fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyûlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én.

Előre borítékolható, kik nyerik a Médiatanács frekvenciapályázatait

A kizárólag fideszes támogatással megválasztott Médiatanács olyan sajátságos feltételeket támaszt, hogy nagy bizonyossággal megjósolható egyes rádiós frekvenciákra vonatkozó pályázatok majdani győzteseinek kiléte már akkor, amikor még hivatalosan az sem ismert, kik lesznek a pályázók. A médiahatóság szerint mindez törvényes.

Nincs még egy hónapja, hogy a Media1 beszámolt arról, hogy több budapesti rádiós frekvenciapályázatot is meghirdetett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Ez az a testület, amelynek egyetlen olyan tagja sincs, aki ne a kormányzó Fidesz támogatásával került volna be a testületbe 9 évre, elképesztően magas fizetésért.

Egy frekvenciapályázat azt jelenti, hogy a frekvenciák hasznosítása elvben versenyeztetés során dől el, a végeredményt nem lehet tudni előre, a médiatörvény alapján bárkinek azonos esélyei lehetnek a nemzeti közvagyonnak minősülő frekvenciák megszerzésére, és kizárólag a pályázat ajánlatok tartalma alapján dől el a végeredmény, hogy ki üzemeltethet azokon rádiót minimum 10, esetleges hosszabbítással együtt 17 évre.

A valóságban viszont a Médiatanács pályázati feltételeit tüzetesebben is átlapozva előre, már a pályázati ajánlatok beadását megelőzően megjósolható, kiknél fognak landolni az adott frekvenciák. Amikor még arról sincs hivatalos információ, kik lesznek a pályázók, nemhogy a hivatalos eredményhirdetésre sor kerülne.

A Karc FM esetében is bejött a jóslat

A Media1 évekkel előre, 2019 januárjában pusztán a pályázati feltételek áttanulmányozásával és különböző, informátoroktól érkező információk alapján előre megírta, hogy a Médiatanács hamarosan megszórja frekvenciákkal országszerte a Karc FM-et, pedig akkor Gajdics Ottó, a Karc FM vezetője még azt sem ismerte el érdeklődésünkre, hogy pályázni készülnek. A jóslat azonban nagyon is bejött, méghozzá olyannyira, hogy a Karccal szemben nem is nagyon indul el más kihívó, tehát elmaradt az érdemi verseny. Az alábbi térkép alapján is látszik, hogy mostanra szépen haladnak afelé, hogy az ország jelentős részét lefedjék a kormánypárti alapítványhoz (KESMA) tartozó rádió adásával.

A Karc FM terjeszkedését az tette lehetővé, hogy a Médiatanács olyan pályázati feltételeket írt ki, hogy másnak ne is nagyon legyen kedve pályázni. Olyan pontrendszert írtak ki, hogy a Karc FM szinte biztos befutónak számított minden esetben.

A kormánypárti Karc FM frekvenciái
A kormánypárti Karc FM frekvenciái. Forrás: karcfm.hu

Ezúttal két fővárosi frekvencia esetében vannak jóslatok a várható győztesekről

Szintén érdekes pályázatnak ígérkezik a Budapest FM 103,9 MHz és a Budapest FM 100,3 MHz ügye. Mindkét esetben a Media1 iparági forrásai előre tudni vélik a majdani győztesek kilétét.

Nemrégiben a Media1 megírta, hogy Roma Rádió Kft. néven alapított új vállalkozást Radu Morar, a Dikh TV nevű, romáknak szóló tévécsatorna tulajdonosa, aki egyébként a Sláger FM-nek, valamint a Fishing&Hunting horgász-vadász csatornának is a tulajdonosa, ahogyan a Sláger TV-nek is. A cégalapítás dátuma az Opten céginformációs szolgáltatás szerint 2021.04.30. volt.

keverőpult, rádió
Fotó: Stock / Depositphotos

Még szinte meg sem száradt a tinta a Roma Rádió Kft. cégalapításának okmányain, az NMHH Médiatanácsa május közepén közzétette honlapján a Budapest FM 100,3 MHz fővárosi frekvencia pályázati kiírását. Nem sokkal később egy magát megnevezni nem kívánó iparági forrásunk hívta fel arra a különös egybeesésre a figyelmünket, hogy az említett frekvenciát csak olyan médiaszolgáltató kaphatja meg, aki teljesíti azt a szigorú feltételt, hogy romáknak szóló rádiót indít. Aki nem tesz ilyen vállalást, tehát nem vállalja a cigány tematikát, olyan sok pontot veszít, hogy kiesik a pályázatból. A pályázók kilétét jelentősen leszűkítő pályázati feltétel így szól:

2.3.2. A Pályázati Eljárásban érvényes pályázati ajánlat kizárólag úgy nyújtható be, ha a pályázó pályázati ajánlatában vállalja, hogy médiaszolgáltatása napi (00.00-24.00) műsoridejének legalább 40%-ában a speciális karakterisztikának megfelelő, roma nemzetiségnek szóló, a roma nemzetiség hétköznapjaival, kultúrájával, zenéjével és hagyományaival foglalkozó műsorszámokat tesz közzé.

Radu Morar, a rádió egyik tulajdonosa, amikor a Media1 érdeklődött nála a terveiről, azt mondta, még nem döntöttek arról, hogy elindulnak-e a pályázaton, mert még tanulmányozzák a pályázati feltételeket. Azonban forrásunk szerint meglepő fordulat lenne, ha nem adnák be a pályázatot. A pályázati feltételek ugyanis olyanok, mintha a Médiatanács mindenképp őket akarná kihozni győztesnek. Pedig lennének amúgy érdeklődők a frekvenciára mások is, de ők azért esnek el ennek lehetőségétől, mert a kiírás szerint kizárólag roma rádió kaphatja a 100,3-at. Kiesnek a többi kisebbséghez szóló rádiók is, például zsidó rádió sem kaphatja a frekvenciát. Elvben persze előfordulhat, hogy akad egy másik, roma rádió indításában a lehetőséget meglátó pályázó, hiszen semmi sem tiltja, hogy valaki szintén létrehozzon egy új roma rádiót, a valóságban viszont ennek igencsak kevés az esélye, hiszen a Dikh TV-t is működtető médiavállalkozóval szemben aligha indul majd el más.

Kérdeztük az NMHH Médiatanácsát, miért szűkítik le ennyire a pályázati kiírást, hogy előre sejthető a majdani győztes kiléte is, illetve kérdeztük azt is, nem az szolgálná-e a sokszínű, szabad médiapiacot, ha valóban bárki pályázhatna, ha valódi verseny lenne. Kérdeztük azt is, hogy miért pont roma rádió jutott eszükbe a tanácstagoknak, hiszen ott van már országosan az ugyancsak roma zenéket játszó állami Dankó Rádió is, illetve érdeklődtünk arról is, hogy miért nem pályázhatnak például zsidó tematikájú rádiók. A következő válasz érkezett a hatóság kommunikációs igazgatóságától:

„A Médiatanács médiapiaci és médiapolitikai megfontolások alapján dönt egy adott rádiós pályázat feltételeinek meghatározásáról. A rádió jellegének meghatározása a már piacon lévő rádiós kínálat figyelembe vételével történik. A kérdéses frekvenciára szóló pályázati kiírással többek között a zenei és kulturális kínálat sokszínűségének biztosítása a Médiatanács célja. Erre a pályázatra is, ahogy mindegyik másikra, bárki nevezhet, aki megfelel a pályázati feltételeknek. A Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok és törvények alapján jár el, és határozottan visszautasít minden, a levelében olvasható feltételezést.”

Izgalmas lesz figyelni, hogy végül a Roma Rádió Kft. beadja-e a pályázatot, illetve lesznek-e más pályázók is, majd végül kit talál győztesnek a Médiatanács. A zenei és kulturális kínálat sokszínűségére hivatkozás mindenesetre részükről továbbra is különös, hiszen éppen hogy leszűkíti a lehetséges pályázók körét a testület, miközben az ország érdekét épp az szolgálná, ha minél nagyobb verseny mellett kerülne sor a frekvencia hasznosítására.

A Budapest FM 103,9 MHz esetében is tehető jóslat a majdani győztes kilétéről

A másik fővárosi frekvencia körüli furcsaságokról nemrég már írtunk, ezért erről csak röviden. A történet dióhéjban, hogy az NMHH Médiatanácsának pont akkor támadt kedve úgy kiírni a Budapest FM 103,9 MHz rádiós pályázatot, hogy arra csak rockrádiós zenei tematikával lehet pályázni, amikor a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdoshoz kötődő ember nevén lévő Best FM úgy döntött, rockrádiós zenei kínálatra vált.

Best FM rádióhálózat
A Best FM rádióhálózat jelenleg

A rádiós piac ismerősei azt mondják, a rockrádiós tematika üzleti alapon nem igazán életképes annyira, hogy ki lehessen termelni belőle a kereskedelmi rádiós jellegű frekvencia médiaszolgáltatási díjt, a piaci alapú hirdetők ugyanis nem rajonganak a rockerekért. Erre több a földbe beleálló korábbi rockrádió volt a bizonyíték. Ha viszont az adott rádió számíthat állami hirdetésekre, ez már kevésbé probléma, hiszen az adófizetők pénzén akkor is kiválóan fenntartható egy rádió a nem is igazán burkolt állami támogatásnak köszönhetően, ha amúgy üzletileg, normális piaci körülmények között fenntarthatatlan lenne. Rádiós berkekben épp ezért szinte biztosra veszik, hogy várhatóan a Best FM üzemeltetője fogja behúzni az értékes 103,9 MHz-es rádiós frekvenciát a fővárosban, hiszen nem nagyon akad más olyan szereplő, aki bele akarna vágni a rockrádiós irányba.

A Media1 kérdést küldött a Best FM-nek, hogy tervezik-e a pályázaton való elindulást, de hetek óta nem válaszolnak a kérdéseinkre, tehát nem tagadják azt, igaz, nem is erősítették meg.

Az NMHH-t egyébként a Budapest FM 103,9 MHz rádiós pályázat saját feltételeiről, azaz a feltételek közé becsempészett rockrádiós tematika okáról is kérdeztük, és arról is, miért pont a rockot akarják támogatni, hiszen annyi más zenei stílus is hiányzik a piacról.

Szinte szó szerint ugyanazt írták, amit a másik frekvenciára vonatkozó kérdéseink esetében. Idézzük:

„A Médiatanács médiapiaci és médiapolitikai megfontolások alapján dönt egy adott rádiós pályázat feltételeinek meghatározásáról. A rádió jellegének meghatározása a már piacon lévő rádiós kínálat figyelembe vételével történik. A budapesti 103,9 MHz-es frekvenciára szóló pályázati kiírással többek között a zenei kínálat sokszínűségének biztosítása volt a Médiatanács célja. Erre a pályázatra is, ahogy mindegyik másikra, bárki nevezhet. A Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok és törvények alapján jár el.”

Szóval a Budapest FM 103,9 MHz esetében is izgalmas lesz figyelni, bejön-e a jóslat a majdani győztes kilétét illetően, illetve az, hogy „bárki pályázhat”, ténylegesen hány pályázót jelent majd.

Még több tartalom érhető el a Media1.hu oldalon! Iratkozzon fel hírlevelünkre, valamint kövessen bennünket Facebookon is, hogy elsőként értesülhessen arról, bejön-e a két említett fővárosi rádiós frekvencia hasznosításával kapcsolatos két jóslat.

Borító: Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Karas Monikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megválasztott elnökének az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. szeptember 9-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások