fbpx
Horváth Tamás (balra) az Erő és Elszántság 2017-es tüntetésén

Neonáci kötődésű tüntetések aktív részese volt a Vasárnap.hu új főszerkesztője

A szélsőjobboldali, neonáci Erő és Elszántság mozgalom tüntetéseinek többször is aktív részese volt Horváth Tamás, az adófizetői pénzzel támogatott kormányközeli keresztény újság, a Vasárnap.hu új főszerkesztője.

A Vasarnap.hu újdonsült, szélsőjobboldali írásairól elhíresült főszerkesztőjének szerepléseiről a Telex közölt cikket. Az írásból kiderült, hogy az Erő és Elszántság 2017-ben az EU, a liberalizmus és a migráció ellen tüntetett, melyen Horváth Tamás tartotta a megafont a mozgalom akkori vezetőségi tagjainak. A 24.hu videós beszámolójának tanúsága szerint a vezetők egyebek mellett olyan rigmust is skandáltak, melyet Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere is használt.

Horváth feltűnt a szervezet egy másik, 2017-es tüntetésén is; ezen a beszédek alatt a szervezet zászlóját tartotta a pulpitus közelében, de a Telex felhívja a figyelmet arra is, hogy a Betyársereg oldalán szerepel egy 2017-es közlemény is Horváth Tamás aláírással, melyet az Erő és Elszántság publikált egy bécsi támadás kapcsán.

A csecsenekből és afgánokból álló elkövetők egy szerb és egy bolgár állampolgárra támadtak rá, előbbi halálát okozva. A szervezet közleményének szerzője egyebek mellett azt írja, hogy „idegen rasszú hordákkal”egy szurkoló, egy hősies focidrukker szállt szembe.

„Mozgalmunk, az Erő és Elszántság a kezdetektől fogva potenciális szövetségesekként tekint a magyar szurkolókra, legyenek ultrák, huligánok vagy mezei rajongók”.

– áll a szervezet közleményében.

A Telex megkereste Horváth Tamást, aki először nem erősítette meg, hogy tagja volt a szervezetnek, de a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) égisze alá tartozó Magyar Nemzetnek adott interjújában bevallotta, hogy az Erő és Elszántság „közelében volt”, valamint elárulta:

„amikor az Identitesz betagozódott az Erő és Elszántság Mozgalomba, egy ideig még maradtam a szervezet közelében, vettem részt EU-kritikus tüntetésen és október 23-i megemlékezésen is. Ezt követően viszonylag hamar beláttam, hogy az az út, amin az Erő és Elszántság elindult, nem vezet messzire, úgyhogy eltávolodtam a szervezettől”.

A Telex kérte Horváthot, fejtse ki bővebben az elmondottakat, de úgy válaszolt, lezártnak tekinti az ügyet a Magyar Nemzetnek adott interjújával. Később először a járvány első hullámában tanúsított jótékony akcióiról beszélt, majd válaszolt az Erő és Elszántságtól történő elszakadását firtató kérdésre is:

„Távlati célként megjelent a pártpolitikába való belépés terve, valamint a kommunikációt sem tartottam kellően korszerűnek. Ezeket akkor e-mail formájában tudattam is a mozgalom vezetőségével. Nevezhető ez kilépési levélnek, habár papíron sosem voltam tagja a szervezetnek.”

A például a 2017-es demonstráción skandált, goebbelsi rigmushoz, valamint ezen eszmékhez fűződő viszonyáról többszöri visszakérdezés után Horváth úgy reagált, hogy nem mondta ki konkrétan, hogy elítéli ezeket. Szerinte irreleváns, hogy mely eszméket ítéli el és melyikeket nem. De minden olyan ideológiát, eszmét elítél, ami nem összeegyeztethető a „természettörvénnyel” és „a katolikus egyház tanításával”.

A nyilasokhoz fűződő viszonyáról elárulta, hogy „a nyilasok által elkövetett túlkapásokkal” nem tud azonosulni.

Korábban a Media1 is beszámolt arról, hogy az új főszerkesztő előző munkahelyén, a KESMA-hoz tartozó 888.hu-nál milyen, végül G. Fodor Gábor főszerkesztő által végül eltávolított  cikkel vált ismertté, valamint hogy honnan jut közpénzekhez a Vasarnap.hu portál.

További hírek a Media1-en!

Kiemelt kép: Horváth Tamás (balra) a 24.hu videójában, az Erő és Elszántság 2017-es tüntetésén
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások