Pécs város

Pécs százmilliókat fizetett ki a Fodihoz közeli médiacégeknek

2014 óta összesen közel negyedmilliárd forint+áfa összeget fizetett ki egy pécsi önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. a Rádió 1 Pécset is tulajdonló, korábban a Fidesz színeiben önkormányzati képviselőként is dolgozó Fodor-Petrov Józseffel összefüggésbe hozható, zömében médiatevékenységet végző vállalkozásoknak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a Media1 néhány hete már beszámolt, Pécs új vezetése leváltotta Vincze Balázst, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK NKft.) ügyvezetőjét, mivel az önkormányzat leánycégénél a polgármester megbízásából zajló átvilágítás – a polgármester szavai szerint – „kötelességszegő magatartást” tárt fel egy Vincze által megkötött, jelentősen nagy összegű szerződéssel kapcsolatban.

Péterffy Attila, Pécs október 13-án megválasztott új polgármestere azt közölte a leváltáskor, hogy a rendelkezésére álló dokumentumok alapján Vincze a ZSÖK NKft. ügyvezetőjeként nettó 165 millió, azaz bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött „egy pécsi rádiót működtető céggel”, méghozzá anélkül hogy a nagy összegű szerződéshez tulajdonosi felhatalmazást szerzett volna.

A polgármester ugyan nem nevezte meg az érintett beszállítót, akivel a szerződést kötötték, de a Media1 információi szerint a P1 Rádió Kft. által működtetett Pécs FM-ről, azaz a rádiós berkekben csak Fodiként emlegetett Fodor-Petrov József (korábbi, mostani házasságát megelőző nevén Fodor József) vezette Rádió 1 Pécs üzemeltetőjével, a Mambó Rádió Kft.-vel szorosan összebútorozva működő, és azzal több szálon is egészen szoros kapcsolódásokat mutató rádióról van szó.

Igaz, a teljes szerződéses összeg, a bruttó 209,6 millió forint kifizetésére a vizsgálattal érintett esetben még nem kerülhetett sor (talán nem is fog már), a felek közötti megállapodás ugyanis – mint azt a Media1 a ZSÖK NKft. új ügyvezetőjének, Rózsa Zoltánnak küldött közérdekű adatigényléssel kiderítette – idén januárban lépett hatályba és 2021 végéig szól, vagyis az összegek egy részének kifizetése csak később válna esedékessé.

Azért a nettó 165 milliós szerződés nélkül is szép összegeket szakítottak a Fodi-közeli cégek

Közérdekű adatigénylésünk során megtudtuk, hogy az elmúlt években fideszes vezetésű Pécs városának önkormányzati kft.-je, a ZSÖK NKft. az említett nettó 165 millió forintos, a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-vel kötött szerződésen túl több más szerződést is kötött olyan cégekkel, melyek nevében P1 szerepel. Ezek a cégek Fodor-Petrov Józseffel közvetlenül is összefüggésbe hozhatók, és a szerződések tényleges kifizetése is megtörtént.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2014-től idén november 19-ig összesen közel nettó 217 millió forint (216.908.092 Ft) összeget fizetett ki olyan cégeknek, melyeket Fodorral összefüggésbe lehet hozni.

 • 2014-ben az éves kifizetés a pár évvel későbbiekhez képet még szerénynek volt mondható: ekkor mindössze nettó 1.256.400 Ft-ot kapott a Fodi-féle P1 Médiaügynökség Kft.
 • 2015-ben nettó 686.200 Ft került a P1 Médiaügynökség Kft.-hez.
 • 2016-ban a P1 Médiaügynökség nettó 1.065.096 Ft-ot kapott.
 • Az igazi áttörés 2017-ben következett be. A P1-cégek ekkor már több mint 53 millió forint+áfa összeget kaptak. 2017-ben nettó 15.270.000 Ft ment a P1 Médiaügynökség Kft.-hez, a P1 Sales house Kft.-hez 13.430.000 Ft. A P1 Magazine Kft. 13.584.382 Ft, a Mambó Rádió (Rádió 1 Pécs) 11.195.905 Ft-hoz jutott hozzá a ZSÖK új vezetőjének válasza szerint.
 • 2018-ban tovább erősítettek a Fodival összefüggésbe hozható cégek: ekkor a ZSÖK közel 87 millió forint nettó összeget fizetett ki számukra. 48.938.456 forintot kapott a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft., a P1 Médiaügynökség Kft. 12.000.000 forintot, a P1 Sales House Kft. 14.949.281 Ft-ot, a P1 Magazine Kft. 11.037.257 forintot.
 • Ami az idei évet illeti, 2019 januárjától november 19-ig nettó 73.495.877 Ft összegben történt kifizetés a ZSÖK-től a Fodival összefüggésbe hozható cégek felé. A P1 Rádió Kft. nettó 39.607.954 forint, a P1 Media Group 13.300.630 Ft, a P1 Médiaügynökség Kft. 10.000.000 Ft-ot, a P1 Magazine Kft. 10.586.531 Ft-ot kapott.

A kifizetések például marketing-tanácsadásért, a Rádió 1 műsoraiban elhangzó tudósításokért, nyomdai kiadványok kiadásásért, médiavásárlásért, rádiós műsoridőért jártak.

Fodor szerint a Rádió 1 Pécsnek semmilyen összeget nem utalt a pécsi önkormányzati cég

Fodor egyébként ügyvédjén, a Rádió 1 jogi képviselőjén (dr. Bíró Balázson, a több Rádió 1-es frekvenciát működtető LB Rádió Kft. tulajdonosán keresztül) a Media1-et esetleges sajtóperrel fenyegetve néhány napja azt állította, hogy a Pécs FM-et működtető, a ZSÖK-kel leszerződött P1 Rádió Kft.-hez nem köthető a személye.

Annak ellenére állítja ezt Fodi és a Rádió 1 ügyvédje, hogy az általa vezetett Mambó Rádió Kft. (Rádió 1 Pécs) és a Pécs FM között egészen nyilvánvalóan szoros, és sokak által ismert kapcsolat áll fenn most már huzamosabb ideje.

Erős kapcsok a Rádió 1 Pécs és a Pécs FM között

A Fodi által vezetett Rádió 1 Pécs mögötti cég, a Mambó Rádió Kft. szó szerint is összebútorozva működik a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-vel. Mindkét rádió ugyanazon a pécsi Rákóczi út 18-as címen működik, sőt még a telefonos elérhetősége is azonos a két piaci szereplőnek: +36 (72) 525 570.

Ráadásul a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-nek idén júliusig tulajdonosa volt Uhrin Györgyné, a Rádió 1 Pécset vezető Fodi volt anyósa, és ő csak idén júliusban szállt ki a Pécs FM tulajdonosok közül. (A cég ügyvezetője és tulajdonosa jelenleg Kardos Orsolya.)

A Pécs FM és a Rádió 1 Pécs közötti nagyon szoros kapcsolatra utalnak a rádiós cégek megjelenésében is hasonló honlapjai is, hiszen egymást is reklámozzák.

A Pécs FM honlapja a Rádió 1-es hivatkozásokkal
A Pécs FM honlapja a Rádió 1-es hivatkozásokkal

 

A Rádió 1 Pécs honlapja a Pécs FM-et is reklámozza
A Rádió 1 Pécs honlapja a Pécs FM-et is reklámozza

A két, elvben konkurens, a gyakorlatban inkább baráti cég reklámidejét ugyanaz a P1 Media Group Zrt. értékesíti, a cég honlapján Fodi köszönti a látogatókat.

A reklámértékesítők személyében is átfedések figyelhetők meg. A Rádió 1 Pécs reklámidejét például ugyanúgy Uhrin Györgyné lánya, Fodor-Uhrin Beáta (Fodi volt felesége) értékesíti, ahogyan a P1 Rádió Kft.-t működtető Pécs FM reklámbevételeiért is ő felel.

További érdekesség, hogy Fodi a jogi képviselője útján emellett nemrég azt is írásba adta, hogy a Rádió 1 Pécs semmilyen szerződést sem kötött a Vincze Balázs által vezetett önkormányzati érdekeltségű kft.-vel. Ennek azonban ellentmond a ZSÖK-től a Media1-hez eljuttatott kimutatás, mely szerint a Rádió 1 Pécs üzemeltetője, a Mambó Rádió Kft. 11.195.905 Ft összeget kapott 2017-ben az önkormányzati cégtől.

Fodihoz így vagy úgy köthető cégek

 • Mambó Rádió Kft. (Rádió 1 Pécs) – Fodor vezeti a céget, emellett ő a tulajdonosa is.
 • P1 Rádió Kft.  (Pécs FM) – a kft. tulajdonosa volt idén nyárig Uhrin Györgyné, Fodi volt anyósa. A Pécs FM és a Rádió 1 Pécs szorosan összebútorozva működik, közös a telefonszám, a cím, egymást linkeli a két médium, a reklámértékesítés is azonos
 • P1 Media Group Zrt. – a részvénytársaságnak Fodor a vezérigazgatója és tulajdonosa
 • P1 Médiaügynökség Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Fodor ügyvezetője és tulajdonosa
 • P1 Sales House Kft. – Fodor ügyvezetője és tulajdonosa a cégnek
 • P1 Magazine Média Kft. – Fodor vezeti a céget, a Mambó Rádió Kft.-n keresztül tulajdonosa is
 • Irány Pécs Nonprofit Kft. – a kft. tulajdonosa jelenleg a Fodi-féle P1 Media Group. A kft.-nek juttatott ZSÖK-ös megbízások ellenértékét azonban nem vettük figyelembe, mivel a cégben tulajdonosként csak 2018-ban jelent meg Fodor, amikor a cég ZSÖK-ös bevételei már egészen elenyészőek voltak.

Fodi egyébként a 1990-es években a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő volt.

További rádiós hírek, cikkek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: Pexels.com
Szóljon hozzá!