fbpx
rádió, keverőpult, stúdió

Pénzügyi gondjai vannak több rádiónak – Ezzel is foglalkozott a Médiatanács e heti ülésén

A Helyi Rádiók Országos Egyesülete beadványára adandó válasszal, a Sláger FM és a Retro Rádió kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatti, a díjfizetésük eltörlésére irányuló kérelmekkel, valamint a Halom TV és a 101,7 Pécs FM jogsértésével is foglalkozott a Médiatanács e heti ülésén, amellett, hogy kizárta az ELTE-s EPER Rádiót az eddig használt egyetlen frekvenciájára vonatkozó frekvenciapályázatból.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatóságának csütörtöki tájékoztatása szerint az NMHH Médiatanácsa e heti ülésén foglalkozott a Sláger FM és a Retro Rádió azon kérelmeivel, melyek arra vonatkoztak, hogy engedje el a grémium a kérelmező médiaszolgáltatók díját. Érkezett egy beadvány a Helyi Rádiók Országos Egyesületétől (HEROE) is, mely szintén a rádiós díjak elengedését kérte, illetve felhívta a hatóság figyelmét a rádiós piac mostani nehéz helyzetére, valamint kéréseket fogalmazott meg a műsorkvótákkal kapcsolatban a COVID-19 helyzetre tekintettel.

Az NMHH egy múlt heti kormányrendelet alapján már a szaksajtóban bejelentette, hogy valamennyi magyarországi tévé- és rádió mentesül a féléves médiaszolgáltatás díjak megfizetése alól, a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság enyhítése érdekében. Az NMHH ezért most tájékoztatást küld a HEROE-nak a múlt heti kormányrendeletről, míg a Sláger FM és a Retro Rádió kérelmét okafogyottság miatt megszünteti, hiszen a kormányrendelet épp azt tette lehetővé, amit az az érintettek kérelmeztek.

Ami még érdekes lehet a médiaszolgáltatók szempontjából, hogy a Médiatanács közölte, hogy

méltányosan, rugalmasan, a helyzetet figyelembe véve jár majd el, amikor a műsorkvóta-kötelezettségeket vizsgálja.

Figyelmeztetést kapott a Halom TV Százhalombatta és a 101,7 Pécs FM

A grémium ezenkívül a Halom Televízió Százhalombatta szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztetésben részesítette, amiért a helyi tévécsatorna a Híradója egyik januári adásában egy gyógyászati segédeszközöket árusító bolt részletes bemutatásával a termékek megvételére sarkallhatta a nézőket.

A körzeti, kereskedelmi jelleggel működő 101,7 Pécs FM szolgáltatóját figyelmeztette a Médiatanács egy januári vizsgált adáshét alapján, amiért szerződéses vállalásával ellentétben kevesebb szöveget, helyi közéleti, helyi mindennapi élettel foglalkozó és közszolgálati műsort, valamint több zenét sugárzott.

Frekvenciája nélkül maradhat az ELTE-s EPER Rádió

A testület a sajtóhoz eljuttatott összefoglalójából kihagyta a hét legérdekesebb döntését, amiről a Media1 szerdán már beszámolt, nevezetesen azt, hogy döntöttek a Budapest-Belváros-Astoria FM 97,0 MHz rádiós pályázat ügyében is. Ennek lényege, hogy az egyetlen pályázót, az ELTE-s EPER Rádiót kizárják a pályázatból, ami így eredménytelen lett. Emiatt az EPER Rádió FM-sugárzása bizonytalanná vált.

Interjút készít az EPER Rádió egyik munkatársa
Interjút készít az EPER Rádió egyik munkatársa

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borító: Stock / Depositphotos

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások