fbpx
Mediaworks - Content first felirat

Minden kapcsolatot megszakít a Miskolci Önkormányzat a Mediaworks helyi kiadványaival

Az ügy előzménye az az októberi kárörvendő Facebook-komment, amelyet a Borsod Online (Boon) nevű kormányközeli sajtótermék tett közzé azután, hogy Miskolc polgármestere a városházát érintő koronavírus-fertőzés miatt házi karanténba vonult.

Megszakítja a kapcsolatot Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, továbbá a Miskolc Holding Zrt. és annak valamennyi tagvállalata a Mediaworks Hungary Zrt.-hez tartozó helyi kiadványokkal, így az Észak-Magyarország című napilappal és a Borsod Online hírportállal – derül ki az önkormányzat a Media1-hez eljuttatott pénteki közleményéből.

A miskolci vezetés arra hivatkozva döntött a kormányközeli médiaholdinggal való együttműködés megszakításáról, hogy hosszú hetek óta nem kapott érdemi és megnyugtató választ a médiacégtől „azzal kapcsolatban, hogy a szerkesztőség tagjai közül ki és kinek az utasítására kommentelt minősíthetetlen stílusban a város polgármesteréről a Borsod Online hivatalos Facebook-oldalán, a Borsod Online nevében, a Borsod Online profilját használva.”

Mint arról a Media1 még október 12-én beszámolt, Veres Pál miskolci polgármester a városházát is elérő COVID-19 fertőzés miatt egy időre, elővigyázatosságból házi karanténba vonult, majd az erről szóló hírt a Borsod Online (Boon) a Facebookon meglehetősen kárörvendően kommentálta. Szó szerint a következő jelent meg a Boon oldalán, közvetlenül a hír alatt, a lap profilját használva.

„Addig sem okoz nagyobb kárt ez a pojáca.”

Miskolc polgármesteréről írt kommentár a Boon.hu (Borsod online) Facebook-oldalán
Miskolc polgármesteréről írt kommentár a Boon.hu (Borsod online) Facebook-oldalán

Legalább az erkölcsi, szakmai minimumot elvárta volna a Mediaworks lapjaitól a városháza

A miskolci önkormányzat most azt közölte:

„a minősíthetetlen, minden jogosan elvárható erkölcsi, szakmai és emberi minimumot áthágó hozzászólással, illetve az erre vonatkozó kérdés előli kitéréssel a Mediaworks helyi kiadványai bizonyították, hogy jól láthatóan semmibe veszik a korrekt újságírói munka legalapvetőbb elveit is.”

A városházán hozzátették: a Mediaworks lapjai egyébként hosszú hónapok óta a kérdéseikre adott válaszokat kiforgatják, esetenként úgy ollózzák össze, hogy azzal hazug módon lejárassák, és a valóságtól eltérő színben tüntessék fel Miskolc jelenlegi vezetését.

A Miskolci Önkormányzatnál úgy vélik: az Észak-Magyarország napilap és a Borsod Online hírportál az elmúlt egy évben számos esetben bizonyította, hogy hírszerkesztése politikailag súlyosan befolyásolt, állításaiban több ízben csúsztatott, vagy helyezett állításokat hamis politikai kontextusba.

„A két sajtóorgánum láthatóan nem visel felelősséget Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságának objektív tájékoztatásáért, hanem egész más motivációknak engedve végzi tevékenységét, amelyhez a jövőben az Önkormányzat és az Önkormányzat társaságai nem kívánnak asszisztálni” – tették hozzá.

Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata hozzátette: hisz a sajtószabadságban és a korrekt tájékoztatásban, éppen ezért eddig is megválaszolta valamennyi médium kérdéseit, de ugyanakkor hisznek abban is, hogy

„van egy olyan erkölcsi és szakmai minimum, egy határ a közbeszédben, amely alá nem szabad lesüllyedni, és amely alatt nem érdemes és nem is szabad párbeszédet folytatni senkivel. Ezt a határt lépték több ízben át a Mediaworks helyi kiadványai és a fentiek alapján hozta meg döntését az önkormányzat és a holding.”

A Mediaworks a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában van. A gigantikus méretű médiaholdinghoz mintegy félezer médiamárka tartozik a Magyar Nemzettől a HírTV-n át az összes megyei napilapig, de például az Origo is hozzájuk tartozik.

Borító: Mediaworks – Content first felirat. Fotó: Szalay Dániel / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások