fbpx
Magyar Hang hetilapok

Pert nyert a Magyar Hang és a Hang.hu a Hit Gyülekezetével szemben

Az ítélet mindkét esetben jogerős.

A Hit Gyülekezete azért fordult bírósághoz, mivel úgy vélte, hogy a Magyar Hang és a hang.hu az Átlátszó oknyomozó portállal közösen készített, májusban publikált Szegény hívek gazdag papja című írása valótlan állításokat tartalmaz.

A lap a cikkben azt mutatta be, hogy hogyan vált Németh Sándor lelkész az ATV tulajdonosává. A lap azt állította, hogy a tévétársaság korábban a Hit Gyülekezete többségi tulajdonában állt. A kisegyház négy pontban kért helyreigazítást, de a bíróság mindegyiket elutasította, mivel a megjelent állítások nem voltak valótlanok a bíróság szerint.

A Hit Gyülekezete külön perelte a médiumok internetes és nyomtatott változatát, ezért volt két eljárás is folyamatban.

Korábban a lap már első fokon megnyerte a pert, de a Hit Gyülekezete fellebbezett a döntés ellen, ám most a másodfokon eljáró bíróság sem fogadta el az egyház keresetét.

A Hit Gyülekezete elsősorban azt sérelmezte, hogy a Magyar Hang azt állította, hogy a gyülekezeti vagyonból Németh Sándor magánvagyona lett – a gyülekezet szerint ezt a médium valótlanul állította. (A Hit Gyülekezete részletes állásfoglalása, nyilatkozata ez ügyben a Media1-en visszakereshető, IDE kattintva.)

A  felperes ezenkívül azt is kérte helyreigazíttatni, hogy a Hit Gyülekezete egyház több milliárd forint olyan állami támogatást kapott, amelyből magánvagyon lett. A cikk vonatkozó része pontosan így szól:

„Az egyházak különleges jogállással rendelkeznek Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől nagy mértékben rejtve van. Magyarán a hívek által befizetett adományok és perselypénzek útja lényegében követhetetlen és adómentes, az egyháznak még az éves beszámolót sem kötelező nyilvánosságra hoznia. Jár nekik állami támogatás is – a Hit Gyülekezete is több milliárdot kapott a magyar adófizetőktől az elmúlt tíz évben. Ha ebből a pénzből magánvagyon lesz az már közügy és felveti a hűtlen kezelés alapos gyanúját.”

A fenti szöveget értelmezve a bíróság meglátása szerint az alperes azonban nem tett olyan tényállítást, miszerint a felperes több milliárd forint olyan állami támogatást kapott, amiből magánvagyon lett.

A bíró érvelése szerint

„a kereset második és harmadik pontjával érintett cikkrészlet rávilágít arra a problémakörre, miszerint Magyarországon az egyházak gazdálkodása a nyilvánosság elől nagy mértékben rejtve van. Az adományok, a perselypénzek, illetve az állami támogatások nem ismertek a nagy nyilvánosság előtt. A befizetett adományok és perselypénzek útja követhetetlen. Rámutat arra a cikk, hogy az egyházaknak, így a felperesnek is állami támogatás is jár, ami nyilvánvalóan magyar adófizetők pénzéből jutott támogatás és felveti azt, hogy ha ebből a pénzből magánvagyon lesz, az már közügy és felveti a hűtlen kezelés alapos gyanúját. A bíróság megítélés szerint a cikk nem állította azt, hogy a felperes esetében az állami támogatásból magánvagyon lett. Ilyen tényállítást a cikk nem tartalmaz. Annak a problémáját veti fel, hogy ha a támogatásból magánvagyon lesz az egyrészt közügy, másrészt felvetheti a hűtlen kezelés alapos gyanúját. (…)  Mindezek alapján a bíróság álláspontja szerint az alperes a közpénzek elköltésével kapcsolatosan a közszereplő felperes vonatkozásában olyan közéleti vitára okot adható problémakört tárt az olvasók elé, amelynek a felvetése tényállítást egyáltalán nem tartalmazott és a való tényeket sem tüntette fel hamis színben.”

Tekintettel arra, hogy a bíróság megítélése szerint a cikk valótlan tényt nem állított, és való tényeket sem tüntettek fel hamis színben, ezért alaptalannak ítélte a felperes negyedik kereseti pontjában megfogalmazott kérelmét is, elutasítva ezzel a Hit Gyülekezete összes helyreigazítási kérését.

A Magyar Hang jogi képviseletét egyébként az Átlátszó jogászai látták el.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások