fbpx
A JóKor című újság borítója, 2021. április

Orbán Viktor köszönti az olvasókat – az adatvédelmi botrány után a nyugdíjasoknál a JóKor című lap

Körülbelül 1,8 millió példányban újra jelentkezett a kormány és a Magyar Államkincstár közös lapja, a JóKor, melyet korábban elmarasztalt az adatvédelmi hatóság, amiért olyanoknak is kézbesítették, akik kifejezetten megpróbálták lemondani és letiltották az adataik kezelését. A legújabb szám tartalmazza Orbán Viktor írását is, mely arról számolt be a nyugdíjasoknak, megbecsüli őket a kormány, valamint hangsúlyozza az oltási program sikeres előrehaladását.

Ahogyan arról a Media1 március elején elsőként beszámolt, a Magyar Államkincstárt nagyjából egy hónappal ezelőtt elmarasztalta a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) a JóKor című lap adatkezelése kapcsán. Az adatvédelmi hatóság azután kezdett el vizsgálódni, hogy többen is panaszt tettek, amiért kifejezett kérésük ellenére is postázták számukra a lapot, megsértve ezzel az érintettek személyes adatok kezeléséhez fűződő jogát. Az érintettek annak dacára kaptak a magazinból, hogy adataik kiadását tiltó nyilatkozatot tettek, majd amikor ennek ellenére kaptak a lapból, sikertelenül próbálták lemondani azt.

A vizsgálat során kiderült, hogy az előfizetők nem kaptak az uniós adatvédelmi rendeletnek (GDPR) megfelelő adatvédelmi tájékoztatást, és nem érvényesült az adatkezeléssel összefüggő tiltakozáshoz fűződő joguk, amikor hiába próbálták lemondani a kiadványt, mert annak következő száma is megérkezett hozzájuk. A lapot az adatkezelési gyakorlat megváltoztatására kötelezték, azaz arra, hogy adjanak lehetőséget a címzettlistán szereplőknek, hogy lemondhassák a lapot.

Úgy tűnik, az adatvédelmi botrány sem tántorította el a kormányt és a Kincstárt a lap megjelentetésének folytatásától, a napokban ugyanis körülbelül 1,8 millió nyugdíjas postaládájába megérkezik, sőt jelentős részükhöz már meg is érkezett. A lap az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Idősek Tanácsa és a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködésében készül, és a Magyar Államkincstár a hivatalos kiadója, ugyanis így tudtak hozzájutni a nyugdíjasok címlistájához, mondván a kiadvány a nyugdíjakkal összefüggő tájékoztatást ad. (A JóKor mostani számába betettek egy jogi tájékoztatót, amiből kiderül, hol lehet tiltakozni a lap kézbesítése ellen. Erre a Kincstár postacímén valamint az [email protected] email címen van lehetőség. Az adatvédelmi tájékoztató szerint egyébként a nyugellátásokat érintő tájékoztatás érdekében történik az adatkezelés.)

A legújabb lapszám egyik bevezetőjét újra Orbán Viktor írta

Orbán Viktor a legújabb lapszámban arról írt, hogy az egészségügyi és gazdasági válság már több mint egy éve sújt bennünket, és jelentősen megváltoztatta a mindennapokat a járvány elleni küzdelem, de már ötféle oltás érhető el Magyarországon, és ezeket ingyenesen lehet beadatni. A kormányfő szavai szerint uniós összehasonlításban az oltások beadása jól halad, elsők közé tartozunk, és hamarosan azok is minél előbb megkapják, akik még nem jutottak hozzá.

A köszöntőben nem esik szó az elhunytak nagyon magas számáról, és elmarad a részvétnyilvánítás azoknak az olvasóknak, akik esetleg elvesztették valamelyik hozzátartozójukat, pedig a nyugdíjas korosztályból került ki az eddig elhunyt több mint 21 ezer ember jelentős része.

Rögtön az oltási program sikerességéről szóló rész után arra terelődik a szó, hogy a kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, és olyan intézkedések kerülnek szóba mint a 13. havi nyugdíj, amelyet a lap borítója is hangsúlyoz, felkiáltójellel és buborékba téve adva nyomatékot ennek. A miniszterelnök egyébként az előző, 11 évvel ezelőtti MSZP-kormányt bírálja a lapban.

Orbán köszöntője alatt Müller Cecília országos tisztifőorvos gondolatai olvashatók. Ebben „oltakozásra” buzdítja az olvasókat, és azt hangsúlyozza, hogy minden vakcina biztonságos.

Tartalomjegyzék és miniszterelnöki köszöntő a Jókor című kiadványban
Tartalomjegyzék és miniszterelnöki köszöntő a Jókor című kiadványban. Fotó: Ladányi András / Media1

Pozitív üzenetek, Kudlik Júlia, szerencsejáték

A JóKor legújabb számában megjelent további írásokban is kormányzati kommunikáció fókusza, az idősek megbecsülése köszön vissza. Téma a koronavírus is, de a miniszterelnök leveléhez hasonlóan pozitív, propaganda jellegű fókusszal.

A lap kinyitását nyereményjátékkal és rejtvénnyel ösztönzik, és olyan ismert személyiségek szerepeltetésével mint a címlapon lévő Szerednyey Béla színművész. Feltűnik az újságban Besenyei Péter műrepülő pilóta, aki horgászattal kapcsolatos gondolatait osztja meg, és Kudlik Júlia, valamint Gergely Róbert is szerepel a kiadványban, mely ezenkívül a szerencsejátékozást, az állami lottójáték digitális változatát is népszerűsíti.

Videó

A JóKor elindítását egyébként tavaly júniusban jelentették be. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott most videót is közzétett a Facebookon a legújabb lapszámról, azt népszerűsítve. A videóban Novák Katalin családügyi miniszter és Nyitrai ajánlja a lapot és a kormányt, de megszólal Hulák Zsuzsa is az Idősek Tanácsától. Novák egyébként a magazin borítóján is szerepel: ugyancsak felkiáltójelet használva jelzi, hogy a kormányra számíthatnak a nyugdíjasok.

További híreket és cikkeket talál a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások