fbpx
adózás

Saját lábára lő a kormány a KATA szigorításával a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) szerint a kormány lépése a kisadózó vállalkozók tételes adójának szigorításáról ártalmas a magyar gazdaságra és nagyon átgondolatlan. Ruszin Zsolt alelnök részletesen is kifejtette, miért.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében. Ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket. Nem gondolt a kormány az ügyvédekre, vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol természetszerűleg nagy összegű az egy kuncsaft által fizetett megbízási díj. Összefoglalva: Egyesületünk véleménye szerint következménye lesz annak, hogy a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást, a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva. A változtatásra a 2021-ig tartó a felkészülési idő is túl kevés”

közölte Ruzsin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke csütörtökön egy síró fejű női arcot ábrázoló fénykép mellett.

-40% az újságíróknak, weboldal-üzemeltetőknek

Mint arról a Media1 is beszámolt, a kormány nevében ma Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy támogatja a kata szigorítására vonatkozó javaslatot, ami 40%-os különadóval bünteti majd azokat, akik egyetlen üzleti partnerüktől évente 3 millió Ft-ot meghaladó összeg árbevételre tesznek szert. Ezt a 40%-os különadót a fix összegű katán és az iparűzési adón felül kellene megfizetni. Jövőre bizonyos esetekben akár több mint hatszor több adót kell fizetnie egy katás cégnek, mint eddig.

Ez óriási ütést jelent a magyar média szektornak is, ahol az újságírók jelentős része számlásan dolgozik, ráadásul a koronavírus miatt már amúgy is csökkenő bevételekkel kell szembenézniük a médiamunkásoknak.

Csapás ez azoknak a katás weboldal-tulajdonosoknak is, akik hirdetési bevételeiket egy ügynökségen keresztül szerzik, és a hirdetési bevételük meghaladja a 3 millió forintot évente. Ők 40 százalékkal kisebb összegből lesznek kénytelenek gazdálkodni, feltéve, hogy a kedvezőtlen irányú adóváltozásra vonatkozó javaslatot tényleg elfogadják, és az érintettek ilyen körülmények ellenére is Magyarországon hagyják cégüket.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */