fbpx
Marsi Anikó és Gönczi Gábor a TV2 Tények Stúdiójában

2 millióra megbírságolta a TV2-t és mosonmagyaróvári frekvenciát adott a Karc FM-nek a Médiatanács, mielőtt a testület 40 napra elvonult nyaralni

A 40 napos tanácskozási szünete előtti utolsó ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa arról is határozott, hogy folytatja a Budapest 98,0 MHz pályáztatását. Jogsértést állapítottak meg a Best FM-nél is, de a Mészáros Lőrinc közeli rádió megúszta figyelmeztetéssel a történteket.

A Médiatanács legutóbbi, keddi ülésén egy panaszostól érkező bejelentés alapján megbírságolta a  TV2 Média Csoport Zrt.-t 1,75 millió forintra a Tények Plusz egy májusi epizódja kapcsán, melyet 16-os besorolás helyett csupán 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tett közzé a médiaszolgáltató, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti idősáv helyett 18 óra után sugározta.

A műsorban a plasztikai műtétekhez kapcsolódóan olyan videók és fotók jelentek meg, amelyek a beavatkozások ijesztő, torz, túlzásba vitt példáit mutatták be, illetve több illusztráció szexuális töltetű volt, így azok a 16 éven aluliak számára káros hatással lehettek – állapította meg az NMHH Médiatanácsa, mely ezen felül további 300 ezer forintos bírságot is kirótt a szolgáltatóra, amiért áprilisban az Életmódi című műsorában olyan táplálékkiegészítőket mutatott be, amelyeket az egyik szponzorcég forgalmazott, azok megvásárlására ösztönözve a nézőket.

A Mészáros Lőrinc közeli Best FM is figyelmeztetéssel megúszott néhány jogsértést

A grémium a szerződéses vállalásoktól való eltérés miatt figyelmeztetett három rádiót. A dunaújvárosi 93.1 Best FM kevesebb magyar zenét, a Rábaköz Rádió FM 94,5 kevesebb közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó és a helyi mindennapi életet segítő műsort, valamint hírműsorszámot és szöveget, míg a székesfehérvári 101,8 Best FM kevesebb közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó és a helyi mindennapi életet segítő műsort, illetve magyar zenét tett közzé.

Figyelmeztetés a szegedi egyetem tévészolgáltatójának

A szegedi egyetem tévészolgáltatóját burkolt reklám miatt figyelmeztette a Médiatanács, amiért  egy áprilisi adást követő támogatói üzenetben megjelent a műsort szponzoráló cég pontos elérhetősége. A szolgáltatót azért is  figyelmeztette a jogszerű magatartásra a grémium, mert márciusban megkülönböztető jelzés nélkül adott reklámot, ami megtévesztő lehetett a nézők számára.

A műsorkvótákra vonatkozó 2020-as kötelezettségek teljesítésének vizsgálatát is elvégezte a Médiatanács. A törvényi kvóták elégtelen teljesítése miatt 10 ezertől 90 ezer forintig terjedő bírságokat szabott ki hat, az NMHH közleményében meg nem nevezett televízió, négy rádió és egy lekérhető médiaszolgáltatás szolgáltatójára.

A testület megvizsgálta a 2020-ra vonatkozó beszámolási kötelezettség teljesítését is az arra kötelezett rádiók, illetve televíziók körében, és harminc médiaszolgáltatás szolgáltatójával szemben állapította meg, hogy nem teljesítették beszámolási kötelezettségüket határidőn belül. Nyolc szolgáltató 25 ezer és 105 ezer forint közötti bírságot kapott, huszonkettőt pedig felhívásban szólított fel a testület a jogkövető magatartásra.

A Karc FM nyerte a mosonmagyaróvári frekvenciát

A grémium döntött a Mosonmagyaróvár 90,9 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázatáról: a nyertes az egyedül pályázó kesmás Karc FM Média Kft. lett.

A Budapest – Astoria (belváros) elvi telephelyű kisközösségi rádiós lehetőség pályázati felhívására egyetlen ajánlat érkezett, a testület elvégezte az alaki vizsgálatot és nyilvántartásba vette a benyújtót, az Első Pesti Egyetemi Rádiót (EPER) jelenleg működtető Media Universalis Alapítványt.

Az NMHH bejelentette, hogy a Médiatanács folytatja a Budapest 98,0 MHz (az egykoron a Civil Rádió által használt) körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályáztatását. Az eljárást korábban azért függesztette fel a testület, mert miután a Vibe FM Rádió Kft. pályázati nyilvántartásba vételét az alaki vizsgálat után a Médiatanács megtagadta, a cég keresetet nyújtott be a bíróságon a döntéssel szemben. A bíróság elutasította a keresetet, így a felfüggesztés oka megszűnt.

Közösségi és kereskedelmi rádiós pályázatok indulnak

Véglegesítette a tanács a Székesfehérvár 106,6 MHz, a Tatabánya 107,0 MHz, a Dunaújváros 99,1 MHz, a Mór 89,0 MHz és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásait. Ugyancsak elfogadta a Médiatanács a Szolnok 102,4 MHz helyi és a Szeged 87,9 MHz körzeti frekvencia kereskedelmi jellegű pályázati kiírásait. Az ajánlatokat a felhívásokban meghatározott időpontokban lehet benyújtani.

A grémium pályázati felhívások tervezeteit fogadta el Berettyóújfalu, Mezőtúr, Székesfehérvár, Szombathely és Törökszentmiklós telephelyű kisközösségi rádiós lehetőségekre, valamint a helyi vételkörzetű Kaposvár 97,5 MHz közösségi jellegű használatára szólóan. A dokumentumok az NMHH honlapján lesznek olvashatók.

A Médiatanács heti ülésének jegyzőkönyvét csak később teszik nyilvánossá, épp ezért nem zárható ki, hogy az NMHH közleményében említett döntéseken felül további fontos ügyekről is döntött kedden.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Médiatanács most 40 napra szabadságra megy, a testület addig nem ülésezik. Az NMHH munkatársainak pihenéséről egy hévízi négycsillagos szálloda gondoskodik, mely a HírTV alapítójához köthető.

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: A TV2 Tények és a műsorvezetők. Fotó: TV2 sajtószoba / Media1-archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások