fbpx
Médiaszabadság-térkép 2021 / A Riporterek Határok Nélkül szervezet grafikája

Már 67 helyet rontott Magyarország 2009 óta a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi médiaszabadság-rangsorában

Az elmúlt egy évben is újabb 3 hellyel hátrébb került Magyarország a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi sajtószabadság-indexében, pedig már eddig is nagyon rosszul álltunk az EU más tagállamaihoz képest.

Az előző évi 92. helyről a 89. helyre esett vissza Magyarország abban a rangsorban, melyet a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű párizsi központú nemzetközi szervezet évről évre elkészít, és amelyet most publikált. A friss jelentés alapján, noha újságíró-gyilkosságok és bebörtönzések továbbra sincsenek Magyarországon, a sajtószabadság helyzete így is tovább romlott, pedig a helyzet eddig sem volt éppen kedvező.

A mostani 92. helyezés annak fényében különösen érdekes, hogy 2009-ben Magyarország még a 25. helyen szerepelt, azaz 67 hellyel kerültünk hátrébb az országok versenyében a 2., a 3. és a mostani, azaz a 4. Orbán-kormány alatt.

Az RSF szerint 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében a helyzetet kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar médiatérképen, ráadásul olyan országok számára is példaként szolgál, amit a médiával tesz, mint Szlovénia és Lengyelország. A jelentés megemlítette, hogy a COVID-19 járvány kitörésekor elfogadtak egy törvényt, amely börtönnel fenyegeti azokat, akik valótlanságot közölnek és ezzel veszélyeztetik a járvány elleni védekezést. Korlátozták a közérdekű adatokhoz való hozzáférést is, ugyancsak a járványra hivatkozva.

A jelentés szerint Magyarországon, noha Európa szívében található, egyre többször kényszerülnek öncenzúrára az újságírók.

Az RSF jelentése szerint egyre kevésbé lehet a média sokszínűségéről beszélni, tovább korlátozódott a kormánykritikus információkhoz való hozzáférés lehetősége. Említést tett a jelentés arról, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a Klubrádió médiaszolgáltatási jogosultságát adminisztratív okok miatt és az Index kormányközelbe kerüléséről is szó esik a jelentésben. A jelentés felrótta azt is, hogy megszüntette Magyarország a DAB+, azaz a korszerű digitális rádiós sugárzást.

A Riporterek Határok Nélkül térképe szerint az Európai Unió területén a magyarnál csak Bulgáriában rosszabb a médiahelyzet. A legnagyobb médiaszabadság az RSF kimutatása szerint Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Dániában van.

Az eredményekre Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren reagált. A kutatást készítő nemzetközi szervezet kapcsán a kormánykommunikáció jolly jokerét, Soros György nevét kezdte el emlegetni, ahogyan történt ez egy és két évvel ezelőtt is.

(Amikor a nemzetközi médiaszervezetet 2019-ben is Soros György támogatása kapcsán támadta Kovács Zoltán, Pierre Haski, az RSF vezetője így nyilatkozott a Népszavának: „Az RSF már több mint 25 éve létezik, s különböző források állnak a rendelkezésére. A Soros György által fémjelzett Nyílt Társadalom Alapítvány is a támogatók között van, ám az általa kapott pénz minimális szerepet játszik az RSF működésében. Szervezetünk a függetlenségre építette a finanszírozását, ami azt jelenti, hogy egyik támogató sem befolyásolja a
működését. Ha holnap Soros György úgy döntene, nem támogat tovább bennünket, ugyanúgy folytatnánk a munkát. Ugyanakkor teljesen abszurd, ahogyan a magyar kormány démonizálja Soros Györgyöt. Szervezete a világ minden táján hozzájárult a demokrácia erősítéséhez, s nem csak Európában. S ne feledjük, hogy Orbán Viktor maga is Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Nagy-Britanniában.”)

Az előző évi kimutatásról szóló cikkünk itt olvasható a Media1-en, a mostani jelentés itt érhető el.

Frissítés 22:21

Hírünk eredeti változatát az RSF vezetőjének két évvel ezelőtti, dőlttel idézettel nyilatkozatával kibővítettük.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások