boon.hu - Borsod Online

„Addig sem okoz nagyobb kárt ez a pojáca” – így kommentálta a Borsod Online nevű KESMA-lap a miskolci polgármester karanténba vonulását

A kormányközeli boon.hu a Facebookon Veres Pál polgármester karanténba vonulásáról szóló hír alá szokatlan kommentárt fűzött. A polgármesteri hivatal a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz tartozó internetes lap főszerkesztőjének nyilvános elnézéskérését és válaszait követeli a történtek miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Közleményben tiltakozik Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, amiért a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA), illetve a Mediaworks Hungary Zrt.-hez, magyarán a kormányközeli médiaholdinghoz tartozó megyei lap, a Borsod Online (boon.hu) sajátos hangnemet megütve kommentárt fűzött a Veres Pál Covid-tesztje pozitív lett című hír megosztásakor.

A Boon.hu a saját Facebook-oldalán előbb szimplán csak megosztotta a hírt, hogy negatív lett Veres Pál polgármester koronavírus tesztje, ám elővigyázatosságból karanténba vonul, majd rögtön azután tette közzé az alábbi kommentárt a bejegyzés alatt:

„Addig sem okoz nagyobb kárt ez a pojáca.”

Bár a Boon.hu később eltávolította egy minőségi laptól biztosan megengedhetetlen tartalmú kommentár nyomait, a történtekről képernyőkép készült.

Miskolc polgármesteréről írt kommentár a Boon.hu (Borsod online) Facebook-oldalán
Miskolc polgármesteréről írt kommentár a Boon.hu (Borsod online) Facebook-oldalán

A polgármesteri hivatal a történtek után azt írta, megdöbbent a Borsod Online hivatalos oldalán történtek miatt. A hivatal közölte, hogy

„eddig is tisztában volt az Észak Magyarország és a Borsod Online tendenciózus hírszerkesztési gyakorlatával, Miskolc új városvezetésével kapcsolatos barátságtalan viszonyával, de a Borsod Online az említett kommentjével olyan terepre tévedt, amely miatt a Polgármesteri Hivatal a sajtóorgánum főszerkesztőjéhez fordul és azonnali választ követel.”

Ezekre a kérdésekre szeretnének választ kapni a városházán a laptól:

  • A cikkhez a Borsod Online nevében közzétett komment hivatalos, szerkesztőségi álláspont?
  • Bevett gyakorlat a Borsod Online-nál, hogy a cikkekhez a lap nevében politikai kommentet fűznek?
  • Hogyan dől el, hogy melyik cikkhez milyen komment tartozik?
  • Csak az újság nevében, hivatalosan fűz a lap véleményt a cikkekhez, vagy az újságírók maguk is kommentelhetnek szabadon?

A városházán azt követelik, hogy a tisztánlátás érdekében álljon ki a Borsod Online magazin főszerkesztője, illetve kérjen nyilvánosan elnézést a Borsod Online-on, a magazin Facebook oldalán és az Észak Magyarország hasábjain.

A városháza jelezte: ha ez nem történik meg,

„a Polgármesteri Hivatal kénytelen lesz átértékelni a viszonyát a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány tulajdonában álló Észak-Magyarország és Borsod Online sajtótermékekkel, mert meggyőződésünk, hogy sem a tisztességes újságírás írott és íratlan szabályaiba, sem pedig az alapvető kulturális normákba nem fér bele a Borsod Online modortalan véleménynyilvánítása.”

Veres Pál egyébként azért vonult házi karanténba, mert a polgármester korábban kontaktusba került egy igazoltan COVID-19 fertőzött személlyel. Fertőzésre utaló tünetei a polgármesternek nem voltak, és a tesztje is negatív lett, ezért pusztán preventív célból, munkatársai és a hivatallal kapcsolatba lépő személyek védelme érdekében vonult egy időre karanténba.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!