fbpx
Horváth Tamás (balra) az Erő és Elszántság 2017-es tüntetésén

Távozik a Vasarnap.hu nácirajongó főszerkesztője és az egyik szerző – a Neokohn megbocsátott a karlendítős munkatársának

Lemondott Horváth Tamás, az adóforintokból támogatott vasarnap.hu pár nappal ezelőtt kinevezett szélsőjobboldali főszerkesztője, és az egyik szerző, Kassab Adonis sem dolgozik többé a lapnak. Közben a Media1 megtudta, hogy a Neokohn nevű zsidó hír- és véleményoldal elfogadta újságírója, Gyenge Dániel bocsánatkérését, amiért náci kárlendítést tett néhány évvel ezelőtt és nyilas zászló előtt pózolt.

A kormányközeli oldal, a Vasárnap egy közleményben jelentette be csütörtökön este a főszerkesztő és a külsős szerző távozását.

Horváth Tamás és Kassab Adonis személye körül az elmúlt napokban országos botrány robbant ki, kiderült ugyanis, hogy Horváth korábban aktív résztvevője volt az Erő és Elszántság nevezetű, szélsőjobboldali, neonáci szervezet tüntetéseinek, a fehér európaiak életterét féltette, Hitler propagandaminiszterének, Göebbelsnek a jelszavát skandálta, és az európai kultúra védőinek állította be a náci németeket.

Idén augusztus elején derült ki, hogy a  fideszes médiahálózat, a KESMA egyik termékétől, a 888.hu-tól átigazolt Horváth Tamás a szintén közpénz-finanszírozott vasarnap.hu-hoz. Kinevezésére annak ellenére került sor, hogy személye, szélsőséges írásai közül az egyik már a 888-nál is nagy botrányt kavart: olyannyira, hogy akkori egyik, Hitlert és Szálasait méltató írását G. Fodor Gábor főszerkesztő a megjelenés után utólagosan kénytelen volt eltávolíttatni.

Horváth Tamás, a Vasárnap.hu főszerkesztője a Pesti Hírlap 2021. augusztus 12-i számának címlapján.
Horváth Tamás, a Vasárnap.hu főszerkesztője a Pesti Hírlap 2021. augusztus 12-i számának címlapján.

Arra a közlemény egyelőre nem tér ki, ki lesz most a vasarnap.hu főszerkesztője. A vasarnap.hu a mostani, azonnali hatályú távozásokat bejelentő közleménye egyébként így szól:

Közlemény
 
A Vasarnap.hu főszerkesztője, Horváth Tamás az elmúlt órában lemondott tisztségéről. Vele együtt távozik a szerkesztőségből augusztus 12-ei hatállyal külsős szerzőnk, Kassab Adonis is.

Hitünkkel és küldetésünkkel, ahogy eddig sem, úgy a továbbiakban sem fér össze semmiféle gyűlölet. Értékrendünkkel ellenkezik minden, ami erre uszít.

„Ha kitartotok tanításomban, valóban tanítványaim lesztek, megismeritek az igazságot,
és az igazság szabaddá tesz benneteket.”

A Vasarnap.hu szerkesztősége

Horváth: remek érzés

Horváth Tamás egyébként nem sokkal lemondását megelőzően még azt írta a személye körül kibontakozott közéleti botrány kapcsán a Facebookon:

„Általában is remek érzés a vasarnap.hu kötelékébe tartozni, de amikor támadnak minket, akkor még inkább. Igen, én elhiszem, hogy nagyon, de nagyon fájunk. Zsebkendőt is adok szívesen, kis pöcörők, de jobb, ha hozzászoktok, mert ennél csak erősebbek és hangosabbak leszünk.”

Mesterházy: hát ilyen az Orbán-kormány ideológiai háttérországa

Mesterházy Attila, az MSZP politikusa is kommentálta a náci botrányt, még a vasarnap.hu főszerkesztőjének lemondása előtt. Azt írta Facebookon az ellenzéki politikus:

„Hát ilyen az Orbán-kormány ideológiai háttérországa. Nácik, nyilasok, antiszemiták, sőt, inkább iszlámpártiak, ha a zsidókról van szó, holokauszt-relativizálók, stb, stb. Az egyikük Horváth Tamás, a vasarnap.hu kormányközeli keresztény lapnak a nemrégi kinevezett főszerkesztője. Szellemiségére jellemző, hogy nem szeretné megmondani, jó ötlet-e a holokauszt tagadását tiltó törvény, mert »nem jogász«.”

Mesterházy azt is hozzátette:

„Végtelen sorban lehetne sorolni a felettébb szélsőséges eszméit, ahogy azt is, hogy milyen támogatásban részesül ez a lap az Orbán-kormánytól. Orbán így manipulálja a magyar embereket és ilyen ordas eszméket támogat politikai hatalmának megőrzése érdekében. Érdeklődve figyeljük, hogy a Fidesz mikor határolódik el a történtektől.”

Náci portálháború: a Neokohn megbocsát Gyenge Dánielnek, de elfogadhatatlannak találja a karlendítést

A napokban egyébként nem sokkal a vasarnap.hu főszerkesztőjének botránya után az is kiderült, hogy a Brit Mediához tartozó zsidó hír- és és véleményoldal, a neokohn.hu egyik szerzője, Gyenge Dániel náci karlendítéseket tett, és nyilas zászló előtt pózolt. A néhány évvel ezelőtt készült fotókat éppen a vasarnap.hu publikálta.

Gyenge Dániel, náci karlendítés közben
Gyenge Dániel, náci karlendítés közben. Fotó: vasarnap.hu

A neokohn.hu-t működtető, Shabi (Shabtai) Michaeli izrael-grúz üzletember (Rogán Antal barátja) és Milkovics Pál üzletember tulajdonában lévő, a 168 Órát és a Pesti Hírlapot is megjelentető kiadóvállalat a történtek után azonnal számonkérte külső szerzőjét, Gyenge Dánielt, aki elismerte a képek hitelességét, elnézést kért, és „fiatalkori útkeresésnek” nevezte a történteket, az ordas eszmék egykori támogatását. A Media1 információi szerint Gyengének megbocsátottak, és megtartották az újságírói pozícióban, elfogadva Gyenge bocsánatkérését. Információnkat arról, hogy Gyengének megbocsátanak, a kiadó vezetőségéből is megerősítették.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n! Csatlakozzon hozzánk Facebookon és iratkozzon fel napi hírlevelünkre is!

Borító:Horváth Tamás (balra) az Erő és Elszántság 2017-es tüntetésén. Fotó: részlet a 24.hu videós beszámolójából
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások