fbpx
maci, rádió

Válaszolt az NMHH, nem találja-e különösnek, hogy épp akkor adna egy fővárosi frekvenciát egy rockrádiónak, amikor Mészáros Lőrinc embere rockosítja a Best FM-et

Megkérdeztük az NMHH-t, miért csak rockzenével pályázó médiaszolgáltatók indulhatnak el az értékes Budapest FM 103,9 MHz rádiós frekvenciáért, és nem találják-e különösnek, hogy mindez akkor történik, amikor a miniszterelnök barátjának bizalmi embere épp rockrádióvá kezdte el átalakíttatni a Best FM-et.

Mint arról a napokban mi is beszámoltunk, a Sakalj Ferenc, Mészáros Lőrinc bizalmi embere érdekeltségébe került Best FM, valamint a céggel szoros összefonódásokban működő Retro Rádió és a Rádió 1 közös programigazgatója, Sivák Péter bejelentette, hogy átalakítja a Best FM zenei kínálatát. A megújulást követően a Best FM olyan zenéket fog játszani, amelyek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Budapest FM 103,9 MHz frekvenciapályázatának tervezete szerint rockzenének minősülnek.

Pont, amikor az NMHH egy rockrádiónak adna egy frekvenciát

Mindez azért érdekes, mert az előkészítés alatt lévő fővárosi FM 103,9 MHz kereskedelmi rádiós pályázaton a pályázati kiírás az NMHH oldalán nyilvánosan fellelhető tervezete szerint kizárólag „meghatározott rockzenei tematikájú kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatásra irányuló pályázati ajánlat nyújtható be.” Vagyis az NMHH épp akkor hirdet kizárólag rockrádióként birtokba vehető frekvenciát, amikor a Best FM épp rockrádiósodik.

A Best FM egyelőre nem válaszol

A Media1 még a múlt héten megkérdezte a Best FM-től, van-e összefüggés aközött, hogy az NMHH az 103,9 MHz-et egy rockrádiónak tartogatja és aközött, hogy Sivák Péter bejelentette, rockrádiósítja a Best FM-et, illetve tervezi-e a Best FM, hogy elindul az NMHH által egy rockrádiónak tartogatott frekvencián, ahogyan arra iparági szereplők számítanak. A rádiós társaság sajtóosztályáról sajnos nem érkezett válasz, de a Media1 iparági forrása arra számít, hogy a Best FM még a 2022-es országgyűlési választások előtt megkaphatja az értékes 103,9 MHz-es frekvenciát Budapesten 10 éves időtartamra. Ez lényegesen jobb frekvencia, mint amit eddig a Best FM használt Budapesten, ráadásul a Mészáros Lőrinc-közeli rádió számára így 10 évre bebiztosítható a működési jogosultság. Ráadásként így már a 2022-es országgyűlési kampányban is több hallgatóhoz juttathatja el a Fidesz politikai üzeneteit a rádión keresztül.

Az NMHH szerint minden rendben

A Media1 beszélgetőpartnere szerint több mint gyanús, hogy a médiahatóság Mészáros Lőrincék számára tartogatja a frekvenciát. De mit mond minderre maga a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság? A Media1 megkérdezte az NMHH-t, hogy miért korlátozzák a pályázók körét oly módon, hogy csak rockzene sugárzását vállaló rockrádiók indulhassanak el a frekvenciáért, illetve ha már előre meghatároznak egy stílust, miért pont a rockot választották, hiszen megannyi más stílust is megjelölhettek volna a poptól a klasszikus zenéig.

Kérdeztük azt is, miért kereskedelmi jelleggel hirdetik meg a frekvenciát, hiszen korábban számos rockrádió is sikertelennek bizonyult üzletileg, legutóbb például a Rock FM szűnt meg. Rákérdeztünk arra is, nem lenne-e tisztább, ha nem adnák meg a pályázati kiírásban, hogy épp a Mészáros Lőrinc közeli Best FM új, most meghirdetett irányvonalát kell képviselnie a pályázónak, hiszen ezzel lényegében előre meghatározzák azt is, ki lehet a várományosa a frekvenciának, illetve megkérdeztük, nem tisztességtelen-e testre szabni egy pályázatot úgy, hogy annak csak a miniszterelnök barátjához köthető rádió feleljen meg.

Az NMHH-tól az alábbi szűkszavú, a kérdéseinkre csak részben reagáló válasz érkezett:

„A Médiatanács médiapiaci és médiapolitikai megfontolások alapján dönt egy adott rádiós pályázat feltételeinek meghatározásáról. A rádió jellegének meghatározása a már piacon lévő rádiós kínálat figyelembe vételével történik. A budapesti 103,9 MHz-es frekvenciára szóló pályázati kiírással többek között a zenei kínálat sokszínűségének biztosítása volt a Médiatanács célja. Erre a pályázatra is, ahogy mindegyik másikra, bárki nevezhet. A Médiatanács minden esetben a hatályos jogszabályok és törvények alapján jár el.”

Már csak az nem világos, hogy ha „bárki” nevezhet a 103,9 MHz-ért (ahogyan állítják a válaszban), akkor miért írták bele a pályázat feltételei közé, hogy csak azok tehetik ezt meg, akik „rockzenei tematikájú kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatásra irányuló” pályázati ajánlatot nyújtanak be.

Mindenesetre izgalmas lesz figyelni, hogy forrásunk előérzete bejön-e majd azzal kapcsolatban, kinek is szánhatják a frekvenciát. Forrásunk szerint mindenesetre kész öngyilkosság egy kereskedelmi rádiós frekvencián rockrádiót indítani, kivéve, ha nem áll valaki mögött egy olyan kormányközeli milliárdos mint Mészáros Lőrinc, aki ameddig ez a kormány hatalmon van, bizton számíthat állami reklámokra, ha csak össze nem rúgja a port felcsúti barátjával, Orbán Viktorral, mint tette azt pár éve Simicska Lajos.

Még több hír található a Media1-en! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, hogy ne maradjon le a legújabb tartalmakról! Ott vagyunk Facebookon is!

Borító: stock / Depositphotos.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások