fbpx
Pécs város

Pécs százmilliókat fizetett ki a Fodihoz közeli médiacégeknek

2014 óta összesen közel negyedmilliárd forint+áfa összeget fizetett ki egy pécsi önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. a Rádió 1 Pécset is tulajdonló, korábban a Fidesz színeiben önkormányzati képviselőként is dolgozó Fodor-Petrov Józseffel összefüggésbe hozható, zömében médiatevékenységet végző vállalkozásoknak.

Mint arról a Media1 néhány hete már beszámolt, Pécs új vezetése leváltotta Vincze Balázst, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK NKft.) ügyvezetőjét, mivel az önkormányzat leánycégénél a polgármester megbízásából zajló átvilágítás – a polgármester szavai szerint – „kötelességszegő magatartást” tárt fel egy Vincze által megkötött, jelentősen nagy összegű szerződéssel kapcsolatban.

Péterffy Attila, Pécs október 13-án megválasztott új polgármestere azt közölte a leváltáskor, hogy a rendelkezésére álló dokumentumok alapján Vincze a ZSÖK NKft. ügyvezetőjeként nettó 165 millió, azaz bruttó 209,6 millió forintos szerződést kötött „egy pécsi rádiót működtető céggel”, méghozzá anélkül hogy a nagy összegű szerződéshez tulajdonosi felhatalmazást szerzett volna.

A polgármester ugyan nem nevezte meg az érintett beszállítót, akivel a szerződést kötötték, de a Media1 információi szerint a P1 Rádió Kft. által működtetett Pécs FM-ről, azaz a rádiós berkekben csak Fodiként emlegetett Fodor-Petrov József (korábbi, mostani házasságát megelőző nevén Fodor József) vezette Rádió 1 Pécs üzemeltetőjével, a Mambó Rádió Kft.-vel szorosan összebútorozva működő, és azzal több szálon is egészen szoros kapcsolódásokat mutató rádióról van szó.

Igaz, a teljes szerződéses összeg, a bruttó 209,6 millió forint kifizetésére a vizsgálattal érintett esetben még nem kerülhetett sor (talán nem is fog már), a felek közötti megállapodás ugyanis – mint azt a Media1 a ZSÖK NKft. új ügyvezetőjének, Rózsa Zoltánnak küldött közérdekű adatigényléssel kiderítette – idén januárban lépett hatályba és 2021 végéig szól, vagyis az összegek egy részének kifizetése csak később válna esedékessé.

Azért a nettó 165 milliós szerződés nélkül is szép összegeket szakítottak a Fodi-közeli cégek

Közérdekű adatigénylésünk során megtudtuk, hogy az elmúlt években fideszes vezetésű Pécs városának önkormányzati kft.-je, a ZSÖK NKft. az említett nettó 165 millió forintos, a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-vel kötött szerződésen túl több más szerződést is kötött olyan cégekkel, melyek nevében P1 szerepel. Ezek a cégek Fodor-Petrov Józseffel közvetlenül is összefüggésbe hozhatók, és a szerződések tényleges kifizetése is megtörtént.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2014-től idén november 19-ig összesen közel nettó 217 millió forint (216.908.092 Ft) összeget fizetett ki olyan cégeknek, melyeket Fodorral összefüggésbe lehet hozni.

 • 2014-ben az éves kifizetés a pár évvel későbbiekhez képet még szerénynek volt mondható: ekkor mindössze nettó 1.256.400 Ft-ot kapott a Fodi-féle P1 Médiaügynökség Kft.
 • 2015-ben nettó 686.200 Ft került a P1 Médiaügynökség Kft.-hez.
 • 2016-ban a P1 Médiaügynökség nettó 1.065.096 Ft-ot kapott.
 • Az igazi áttörés 2017-ben következett be. A P1-cégek ekkor már több mint 53 millió forint+áfa összeget kaptak. 2017-ben nettó 15.270.000 Ft ment a P1 Médiaügynökség Kft.-hez, a P1 Sales house Kft.-hez 13.430.000 Ft. A P1 Magazine Kft. 13.584.382 Ft, a Mambó Rádió (Rádió 1 Pécs) 11.195.905 Ft-hoz jutott hozzá a ZSÖK új vezetőjének válasza szerint.
 • 2018-ban tovább erősítettek a Fodival összefüggésbe hozható cégek: ekkor a ZSÖK közel 87 millió forint nettó összeget fizetett ki számukra. 48.938.456 forintot kapott a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft., a P1 Médiaügynökség Kft. 12.000.000 forintot, a P1 Sales House Kft. 14.949.281 Ft-ot, a P1 Magazine Kft. 11.037.257 forintot.
 • Ami az idei évet illeti, 2019 januárjától november 19-ig nettó 73.495.877 Ft összegben történt kifizetés a ZSÖK-től a Fodival összefüggésbe hozható cégek felé. A P1 Rádió Kft. nettó 39.607.954 forint, a P1 Media Group 13.300.630 Ft, a P1 Médiaügynökség Kft. 10.000.000 Ft-ot, a P1 Magazine Kft. 10.586.531 Ft-ot kapott.

A kifizetések például marketing-tanácsadásért, a Rádió 1 műsoraiban elhangzó tudósításokért, nyomdai kiadványok kiadásásért, médiavásárlásért, rádiós műsoridőért jártak.

Fodor szerint a Rádió 1 Pécsnek semmilyen összeget nem utalt a pécsi önkormányzati cég

Fodor egyébként ügyvédjén, a Rádió 1 jogi képviselőjén (dr. Bíró Balázson, a több Rádió 1-es frekvenciát működtető LB Rádió Kft. tulajdonosán keresztül) a Media1-et esetleges sajtóperrel fenyegetve néhány napja azt állította, hogy a Pécs FM-et működtető, a ZSÖK-kel leszerződött P1 Rádió Kft.-hez nem köthető a személye.

Annak ellenére állítja ezt Fodi és a Rádió 1 ügyvédje, hogy az általa vezetett Mambó Rádió Kft. (Rádió 1 Pécs) és a Pécs FM között egészen nyilvánvalóan szoros, és sokak által ismert kapcsolat áll fenn most már huzamosabb ideje.

Erős kapcsok a Rádió 1 Pécs és a Pécs FM között

A Fodi által vezetett Rádió 1 Pécs mögötti cég, a Mambó Rádió Kft. szó szerint is összebútorozva működik a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-vel. Mindkét rádió ugyanazon a pécsi Rákóczi út 18-as címen működik, sőt még a telefonos elérhetősége is azonos a két piaci szereplőnek: +36 (72) 525 570.

Ráadásul a Pécs FM-et működtető P1 Rádió Kft.-nek idén júliusig tulajdonosa volt Uhrin Györgyné, a Rádió 1 Pécset vezető Fodi volt anyósa, és ő csak idén júliusban szállt ki a Pécs FM tulajdonosok közül. (A cég ügyvezetője és tulajdonosa jelenleg Kardos Orsolya.)

A Pécs FM és a Rádió 1 Pécs közötti nagyon szoros kapcsolatra utalnak a rádiós cégek megjelenésében is hasonló honlapjai is, hiszen egymást is reklámozzák.

A Pécs FM honlapja a Rádió 1-es hivatkozásokkal
A Pécs FM honlapja a Rádió 1-es hivatkozásokkal

 

A Rádió 1 Pécs honlapja a Pécs FM-et is reklámozza
A Rádió 1 Pécs honlapja a Pécs FM-et is reklámozza

A két, elvben konkurens, a gyakorlatban inkább baráti cég reklámidejét ugyanaz a P1 Media Group Zrt. értékesíti, a cég honlapján Fodi köszönti a látogatókat.

A reklámértékesítők személyében is átfedések figyelhetők meg. A Rádió 1 Pécs reklámidejét például ugyanúgy Uhrin Györgyné lánya, Fodor-Uhrin Beáta (Fodi volt felesége) értékesíti, ahogyan a P1 Rádió Kft.-t működtető Pécs FM reklámbevételeiért is ő felel.

További érdekesség, hogy Fodi a jogi képviselője útján emellett nemrég azt is írásba adta, hogy a Rádió 1 Pécs semmilyen szerződést sem kötött a Vincze Balázs által vezetett önkormányzati érdekeltségű kft.-vel. Ennek azonban ellentmond a ZSÖK-től a Media1-hez eljuttatott kimutatás, mely szerint a Rádió 1 Pécs üzemeltetője, a Mambó Rádió Kft. 11.195.905 Ft összeget kapott 2017-ben az önkormányzati cégtől.

Fodihoz így vagy úgy köthető cégek

 • Mambó Rádió Kft. (Rádió 1 Pécs) – Fodor vezeti a céget, emellett ő a tulajdonosa is.
 • P1 Rádió Kft.  (Pécs FM) – a kft. tulajdonosa volt idén nyárig Uhrin Györgyné, Fodi volt anyósa. A Pécs FM és a Rádió 1 Pécs szorosan összebútorozva működik, közös a telefonszám, a cím, egymást linkeli a két médium, a reklámértékesítés is azonos
 • P1 Media Group Zrt. – a részvénytársaságnak Fodor a vezérigazgatója és tulajdonosa
 • P1 Médiaügynökség Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Fodor ügyvezetője és tulajdonosa
 • P1 Sales House Kft. – Fodor ügyvezetője és tulajdonosa a cégnek
 • P1 Magazine Média Kft. – Fodor vezeti a céget, a Mambó Rádió Kft.-n keresztül tulajdonosa is
 • Irány Pécs Nonprofit Kft. – a kft. tulajdonosa jelenleg a Fodi-féle P1 Media Group. A kft.-nek juttatott ZSÖK-ös megbízások ellenértékét azonban nem vettük figyelembe, mivel a cégben tulajdonosként csak 2018-ban jelent meg Fodor, amikor a cég ZSÖK-ös bevételei már egészen elenyészőek voltak.

Fodi egyébként a 1990-es években a Fidesz színeiben önkormányzati képviselő volt.

További rádiós hírek, cikkek olvashatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: Pexels.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások