fbpx
Szabad Európa Magyarország

Mégsem közli a Szabad Európa a Zacher Gáborral felvett interjú 2. részét

Az ismert toxikológus-főorvossal készült interjú első része nagy port kavart minisztériumi berkekben.

Honlapján jelentette be a Szabad Európa Magyarország, hogy egyelőre mégsem közli annak a hangzóinterjúnak a folytatását, amelyet Zacher Gábor toxikológussal, a hatvani kórház főorvosával készített a Szelfi című podcastja nemrégiben.

A beszélgetés első részét a múlt héten már közzétették. Ebben a főorvos a kórházakban folyó heroikus küzdelem kapcsán többek között azt mondta, már nem tudja számolni, hány embert kell naponta lélegeztetőgépre tenni, illetve Orbán Viktor kormányfőre célozva kijelentette, „számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” (A halálos áldozatok száma az első interjú közlése óta egyébként mostanra 25 ezer fölé emelkedett – megj.: a szerk.)

Zacher Gábor toxikológus, főorvos
Zacher Gábor toxikológus, főorvos
Fotó: Thaler – A / Wikimedia (CC)

Az interjúban szó esett a sajtó korlátozásáról, illetve a Bergamo-dilemmáról is. Zacher azt mondta, szerinte fontos lenne, hogy az emberek tudják és lássák, hogy milyen a koronavírus betegség, illetve a járvány, nem csak Müller Cecília vagy Gulyás Gergely tolmácsolásából.

A minisztérium levelezni kezdett az első rész után

Az interjú második része a Szabad Európa Magyarország közlése szerint ott várakozik a szerkesztőségi rendszerében egy kattintásra a publikálástól, de úgy döntöttek, mégsem publikálják.

Csák Gyula, a Szabad Európa Magyarország vezetője azzal indokolta, hogy nem közlik az interjút, hogy mint arról a Népszava már beszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke, Kollár Lajos a szaktárca e-mail címéről küldött üzenetében 63 szakmai tagozat vezetőjétől kérte, ítéljék meg, etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a Szabad Európának mondott az első részben.

A Népszava értesülése szerint egyébként több szakmai tagozat vezetője a kérést azzal hárította el, hogy az elhangzottak etikai értékelése nem az ő feladatuk.

A Szabad Európa közölte, hogy a szabad véleménynyilvánítás fórumának tartja magát, és minden országban, ahol jelen van, a felelősségteljes társadalmi vita színtere, de fontos számukra az interjúalany bizalma és védelme,

„ezért Zacher Gáborral közösen úgy döntöttünk, hogy a vele készített beszélgetés második része egyelőre nem jelenik meg.”

Ha esetleg valaki nem hallotta volna az első részt, most meghallgathatja a fenti lejátszóval.

Hogyan kellene működnie a médiának járvány idején, és miért lenne fontos, hogy tudósíthasson? Erről beszélgettünk a Media1 április 5-i adásában Pintér Bencével, az Ugytudjuk.hu szerkesztőjével, a 28 szerkesztőség által aláírt nyílt levél elindítójával. A beszélgetés itt visszahallgatható.

A Szabad Európa tavaly tért vissza Magyarországra.

További hírek találhatók a Media1-en! Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen bennünket a Facebookon is!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások