifli-hasonlatért, de ezért már elnézést kértem a múltkor.
A másik hiba, hogy az álnevet, amelyet a kollégám aláírt, nem láttam, mert csak telefonon egyeztettük a szöveget.
Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy én, aki több évtizede dolgozom a magyar televíziózásban, nem lépek közbe azonnal, ha azt látom, hogy egy volt tévés kolléganő, sőt, egy elhunyt kolléganő neve szerepel a cikkben?
Ennek ellenére – és ez a dolog erkölcsi része – nem vagyok hajlandó áthárítani a felelősséget a munkatársamra, azért nem, mert a cég nevében kiadott információért mindenképpen nekem kell vállalni a felelősséget.
Egyébként az elhunyt rendezőnő családjával felvettem a kapcsolatot és elnézést kértem.
Mindenkinek nagyon köszönöm, aki megértette, hogy nem a kapzsiság és nem a nyerészkedés mozgat!”

A nyilatkozatban Friderikusz nem nevezte meg, ki a titokzatos külföldi férfi, aki az egyébként Friderikusz stílusával, szóhasználatával kísérteties hasonlóságot mutató, sokak körében felháborodást kiváltó kiflitolvajos nyilatkozatot tette Csenterics Ágnes, a Friderikusz Produkció sajtósa aláírással, valamint nem tért ki rá, az állítólagos férfisajtóst mi motiválta, hogy épp az ismert tévés rendező nevét használja fel a nyilatkozathoz.

Legújabb videóját két nappal azután tette közzé Friderikusz Sándor, hogy a MÚOSZ kedden este etikai vétséget állapított meg a múlt héten történtek kapcsán, és egy héttel azután, hogy a múlt héten a podcaster és tévés műsorvezető az őt leleplező Media1-et támadta egy videóban, amiért ellenőriztük, létezik-e Csenterics Ágnes néven sajtósa, majd arra a következtetésre jutottunk, hogy nem, de széles körben ismert volt egy tévés rendező, aki tavaly azonban elhunyt.  A cikkben ezenkívül további furcsaságokra is felhívtuk a figyelmet.

A MÚOSZ a Media1 korábbi cikkével egyezően arra a megállapításra jutott, hogy a nyilatkozatot a „sajtósként foglalkoztatott” nevében maga Friderikusz Sándor adhatta. A MÚOSZ Etikai Bizottsága jelezte: az elhunyt személyiségek nevével való visszaélés nemcsak etikai szempontok szerint súlyosan aggályos, de a hozzátartozók érzékenységét is joggal sérti, mindezeken túlmenően kegyeleti jogot is sérthetnek.

Frissítés 2021.11.08. 20:32
Friderikusz mostani videója kapcsán újabb ellentmondások merülnek fel. Erről is szó esik legújabb cikkünkben, valamint arról, hogy nem előzmény nélküli a fantomsajtós botrány: Friderikusz 1985-ben meghamisította Chrudinák Alajos aláírását, majd a Szuper Pszt főszerkesztője szerint a ’90-es években saját magáról és pályatársairól írt cikkeket álnéven.

Friderikusz ügyéről is elérhető valamennyi írásunk ITT.

Még több cikk érhető el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon, iratkozzon fel napi hírlevelünkre, RSS hírfolyamunkra, vagy kövessen bennünket Twitteren.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások