fbpx
rádió, mikrofon, rock

Pont akkor rockrádiósodik a Mészáros Lőrinc-közeli Best FM, amikor a médiahatóság rockrádiós budapesti frekvenciapályázatot hirdet

Várható, hogy a Mészáros Lőrinc-közeli Best FM még a 2022-es országgyűlési választások előtt 10+7 évre szóló médiaszolgáltatási jogosultságot kap a Budapest FM 103,9 MHz-re, ugyanis egyes vélemények szerint nem véletlen, hogy az NMHH a frekvenciapályázat tervezete szerint kizárólag rockrádiót akar beengedni a pályázatra, a Best FM, a Rádió1 és Retro Rádió közös programigazgatója pedig épp pénteken rockosítást jelentett be a Best FM-nél.

Mint arról a Media1 is beszámolt, Sivák Péter – a Sakalj Ferenc (Mészáros Lőrinc bizalmi embere) érdekeltségében lévőBest FM és a vele szoros szimbiózisban működő Rádió 1 és a Retro Rádió közös programigazgatója az Indexnek pénteken bejelentette: megújul a Best FM.

A programigazgató azt is elmondta, hogy a jövőben a Best FM olyan zenéket játszik majd mint a Foo Fighters, a Green Day, a Nirvana, Pink, a Linkin Park, a U2, vagy a magyarok közül a Junkies, a Leander Kills és társaik. Mindez azért érdekes, mert  az NMHH a Budapest FM 103,9 MHz rádiós frekvencia pályáztatására készülve, és az NMHH honlapján elérhető frekvenciapályázat-tervezet szerint a 103,9-es frekvenciáért kizárólag rockrádiók indulhatnak el. Ezt írják a 103,9 MHz-es rádiós pályázat tervezetében:

„2.3.1. A médiaszolgáltatási lehetőség használatára kizárólag a Pályázati Felhívás Értelmező rendelkezései szerint meghatározott rockzenei tematikájú kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatásra irányuló pályázati ajánlat nyújtható be.”

Egy általunk megkérdezett rádiós szakember azt is elmondta, a pályázati felhívás rendelkezései alapján a Sivák Péter által említett zeneszámok mind rockzenének minősülnek a pályázati kiírás szerint.

A szakember biztosra veszi, hogy a két dolog között komoly összefüggés van:

meggyőződése, hogy Karas Monikáék a frekvenciát a Mészáros Lőrinc-közeli Best FM számára tartogatják. Várakozások szerint a Best FM-et is működtető, Mészáros Lőrinchez „igencsak közeli” cégcsoport elindul az FM 103,9 MHz-ért. Ennek előkészítésének tűnik az Indexnek adott Sivák interjú is.

A Best FM számára főleg azért lehet érdekes a Budapest 103,9 MHz, mert az lényegesen jobb műszaki paraméterekkel rendelkezik, mint a Best FM mostani frekvenciája, így jelentősen növelhetné vételkörzetét a Best FM Budapesten és környékén.

A Best FM rádióhálózat jelenleg
A Best FM rádióhálózat jelenleg

Nagyobb frekvencia, nagyobb hatás – 10 évre bebiztosítva

Ez a Fidesznek is érdeke, hiszen az Orbán Viktor jóbarátjához közeli érdekeltségben lévő Best FM-en a 2022-es kampány során a Fidesz-kormányt méltató reklámüzenetek nagyobb közönséghez juthatnak el, vagyis pozitív értelemben járulhat hozzá a rádió a Fidesz 2022-es választási eredményeihez. Ráadásul így egy esetleges 2022-es politikai fordulat és Karas Monika mandátumának 2022-es lejárata előtt a mostani összetételű Médiatanács bebiztosíthatná a médiaszolgáltató következő 10 éves működését, így Felcsút médiahátországa újabb frekvencián lenne bebiztosított.

A frekvenciaváltás azért is jól jöhet, mert így más konkurens rádiók számára kisebb vételkörzetű rádiók maradnak Budapesten.

A Rádió 1-el ugyanezt játszották

Nem idegenek az efféle frekvenciaváltások a Best FM-et működtető cégcsoport számára, hiszen május elején költöztették át a Rádió 1-et a Music FM egykori 89,5 MHz-es frekvenciájára, amelyet éveken át nem hasznosított a Médiatanács. A frekvenciaváltásnak köszönhetően jóval messzebbre eljut a Rádió 1 jele, ráadásul így a Balázsék című műsorszám miatt kiszabott súlyos bírságok (a kiskorúak fejlődésének veszélyeztetése) ellenére 10 évre biztosítható volt a rádió zavartalan működése, és még néhány Rádió 1-es frekvencia is átkerülhetett a Best FM számára.

Az általunk megkérdezett szakember azt mondta, úgy érzi, a frekvenciapályázat tervezetét a médiahatóságnál a Best FM-re írták ki, és nagyon meglepődne, ha a 103,9 MHz nem a miniszterelnök barátjának bizalmi emberéhez kerülne.

A rockosítás azért is érdekes, hiszen korábban több, rockot játszó rádió sem bizonyult sikeresnek, pár éve például a Rock Rádió is elhasalt, de mások, például a Pannon Rádió sem voltak sikeresek ezzel a koncepcióval. Persze elképzelhető, hogy a Mészáros Lőrinc-közeli tulajdonossal ez másképp lesz, ha megvan ehhez a politikai hátszél, amely állami reklámokhoz juttathatja a rádiót.

A Best FM megújulásáról itt olvasható el a korábbi írásunk.

Update 2021.05.17 16:46

A Best FM nem, az NMHH azonban válaszolt a 103,9 MHz rádiós pályázattal kapcsolatos kérdéseinkre, erről különálló írásunkban olvashatnak.

Még több médiás hírt talál a Media1-en!

Borító: Stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások