fbpx
Kapitány-Diószegi Judit, a Doktor Balaton című sorozatot készítő Contentlab&Factory vezető producere és kreatív vezetője

Benéztünk Meggyesre – interjú a Doktor Balaton vezető producerével, Kapitány-Diószegi Judittal

Nagy érdeklődés mellett, a kereskedelmi szempontok miatt kiemelten fontos célcsoportban, a 18-49 évesek körében 15,7 százalékos közönségaránnyal, a teljes lakosság körében pedig mintegy 1 milliós nézettség mellett mutatkozott be a napokban a TV2-n egy új hazai fejlesztésű tévésorozat, a Doktor Balaton, melyet több más nagy sikerű sorozat (Drága örökösök, A mi kis falunk stb.) alkotói, a ContentLab&Factory gyártócég fejlesztett ki és készített. A Media1 szigorú biztonsági elővigyázatossági intézkedéseket követően tehetett exkluzív látogatást az utolsó forgatási napon, hogy személyesen nézhessen bele a széria gyártási folyamataiba. Láthattunk néhány jelenetet az új magyar sorozat majd csak jóval később képernyőre kerülő epizódjából, a jelenetek közötti szünetben pedig elbeszélgettünk Kapitány-Diószegi Judittal, a vezető producerrel és kreatív vezetővel, aki körbevezetett bennünket a díszletekben, és néhány kulisszatitkot is elárult.

Karácsony előtt néhány héttel, december 3-án beszélgetünk, az utolsó forgatási napon. Összesen hány napon át tartottak a forgatások és mekkora a stáb?

Augusztus 11-én kezdtük el a forgatásokat és majd négy hónapon keresztül forgattunk, nagyjából 110 napot. Körülbelül 175 színésszel és 450 statisztával dolgoztunk együtt. A stábok forgatási naptól függően körülbelül 60 fősek voltak, ami a párhuzamosan dolgozó unitok miatt naponta átlagosan 120 főt jelent. Rengeteg emberről van szó tehát, de a létszám a napi sorozatoknak nagyjából megfelelő. A heti sorozatok kicsit másképp működnek, de ez átlagosnak tekinthető. Beszélő szereplők tekintetében viszont jóval többen voltunk mint, ami megszokott.

Doktor Balaton
Doktor Balaton

Hogyan és milyen szempontok szerint válogatták ki a szereplőket?

A forgatásokat megelőzően nagyon hosszú casting folyamatot tartottunk, hogy megtaláljuk az egyes karaktereket. Volt olyan szerep, amire 10-15 aspiráns is volt egyszerre. Ilyenkor közösen a csatornával, a TV2-vel döntöttük el a kérdést. A napi szereplőket is, akik folyamatosan jönnek be a produkcióhoz, én választom ki. Általában videócastingot csináltunk, hogy megfeleljünk a COVID-19 miatti kihívásoknak, de szerencsére jól működött a rendszer így is.

Nagyon komoly kreatív csapat vett részt a háttérben a produkcióban. A vezető író Búss Gábor Olivér volt, és volt egy víziónk arról, hogy mit szeretnénk látni körülbelül. Hozzátartozik, hogy forgattunk ehhez a produkcióhoz már két pilotot (azaz próba részeket – megj. a szerk.), így voltak olyan szereplők, akiket vittünk tovább a pilotok után, és voltak olyanok is, akiket cserélni kellett. De azért nagyjából, amikor elkezdünk egy ilyen folyamatot és a karakterek elkezdik írni szinte a saját történetüket maguktól, akkor kialakul az ember fejében, hogy körülbelül kit és mit szeretne látni.

Kapitány-Diószegi Judit, a Doktor Balaton vezető producere és kreatív vezetője válaszol a Media1 kérdéseire
Kapitány-Diószegi Judit, a Doktor Balaton vezető producere és kreatív vezetője válaszol a Media1 kérdéseire.  Fotó: Fábián Borbála / Media1

Mostanában sok tévésorozatban köszönnek vissza ugyanazok az arcok: valahogy az egész elég belterjes, ami elég zavaró tud lenni. A Doktor Balaton esetében viszont néhány kivételtől eltekintve mintha nem ugyanazokat a színészeket látnánk újra, mint akiket megszokhattunk, hanem inkább új arcokat. Ez tudatos frissítés eredménye volt?

Igen, mivel napi sorozatról van szó, ezért így volt célszerű, és mi így is lehetőséget akartunk biztosítani újabb arcoknak, hogy megmutathassák magukat. Úgy gondolom, ennek a produkciónak az egyik legnagyobb erejét a casting adta, rengeteg időt, energiát fektettünk abba, hogy még kevésbé ismert szereplőket is meg tudjunk mutatni, akikkel a néző még nem találkozott ezer más sorozatban. Persze vannak azért átfedések is, hiszen ez egy kis ország, ráadásul mindig kellenek az ismert arcok is. Egy televíziós sorozat is olyan, mint bármilyen más termék, tehát el kell tudnunk adni a nézőnek. Tejből is sokszor inkább az ismertet veszik le a vásárlók a polcról.

Készül a Doktor Balaton című sorozat a TV2 számára
Készül a Doktor Balaton című sorozat a TV2 számára

Augusztus közepén indultak a forgatások. Mennyire okozott nehézséget, hogy a forgatások zömében a koronavírus második hulláma alatt zajlottak? Ahogy jöttem a forgatásra, engem is először egy laborba küldtek tesztre, de a stáb valamennyi tagja is folyamatosan átesett ezen. Ez nyilván nem kevés költség.

Ha tavaly arról beszélgetünk, hogy idén maszkban fogunk itt fogunk beszélgetni és gyártási szempontból nézve folyamatosan ekörül forog majd az életünk, akkor nem hiszem el: azt gondolom, ez egy zombi apokalipszis, ami nem történhet meg. Nekünk mint gyártócégnek, illetve mint kreatív gyártónak (hiszen nem szervizprodukcióról beszélünk, elvégre ez egy teljesen saját fejlesztésű produkciónk) gyakorlatilag újra kellett gondolnunk a teljes forgatási stratégiánkat, egészen a 0. ponttól.

Amikor elkezdtük a Doktor Balaton előkészítését, akkor még nagyon a COVID elején voltunk, 20 megbetegedéssel, de már lezáródó országgal, és azt gondoltuk, hogy picit könnyebb lesz. Aztán az őszi időszakban, amikor visszatért mindenki a nyári szünetről, elképesztő új dolgokkal szembesültünk. Természetesen már az elején is maszkban voltunk, és bizonyos stábtagokon kesztyű is volt és folyamatos volt a fertőtlenítés, de hogy hetente többször tesztelni fogunk, ami azért volt szükséges, mert sok idős színészünk is van, erre azért nem lehetett előre felkészülni gyártásilag sem.

Készül a Doktor Balaton című sorozat
Készül a Doktor Balaton című sorozat

Voltak leállások is a COVID-19 miatt?

Nekünk voltaképpen még szerencsénk is volt, hisz nem kellett több hétre leállunk, de persze minket sem került el, a színészek és a stábtagok között is voltak megbetegedések. Ennek leginkább az az oka, hogy nem tudjuk megoldani technikailag, hogy mint egy elzárt kommuna, egy „COVID-hotelben” lakhasson az egész stáb, hogy minimális legyen a kontakt-személyekkel való kapcsolódás, hiszen az összes színészünk játszott korábban színházban, ami szintén veszélyforrás volt.

Folyamatosan újratervezésekre kényszerültünk, rengetegszer kellett a gyártást újragondolni, és emellett sok-sok tesztet kellett készíteni. Az utóbbi másfél hónapban, gyakorlatilag hetente többször is teszteltük az egész stábot. Ha valaki tüsszentett, köhögött, vagy bármilyen diszkomfort érzetünk támadt, akkor pedig máris újra teszteltünk.

A Doktor Balaton egyik díszlete
A Doktor Balaton egyik díszlete

A COVID-ból fakadó plusz költséget kiesésnek kell elkönyvelniük, vagy vissza tudták hozni valamin, lehetett esetleg spórolni valamilyen tételen?

Ez nagyon érdekes kérdés, hiszen tipikusan vis maior költségről van szó, ami előre nem látható költségvonzata a produkciónak. Ezt nem tudhattuk előre, amikor a büdzsét elkészítettük, hiszen akkor még nem ez volt a helyzet. Csatornánként eléggé változó, hogy ilyenkor mit lehet tenni. Itt most, a TV2 esetében, aki a Doktor Balaton megrendelője, nagyon pozitív tapasztalataink voltak, végig a COVID-kapcsán közös együttgondolkodás és partnerség volt abban, hogy miként tudjuk kezelni a helyzetet, és mi legyen a módszere  a kárenyhítésnek. Fontos volt, hogy nem mehetett a produkció kárára mindez, tehát nem történhetett meg, hogy azért, mert százával kell COVID-teszteket készíteni, kevesebbet forgatunk, és ennek a minőség lássa kárát. Szerencse, hogy a TV2 partner volt, és így az egész vírushelyzet végül is nem akasztotta meg a folyamatot.

Zajlik a Doktor Balaton forgatása
Zajlik a Doktor Balaton forgatása

Volt olyan jelenet, amin kellett változtatni a COVID-19 miatt?

Rengetegszer! Amikor például egy színészünk lebetegedett, és 10 napra karanténba került. Most a forgatások végéhez közeledve is volt egy ilyen helyzet, amikor 6 nappal az utolsó forgatási nap előtt kiderült az egyik szereplőnkről, hogy koronavírusos. A végén teljes egészében ki kellett írnunk őt a jelenetből, hiszen már véget érne a forgatási időszak, mire kiszabadulna a karanténból.

Ilyen helyzeteket gyakran kellett kezelnünk. Volt olyan is, hogy egyik napról a másikra át kellett osztani jeleneteket, mert az a szereplő nem tudta megcsinálni, mert COVID-os volt, és az adott epizód már leadási fázisban tartott.

Doktor Balaton
Fotó: Fábián Borbála

Hogy viselték a nehezített körülményeket a stábtagok? Például a folyamatos újratervezéseket vagy azt, hogy a munka egész nap maszkban folyt (kivéve az éppen szereplő színészeket), amiben alig lehet levegőt kapni.

Ezt mindenki szükséges rosszként élte meg, vagyis mindenki tudta, hogy most ezt nem lehet másképp. Ugyanúgy alkalmazkodtunk hozzá, mint ahhoz, hogy télen fel kell húzni egy kabátot. Mindenki megértette, hogy ha dolgozni akarunk, akkor most így tudjuk elvégezni a munkánkat. Nagyon sokan voltunk összezárva, említettem, hogy több száz ember dolgozik, ezért kiemelten fontos volt, hogy vigyázzunk a másikra. Nyilván én sem szeretném megfertőzni a családomat, de producerként az is az én felelősségem, hogy minimalizáljam a fertőzés kockázatát. Mindenki tisztában volt vele, hogy minden körülmények között meg kell védenünk a közösséget.

A Doktor Balatonban a cselekményben megjelenik a koronavírus is?

Nem, mert nem akartunk ilyen napi aktualitást belevinni.

A Doktor Balaton rendelője
A Doktor Balaton rendelője

A széria elkészülhetett volna akár más tévécsatornára, például az RTL Klubra is? Ha az RTL a megrendelő, mennyire lett volna más ez a sorozat?

Nagyon nehéz a kérdés, mert nem gondolkodtam rajta, milyen lenne, ha más megrendelő számára készülne, aminek az is az oka, hogy a 0. ponttól dolgozunk együtt a produkció előkészítésén a TV2-vel, tehát nem is volt róla szó, hogy ez a sorozat bárhová máshová kerülhetne. Természetesen mindig csatorna-specifikusnak kell lennie az adott szériának, tehát az, ami az RTL-en él, az nem biztos, hogy a TV2-n is működik, és fordítva is így van. Sokat gondolkodtunk a csatornával közösen azon, hogy mitől lesz kifejezetten a TV2 nézői számára szerethető produktum. Ha más csatornára készült volna, akkor nyilvánvalóan lettek volna változások benne.

Ezt a szobát is gyakran láthatják a Doktor Balaton nézői a tévéképernyőn
Ezt a szobát is gyakran láthatják a Doktor Balaton nézői a tévéképernyőn

Mitől lesz szerethető ez a sorozat?

Igyekeztünk olyan szövevényes történetmesélést kialakítani, amiben nagyon-nagyon sokféle karakter sok szálon kapcsolódik egymáshoz. Amikor még a legelején beszélgettünk Olivérrel erről a sorozatról, akkor azt mondtuk, hogy ez a titkok faluja, miközben ez egy városi történet is, hiszen van egy városi orvosunk, aki vidékre kényszerül. A történet folyamán kiderül, hogy mindenki hordoz titkokat és ezeknek a szövevényes összekeveredéséből, félreértésekből vagy épp eltitkolásából születik egy nagyon izgalmas történet, ahol minden egyes karakternek megvan a maga titka.

A Doktor Balaton egy másik díszlete
A Doktor Balaton egy másik díszlete

Mennyiben lesz más ez a sorozat ahhoz képest, mint amiket mostanában láthattunk akár a TV2-n, akár más csatornákon?

Azt gondolom, jelentősen. Ebben is van sok humor, de kevésbé lesz kabarészerű. A Doktor Balaton esetében inkább egy izgalmas, sok szálon futó, cselekményes széria kibontakozására készülhetünk, amibe jól keveredik a falusi és a városi hangulat, és közben persze azért megvan a maga humora is.

A Doktor Balaton című tévésorozat egyik jelenete
A Doktor Balaton című tévésorozat egyik jelenete

Elképzelhető, hogy a most felvett epizódokon túl további részek is készülhetnek majd?

Mi természetesen nagyon szeretnénk, hogy így legyen, de a végső döntést a nézők fogják meghozni, azaz a TV2 a nézettség alakulása alapján dönti majd el, hogy igényt tart-e további évadokra. De természetesen lelkileg, anélkül, hogy innánk előre a medve bőrére, azért arra készülünk, hogy sikeres lesz és lehessen tovább folytatni, a történetet is úgy alakítjuk.

Jelenet a Doktor Balaton c. sorozatból
Jelenet a Doktor Balaton c. sorozatból

A Doktor Balaton mellett más produkciókon is dolgozott a Contentlab&Factory, beleértve a konkurens RTL Klubot is.

Még a tavaszi karanténidőszak alatt megcsináltuk az RTL-re a Segítség, itthon vagyok! című karanténsorozatot. Ez nagyon izgalmas volt, hiszen a színészek maguk vették fel a jeleneteket. Itt néha napi 13 órát ültek a komputer előtt, mert folyamatosan vették fel a jeleneteket, ami sokkal fárasztóbb volt egy normál forgatáshoz képest. Aztán forgattunk a Sony Pictures Television Networks részére egy scripted reality jellegű „prank” műsort, a Balhés csajokat, és készülünk egyéb produkciókkal is, például mint arról a Media1 már beszámolt, a bejrúti repülőszerencsétlenségről szóló hatrészes mini szériával, aminek jelenleg az előkészítése és a koprodukciós partnerek összeállítása zajlik. Úgy tűnik, el tud majd készülni a sorozat, biztatóak a jelek… Ezenkívül töretlenül csináljuk az RTL Klub számára A mi kis falunkat, emellett készült közben a Doktor Balaton a TV2-nek, és leforgott a Drága örökösök utolsó évada is, amelynek utolsó része decemberben kerül képernyőre az RTL-en. (A Drága örökösök utolsó évada az interjú készítése óta be is fejeződött az RTL Klubon – megj. a szerk.)

Melyik a saját produkcióik közül a kedvence?

Olyat kér tőlem, hogy válasszam ki, ki a kedvenc gyerekem, miközben közülük sem tudnék választani. Mindannyian a kedvenceim.

Ha mindenáron választanom kell, akkor azt mondanám, ami a legtöbb energiámat lekötötte és amin a legnagyobb fókuszom volt. Ez pedig éppen a Doktor Balaton. Attól, hogy új dolog, attól, hogy nem egy adaptált napi sorozat, teljesen saját fejlesztés. Szóval ha ki kell valamit emelnem, akkor ezek miatt most a Doktor Balaton a szívem csücske.

Mit jelent önnek a Balaton? Gyakran időzik arrafelé?

Egész életemben arra vágytam, hogy legyen egy balatoni nyaralóm. Valószínűleg azonban sosem lesz. Mégis az időm jelentős részét tölthettem el a tónál. A Balaton ráadásul nem csak számomra jelent nosztalgikus, romantikus helyet. Számomra a fiatalságom, illetve a mindenem, a szerelem.

Az utolsó forgatási napon beszélgetünk. Nehéz ilyenkor leállni, vagy már alig várják, hogy vége legyen?

Sok produkció elkészítésében vettem már részt életem során, de a Doktor Balaton forgatása életem egyik legjobb élménye volt. Olyan sok támogatást és pozitív visszacsatolást kaptam a stáb tagjaitól, hogy ki mennyire szerette ezt a sorozatot alakítani velünk együtt. Hiszen ne feledjük el, hogy aki először helyezkedik bele egy karakterbe, az óhatatlanul is formálja az egészet. És épp ezért nagyon hálás vagyok az egész csapatnak. Nyilván mindenki elmondja minden produkció után, hogy milyen jó együtt dolgozni X, Y, Z-vel, de miközben ez az utolsó nap és mindenki meglehetősen fáradt már, ráadásul mindjárt itt a karácsony is, de közben van egy szomorúság, is bennem, hogy már véget is ért ez az egész, miközben olyan szuper volt együtt lenni. Rengeteg fantasztikus embert ismertem meg, akikkel még nem dolgoztunk együtt soha, és mind az írói csapatban, mind a színészek, mind a technikai stábban nagyon jó szakemberek vettek részt a produkcióban. Nagyon remélem, hogy ez majd a végeredményen is látszik, mert bármi is lesz, ez a mi közös munkánk.

A Doktor Balaton díszlete
A Doktor Balaton díszlete

További hírek és cikkek találhatók a Media1.hu-n! Feliratkozhat RSS csatornánkra, hírlevelünkre vagy kövessen bennünket Facebookon, hogy ne maradjon le tartalmainkról!

Borító: Kapitány-Diószegi Judit, a Doktor Balaton című sorozat vezető producere és kreatív vezetője interjút ad a Media1-nek. Fotó: Fábián Borbála / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások