fbpx
BRFK, rendőrség

A BRFK szerint nem történt bűncselekmény a Közmédiában

Gyorsan elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság a közmédiából kiszivárgott hangfelvételek tartalma alapján ellenzékiek által tett feljelentést. Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint mindössze három munkanap telt el a feljelentése postázása és a döntés között.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Szél Bernadett  független országgyűlési képviselő a Facebookon osztotta meg ma a hírt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította az MTVA-tól kiszivárgott hangfelvétel ügyében tett feljelentést arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Az indoklás szerint Bende Balázs vezető szerkesztő az európai parlamenti választásokról szóló tudósításoknál csak „iránymutatásokat”, Németh Zsolt hírigazgató pedig mindössze ajánlásokat fogalmazott meg. A rendőrség szerint sem fenyegetésre, sem erőszak kilátásba helyezésére nem került sor, ahogyan azt a feljelentők a kiszivárgó hangfelvétel alapján érzékelték.

Szél Bernadett felidézte ezen „iránymutatásokat, ajánlásokat” posztjában:

„Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza! (…) Nincs kérdés. A jövőben olyan kérdés sincsen, hogy milyen anyagot szeretnék kérni. Olyan kérdés sincs, hogy hogyan kell megírni azt az anyagot. Aki nem tudja, az is elmehet haza, és nem is kell többet jöjjön” – hangzott el a közmédia egyik értekezletén.

A képviselő a rendőrségi határozat kapcsán hozzátette azt is:

„a BRFK szerint fogalmilag kizárt, hogy az MTVA hűtlen kezelést kövessen el, ugyanis az azt feltételezi, hogy idegen vagyont kezel. Az MTVA által kezelt médiavagyon azonban »nem tartozik az állami vagyon körébe, ugyanis a vagyoni jogokat és kötelezettségeket az MTVA-ra átruházták, azokat tulajdonosként gyakorolja, ezért ezek összessége nem tekinthető idegen vagyonnak.« A rendőrség szerint „olyan pénzügyi tevékenységhez kötődő kötelezettségszegésre van szükség a hűtlen kezelés megállapításához, amely magának az Alapnak okoz vagyoni hátrányt.«. Tehát kapaszkodjon mindenki: a rendőrség szerint az MTVA-ra átruházott vagyon nem az állam, nem a köz vagyona, hanem az Alap tulajdona, és nem éri vagyoni hátrány az adófizetőket akkor, amikor az MTVA törvényi kötelezettségeit megszegve kormánypropagandát folytat. Tehát az adófizető befizeti az adót, amiből 100 milliárdos nagyságrendben kap évente az MTVA, de abba már semmilyen beleszólása nincsen, hogy a közmédia hogyan és mire költi azt a pénzt. A közmédia kiegyensúlyozottságra vonatkozó kötelezettségei sehogy sem kikényszeríthetők, így olyan, mintha nem is lennének” – írja Szél Bernadett.

Korábban Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselők Papp Dánielnek, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának és Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatójának is feltettek kérdéseiket a kiszivárgó hangfelvétel ügyében, ám az MTVA vezetői közölték, hogy nem történt nyomásgyakorlás a munkatársakra, ellenben a képviselők levelét annak tekinti, egyébként pedig nem történt szabálytalanság az intézményben.

Mindez azután történt, hogy a köztévések elbocsátást kilátásba helyező hangfelvétel ügyének érdemi kitárgyalása helyett a Közszolgálati Közalapítvány ülésén még a kérdéseket feltenni kívánó ellenzéki jelöltet figyelmeztették.

Épp ma derült ki az is, hogy a Médiatanács sem jár el a közmédiában történtek kapcsán. Az ő indoklásuk itt található.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!