fbpx
Jelenet a Haláli csajok ( Tragedy Girls ) c. filmből

A Médiatanács a Duna TV-n sugárzott hüvelytabletta reklámjával, rádiós pályázatokkal és az RTL Klubon levetített Haláli csajokkal foglalkozott

A Médiatanács megvizsgálta, hogy jogszerűen sugározta-e az állami Duna TV 12-es karikával az egyik hüvelytabletta reklámját, jogszerű volt-e a Haláli csajok sugárzása az RTL Klub képernyőjén éjszaka, és eldőlt az is, hogy a Katolikus Rádió megkapja-e az egyik székesfehérvári és kiskőrösi helyi rádiós frekvenciát. A testület megvizsgálta az egyik kormányközeli megbízásairól ismertté vált ügyvédi irodához köthető LBK-cégek újabb budapesti frekvenciapályázatait és médiaszolgáltatók támogatásával foglalkoztak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti szokásos ülésén nyertest hirdetett a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt pályázatokon. Mindkét esetben az egyedül jelentkező Katolikus Rádió Zrt. nyert – tudatta a hatóság pénteki közleményében a Media1.hu-val.

Az LBK-cégek lehetnek a befutók újabb két budapesti frekvenciára

Közölték azt is, hogy a Budapest 96,4 MHz körzeti frekvencia eljárásában egyedül az LBK Base Kft., a Budapest 105,9 MHz körzeti frekvencia esetében az LBK Sport Kft. indult, míg a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia pályázatán kizárólag a Katolikus Rádió Zrt. nyújtott be ajánlatot. A testület az alaki vizsgálatok után mindegyik esetben nyilvántartásba vette a pályázó vállalkozást. (Az értékes budapesti rádiós frekvenciák elnyerésére nagyon nagy eséllyel rendelkező LBK-cégek hátteréről itt írtunk bővebben – egy LBK-cég egyébként a múlt héten már nyert is egy fővárosi frekvenciát, így ha ezeket a frekvenciákat is megnyerik.)

A grémium elfogadta a Nyíregyháza 100,5 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatát célzó és egy Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségre szóló pályázat felhívásainak tervezeteit.

Korhatári besorolás miatt ellenőrzött hüvelytabletta-reklámot a Médiatanács

Nem indít eljárást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa egy júliusban a Duna Televízión 21 óra után, 12-es karikával sugárzott reklámblokk miatt, mert a kifogásolt szpotok – melyekben rágógumit, hüvelytablettát és probiotikumot népszerűsítettek – a grémium szerint

„nem tartalmaztak olyan elemet, amely kedvezőtlenül befolyásolhatta volna a védett korosztály szellemi, pszichológiai és erkölcsi fejlődését.”

Az RTL Klub sem követett el jogsértést

Szintén bejelentést vizsgálva döntött úgy a Médiatanács, hogy nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója, az RTL Magyarország ellen, ugyanis az NMHH megállapította, hogy a tévécsatorna a 0 óra 30 perctől sugárzott Haláli csajok (Tragedy Girls) című filmet 18-as korhatár-besorolással, az előírásoknak megfelelően tette közzé, a műsorszám kezdetekor és a reklámok után megjelenítve a korhatári minősítésre vonatkozó jelzést.

Újabb eljárások az ÉPI-TECH Magazin kapcsán

A grémium az ÉPI-TECH Magazin adásai kapcsán újabb két eljárást indít a termékmegjelenítésre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt, ezúttal a Kölcsey TV és a Somogy TV – különböző – szolgáltatói ellen.

Augusztus elején a közreadott műsor egy-egy adásában, illetve azok egy-egy ismétlésében építészeti cégek szolgáltatásairól, termékeiről reklámszerű többlet információk hangzottak el, ami a Médiatanács szerint jogszabályellenes. A műsorral kapcsolatban ezekkel együtt már kilenc eljárás van folyamatban a testületnél – tudatta a médiahatóság pénteken.

Vizsgálat a hatoscsatornánál

A testület hatósági ellenőrzést indított a hatoscsatorna szolgáltatója ellen, mert egy júliusi adásnapon az Ahogy nő a NŐ – nőgyógyászat és szexológia című műsort ugyan megfelelő, 18-as korhatárbesorolással és időpontban adta 22 és 5 óra között, a korhatári minősítésre vonatkozó, a műsort megelőző figyelemfelhívó, és a médiatörvény alapján kötelező jelzés azonban elmaradt az NMHH Médiatanácsa szerint.

Közel 70 millió forint műszaki támogatást kap tizenkilenc pályázat

A közösségi médiaszolgáltatók támogatására kiírt műszaki pályázat idei első fordulójában a nyertesek összesen 69,78 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang-, fénytechnikai berendezések és műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására.

A televíziók közül támogatást kapott a Körzeti Televízió Tata, a Tatai Televízió, a Szentes Televízió, a biatorbágyi Völgyhíd TV, a csabacsűdi Körös Televízió, a Kiskőrös Televízió, a szegedi TiszapART televízió, a Bajai Televízió, a TV Szentendre, a Túrkeve Televízió, a tahitótfalui Danubia Televízió, valamint a budapesti EWTN BONUM és az Apostol TV.

A közösségi rádiók közül a veszprémi Mária Rádió Nefelejcs és a fővárosi Klasszik Rádió 92.1, valamint a Magyar Katolikus Rádió 92,7 MHz és a 91,6 MHz jogosultságai pályáztak sikerrel. A kisközösségi rádióknál a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas kap segítséget.

A Médiatanács ülésének jegyzőkönyvét csak később teszik közzé, ezért elképzelhető, hogy mint arra többször volt már példa, további, esetleg fontos döntések is születtek, melyeket a sajtónak adott összefoglalóban nem említenek.

Még több hír érhető el a Media1-en

Borító: Jelenet a Haláli csajok ( Tragedy Girls ) c. filmből
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások