fbpx
Szabad Európa Magyarország

Híd szerepet tervez az induló Szabad Európa Magyarországnak Csák Gyula igazgató – Interjú!

Csák Gyula, az induló Szabad Európa Magyarország igazgatója interjút adott a Media1 műsorának. Összefoglaló és hanganyag.

A Media1 hétfő esti műsorának Fábián Tamás, az Index.hu volt politikai újságírója mellett vendége volt Csák Gyula, a Magyarországon hamarosan induló Szabad Európa igazgatója. (A teljes adás meghallgatható ITT, vagy akár le is tölthető.)

Miért nem rádió?

Csák Gyula az adásban elmondta, hogy a Szabad Európa miért nem rádióként működik majd, mint tette azt az 1950-es évektől 1993-ig, hanem multimédiás oldalként, melyen egyaránt lesznek szöveges és videós tartalmak, infografikák és hangzó anyagok, podcastek is. Utóbbi szerinte valamennyire tekinthető rádiós tartalomnak.

Csák Gyula úgy véli: a multimédia révén sokkal többet tudnak adni a látogatóknak, mintha csak egyszerűen rádióként működnének, és ez a forma a 21. századi követelményeknek jobban megfelel.

Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője
Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője (archív). Fotó: poptarisznya.hu

Hirdetések nélkül

Arra, hogy ki áll mögöttük, Csák azt mondta, az amerikai adófizetők pénzéből működik a Szabad Európa, annak magyarországi elindulásáról pedig az amerikai kongresszus döntött. Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy emiatt szigorú törvények és előírások vonatkoznak rájuk, és ezt számon is kérik rajtuk. Mivel a Szabad Európa közszolgálati médiumnak minősül, ezért elvárás velük szemben az objektivitás, a pártatlanságra törekvés, a középen állás és a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás.

A Szabad Európa Magyarország igazgatója hozzátette: nonprofit szervezetként hirdetések, reklámok egyáltalán nem lesznek.

Nem fogják-e izolálni őket?

Csák Gyula a Media1 műsorában beszélt arról is: olyan fórum szeretnének lenni, ahol teljesen normális dolog, hogy eltérő véleményű emberek leülnek egymással beszélgetni, vitázni. Megpróbálnak egyfajta híd szerepet betölteni, ez egy fontos feladata lesz a Szabad Európának.

Mindig megpróbálnak minden érintett felet megszólítani, és bíznak abban, ha látják, hogy ők ezeket az elveket komolyan gondolják, akkor mindenki szóba is fog velük állni, és esetleg még Orbán Viktor is interjút ad majd nekik.

Kis stáb

Konkrét számok nélkül a szerkesztőségről szólva elmondta: nem egy nagy, nyolcan-száz fős stábbal indulnak, hanem annál jóval kisebbel, melynek tagjait egy több fordulós, szigorú felvételi folyamat során választották ki. Fontos szempont volt, hogy olyanokat vegyenek fel, akik megfelelnek a multimédiás szempontoknak, és képesek többféle tartalmat is előállítani. A törzsgárda mellett ugyanakkor lesznek külsős szerzőik is.

Hogy pontosan mikor startolnak el, azt Csák Gyula nem árulta el: annyit mondott csak, hogy készülnek, tanulják a szerkesztőségi felületet és remélhetőleg hamarosan elindulhatnak. (A Media1 nem hivatalos információi szerint néhány héten belül kinyitják az oldalt.)

Arra a kérdésre, hogy hogyan kell érteni, hogy a Szabad Európa nem akar beszállni a hírversenybe, miközben hírek mégis lesznek náluk, elmondta: maximum napi 15-20 hírt szeretnének feldolgozni. Ennek a kis stábon túl az is oka, hogy szerinte fontos, hogy a szerkesztőség egyfajta szűrőként is funkcionáljanak, tehát csak a legfontosabb híreket írják majd meg, azokat viszont úgy dolgozzák fel, hogy teljes képet kapjanak az emberek az adott témában.

Hogy milyen ügyeket választanak ki, annak legfontosabb szempontja az lesz, hogy az adott téma mennyire érinti az emberek mindennapjait. Azt pedig majd az adott téma alapján döntik el, hogy milyen mélységig és milyen formában dolgozzák fel azt.

Nincs látogatószám-elvárás

Csák Gyula kérdésre elmondta: konkrét elvárások nincsenek a látogatószámra vonatkozóan, ő akkor lenne elégedett, ha egy év múlva olyan oldal lenne a szabadeuropa.hu, ami hangsúlyosan jelen van, és olyan híreket, történeteket dolgoz fel, amelyeket mások nem. Ki akarják használni azt is, hogy egy olyan nagy szervezet részei, amelynek más országok tudósítói is részei, így sokszor első kézből szerezhetnek információkat.

Kitért arra is, hogy a Szabad Európa népszerűsítésére főleg a közösségi oldalakat használják majd, és hisznek abban is, hogy ha színvonalas lesz a tartalmuk, akkor magától kialakul a követőtáboruk. Lesz hírlevelük is, amelyben a legfontosabb cikkeket gyűjtik össze, nem csak a saját, hanem más médiumok oldalairól is csemegézve.

Az Index körüli történésekről

Arra a kérdésre, hogy az Index körüli történések befolyásolják-e majd őket, próbálják-e betölteni azt az űrt, ami így keletkezett, Csák azt mondta: az ő feladatuk egyértelmű és meghatározott, közszolgálati médiumként kell viselkedniük, ezt tehát nem befolyásolja semmi. A munkatársak kiválasztási folyamata is már nyár elején lezárult..

Munkamegosztás

A magyarországi Szabad Európa másik vezetőjével Vovesz Tiborral való munkamegosztásáról szólva Csák Gyula elárulta: Vovesz Tibor vezeti a magyarországi szerkesztőséget, míg Csák igazgatóként Prágában lesz, és az egész magyar kiadást irányítja majd. Részt vesz ugyanakkor a napi munkában is digitális formában.

Ott, ahol gond van

A Szabad Európa Magyarország igazgatója elmondta: a Szabad Európa ott jelenik meg, ahol az amerikai kongresszus szerint gond van a média- és sajtóhelyzettel. Hogy hol milyen formában működnek, azt az adott országban lévő viszonyok döntik el, hiszen mindenhol más a helyzet. Hogy Magyarországon munkájukra mennyi ideig lesz szükség, azt nem tudta megmondani.

A Media1 legutóbbi műsora az alábbi lejátszó segítségével hallgatható vissza.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS csatornánk itt található, Facebook-oldalunkra itt tud feliratkozni. Ha támogatná a Media1 működését, azt itt tudja megtenni.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások