fbpx
Neokohn

Náci karlendítés közben fotózták le a Neokohn nevű zsidó híroldal újságíróját: Gyenge Dániel nyilas zászlóval is pózolt

A leleplező fényképeket Gyenge Dánielről, a Neokohn nevű zsidó híroldal munkatársáról éppen az a kormányközeli vasarnap.hu publikálta, melynek főszerkesztőjéről, Horváth Tamásról előzőleg kiderült, hogy neonáci ideológiát megjelenítő rendezvényeken vett részt aktívan, és relativizálta a Holokauszt súlyos bűneit, valamint viccelődött a népirtás áldozatainak számával.

A Media1 észrevette, hogy olyan fotókat publikált szerdán délelőtt a vasarnap.hu nevű, kormányközeli oldal, melyen Gyenge Dániel, a Neokohn nevű zsidó hír- és véleményoldal rendszeres szerzője náci kárlendítés közben vagy épp nyilas zászlóval látható. A Neokohn az eredetileg Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rabbijához közeli (épp tulajdonosváltáson átesett) Brit Mediához tartozik: az oldal 2019-ben indult.

Gyenge Dániel, náci karlendítés közben
Gyenge Dániel, náci karlendítés közben. Fotó: vasarnap.hu

A fotósorozatot néhány órával azután jelentette meg a kormánypárti vasarnap.hu Gyenge Dánielről, hogy kiderült, a neonáci Erő és Elszántság nevű mozgalom tüntetéseinek többször is aktív részese volt Horváth Tamás, a közpénzekkel támogatott, kormányközeli keresztény újság, a vasarnap.hu újdonsült főszerkesztője. Horváthról pár napja már az is kiderült, hogy korábban a 888.hu oldalon olyan szélsőséges, Hitlert méltató sorokat is beidéző írása jelent meg, hogy azt G. Fodor Gábor, a kormányközeli 888 főszerkesztője is eltávolíttatta.

Horváth Tamás (balra) az Erő és Elszántság 2017-es tüntetésén
Horváth Tamás (balra) az Erő és Elszántság 2017-es tüntetésén. Fotó: részlet a 24.hu videós beszámolójából

A vasarnap.hu oldalon szerdán összesen 6 kompromittáló fotó jelent meg a Neokohn-os Gyenge Dánielről, mindössze pár órával a Horváth Tamással kapcsolatos legújabb cikk megjelenése után.

A vasarnap.hu így kommentálta a Neokohn munkatársáról közölt képsorozatát:

„Gyenge Dániellel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy vagy eltitkolta a múltját a főnökei elől, vagy a Neokohnnál, habár magukra lépten-nyomon zsidó orgánumként hivatkoznak, belefér egy kisnyilas alkalmazása.”

A Neokohn számonkéri Gyenge Dánielt, de Horváth Tamást is bocsánatkérésre szólítják fel

A Media1 megkérdezte az ügyről a Neokohnt, ahol érdeklődésünket követően mintegy egy órával egy közleményt jelentettek meg. Ebben az áll:

„Mind Gyenge, mind a vasarnap.hu főszerkesztőjének magyarázatát várjuk. Hálával tartozunk a vasarnap.hu-nak, amiért felhívta szerkesztőségünk figyelmét Gyenge Dániel korábbi tetteire. Gyenge Dániel lapunk külsős szerzője – még a korábbi főszerkesztő idején kezdtük cikkeit megjelentetni, szerkesztőségünknek nem tagja. Egyébként jó minőségű és színvonalas írásai megfeleltek szerkesztőségi normáinknak, előéletéről nem volt, nem is lehetett tudomásunk. A mai napon levélben kértük, hogy tisztázza korábbi nézeteit, írásos és telefonos megkeresésünkre azt reagálta, hogy hamarosan kész ismertetni álláspontját és bocsánatot kérni. Meggyőződésünk, hogy a tisztázás és a bűnbánat lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Reméljük, hogy a vasarnap.hu nemrég kinevezett főszerkesztője, akinek vállalhatatlan múltjával a Neokohn.hu is foglalkozott, mielőbb elszámol múltbéli tetteivel és a nyilvánosság előtt kér bocsánatot, ellenkező esetben megkérdőjeleződnek etikai normái és elvárásai.”

A Neokohn hozzátette:

„Szerkesztőségünk a konklúziót Gyenge Dániel bocsánatkérésének megérkezése után vonja le.”

Végül belinkelték azt a cikket, amely arról szól, hogy a Neokohn munkatársáról a leleplezést közlő Vasárnap.hu oldal főszerkesztője, Horváth Tamás korábban holokauszt-relativizáló posztokat írt: Horváth még viccelődött is az áldozatok számával.

A Neokohn volt főszerkesztője is bocsánatkérést vár

Seres László, aki tavaly novemberig tavaszig vezette a Neokohnt főszerkesztőként, a Gyenge Dánielről, egykori munkatársáról megjelenteket úgy kommentálta:

„2019-ben, még a Neokohn főszerkesztőjeként én kértem meg Dánielt, hogy írjon a lapba külpolitikai témájú publicisztikákat. Ezek szellemisége ott visszakereshető: a szerző egyéni szabadság-, Amerika- és Izrael-párti, köze nincs a szélsőjobbhoz. A múltjáról amúgy fogalmam sem volt, de nem is volt miért gyanakodni. A Neokohnnak most azt jelezte: »hamarosan kész ismertetni álláspontját és bocsánatot kérni.«Ezt várom én is. ”

Frissítés 18:46

Hírünket Seres László, a Neokohn volt főszerkesztőjének szavaival frissítettük.

Frissítés 08.12. 07:06
Időközben bocsánatkérő cikkel jelentkezett Gyenge Dániel a Neokohn.hu oldalán.

További hírek és cikkek érhetők el a Media1-en. Csatlakozzon hozzánk Facebookon és iratkozzon fel hírlevelünkre is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */