adózás

Saját lábára lő a kormány a KATA szigorításával a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint a kormány lépése a kisadózó vállalkozók tételes adójának szigorításáról ártalmas a magyar gazdaságra és nagyon átgondolatlan. Ruszin Zsolt alelnök részletesen is kifejtette, miért.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

„Nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében. Ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket. Nem gondolt a kormány az ügyvédekre, vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol természetszerűleg nagy összegű az egy kuncsaft által fizetett megbízási díj. Összefoglalva: Egyesületünk véleménye szerint következménye lesz annak, hogy a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva. A változtatásra a 2021-ig tartó a felkészülési idő is túl kevés”

közölte Ruzsin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke csütörtökön egy síró fejű női arcot ábrázoló fénykép mellett.

-40% az újságíróknak, weboldal-üzemeltetőknek

Mint arról a Media1 is beszámolt, a kormány nevében ma Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy támogatja a kata szigorítására vonatkozó javaslatot, ami 40%-os különadóval bünteti majd azokat, akik egyetlen üzleti partnerüktől évente 3 millió Ft-ot meghaladó összeg árbevételre tesznek szert. Ezt a 40%-os különadót a fix összegű katán és az iparűzési adón felül kellene megfizetni. Jövőre bizonyos esetekben akár több mint hatszor több adót kell fizetnie egy katás cégnek, mint eddig.

Ez óriási ütést jelent a magyar média szektornak is, ahol az újságírók jelentős része számlásan dolgozik, ráadásul a koronavírus miatt már amúgy is csökkenő bevételekkel kell szembenézniük a médiamunkásoknak.

Csapás ez azoknak a katás weboldal-tulajdonosoknak is, akik hirdetési bevételeiket egy ügynökségen keresztül szerzik, és a hirdetési bevételük meghaladja a 3 millió forintot évente. Ők 40 százalékkal kisebb összegből lesznek kénytelenek gazdálkodni, feltéve, hogy a kedvezőtlen irányú adóváltozásra vonatkozó javaslatot tényleg elfogadják, és az érintettek ilyen körülmények ellenére is Magyarországon hagyják cégüket.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!