fbpx
Áder János köztársasági elnök

Áder János aláírta a katások 40 százalékos büntetőadójáról szóló törvényt

A köztársasági elnök aláírta azt a jogszabályt, ami alapján 40 százalékos különadóval kell számolniuk jövő januártól azoknak, akiknek egy évben ugyanazon üzleti partnercégtől 3 millió forintot meghaladó összegű bevételük származik. Emellett szigorodik a kapcsolt vállalkozások szabályozása és megszűnik annak lehetősége is, hogy valaki több vállalkozásban is katázás szerint adózzon.

Áder János köztársasági elnök elrendelte a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény kihirdetését – számolt be az MTI hétfőn az államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján közzétett elnöki nyilatkozatáról.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások adózására (kata) vonatkozó szabályozást is.

Három szakmai szervezet is kérte, Áder ne írja alá

Az elmúlt napokban három szakmai szervezet is azt kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek; a kezdeményezők szigorúnak, indokolatlannak minősítették a szabályozást, ami véleményük szerint túl nagy terhet ró a katás vállalkozókra.

 A köztársasági elnök közölte, hogy a vírusválságot követően a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgálta meg. Áder János úgy vélte, két kérdést kellett feltenni: mi volt a szabályozás indoka és célja, valamint azt, hogy az új szabályok eredményezhetik-e az adóterhek drámai növekedését.

Áder János kiemelte: 2013-ban az új adónem bevezetésekor az volt a törvényalkotó célja, hogy a sajátos piaci helyzetű, főként a lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat támogassa, munkafeltételeiket könnyítse, adminisztrációs terheiket csökkentse. Ez a cél most sem változott, ugyanakkor az elmúlt esztendőkben néhány nagy cég visszaélt a szabályozás nyújtotta lehetőségekkel – szögezte le.

A köztársasági elnök közölte, hogy a törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy Áder állítása szerint a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni, a korábbihoz képest nem kell több adót fizetnie. (Ennek ellentmond Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete alelnökének nyilatkozata, aki szerint jóval több érintettről van szó, és akár félmillió magyar háztartás megélhetését is veszélyeztetheti a változtatás.)

A kata fix összegén felül kell megfizetni a 40 százalékos bevétel alapú különadót

Áder János közölte: úgy mint eddig, a főállású adózók továbbra is havi 50 ezer forint, a nem főállású adózók havi 25 ezer forint tételes adót kötelesek fizetni. Úgy, mint eddig, csak a 12 millió forint éves bevétel feletti összeg után kell a kisadózónak a 40 százalékos adót megfizetnie – mutatott rá.
Kitért rá: új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3 millió forint feletti bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni. Az adót főszabály szerint a kifizető szerv és nem a vállalkozó fizeti, de elismerte, hogy ha külföld felé számláz a vállalkozó, akkor külföldi kifizetőtől származó bevétel után a magyar vállalkozásnak kell megfizetnie a 40 százalékos büntetőadót. Áder ennek ellenére sem látja aggályosnak a jogszabályt, mely emellett pozitív diszkriminációban részesíti azokat a vállalkozásokat, akik az államnak számláznak be (nekik nem kell büntetőadóval számolniuk) és hátrányosan járnak azok, akik nem az államnak, hanem a piaci szereplőkkel állnak üzleti kapcsolatban.

Az államfő egyébként közölte: ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat.

Tavaly még tagadta a kormány, hogy van miért aggódniuk a katásoknak

Bár az Orbán-kormány tavaly novemberben még tagadta, hogy rontani akar a katázás feltételein, néhány héttel ezelőtt váratlanul mégis benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami miatt számos vállalkozás szembesül most azzal, hogy jövőre, ha Magyarországon működteti tovább vállalkozását és marad a kata adónem alatt, akkor extrém mértékben, 40 százalékkal megnőnek az adóterhei csupán azért, mert olyan cégekkel áll kapcsolatban mint például a Google, vagy mert akár egyetlen megrendelésük értéke eléri a 3 milliót.

A katázás feltételeinek szigorítása nagyon rosszul érinti az újságírókat, bloggereket, fotósokat, könyvelőket, fuvarosokat, ügyvédeket, influencereket, informatikai szolgáltatást nyújtókat, de például a tanácsadókat és azon weboldal-tulajdonosokat is, akik hirdetési bevételeiket egy ügynökségnek számlázták ki. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) nemrég a Media1 műsorában fejtette ki részletesen, mekkora károkat okozhat az extrém mértékű adóemelés, ami ügyeskedésre kényszerítheti a vállalkozásokat. Ruszin szerint számos probléma van az új jogszabállyal, amivel szerinte a kormány valójában lábon lövi saját magát és a magyar gazdaságot.

A kata adónemet egyébként Matolcsy György minisztersége idején vezette be az Orbán-kormány. A Media1 kereste a jelenleg már a Magyar Nemzeti Bankot irányító volt gazdasági minisztert, mit szól a fejleményhez, hogy utódja, Varga Mihály pénzügyminiszter hogyan alakította most át a jogszabályt, de a Matolcsy vezette MNB sajtóosztályáról nem válaszoltak a megkeresésünkre.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Áder János köztársasági elnök. Fotó: KEH sajtószoba
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások