Az Index.hu szerkesztősége a távozó indexesek távozása után, 2020.08.31-én.

Újabb változások az Index stábjában

Miközben további távozó vezető indexesek neve is eltűnt a napokban a lap impresszumából, kiderült, hogy visszatért az Indexhez az ősindexes Razzia Cattani, csatlakozott Sereg András, egykoron a Népszabadságnál publikáló szakújságíró, aki később az Alkotmánybíróság sajtófőnöke volt, és a volt pristinai magyar nagykövet is leszerződött az Indexhez.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az elmúlt néhány napban újabb változások voltak az Index körül – értesült a Media1.

Kilépő indexesek

Az egyik változás, hogy eltűnt a lap impresszumából Tóth-Szenesi Attila (TSZA), aki Dull Szabolcs 2019 decemberi főszerkesztői kinevezéséig a lap főszerkesztője volt, majd a lap vezető szerkesztője lett. Dull idén júliusban történt elbocsátását követően – bár TSZA maga is aláírta a tömegesen távozó indexesekkel a távozást jelző nyilatkozatot – még egy darabig, megbízott vezető szerkesztőként részt vett a lap átadás-átvételének levezénylésében. TSZA felmondási folyamata emiatt tartott tovább, mint a legtöbb távozó indexesé.

Tóth-Szenesi Attila, az Index főszerkesztője. Fotó: Czémán Anna / Media1
Tóth-Szenesi Attila, még az Index főszerkesztőjeként a lap tavalyi, 20. születésnapján a Media1 tudósítójának nyilatkozik. Fotó: Czémán Anna / Media1

Szintén eltűnt mostanra az Index stáblistájából Haász János neve, aki ugyancsak megbízott vezető szerkesztő volt. Az ő távozására hasonló okokból került sor később, mint a tömegesen távozó indexek esetében: ő is részt vett az Index átadás-átvételében.

Jelentősnek mondható változás, hogy Szabó Zoltán (SzabóZ) neve is kikerült a lap impresszumából. Szabózé irányította korábban az Index „Nincs másik” támogatói programját, egyébként stratégiai- és kreatív igazgatója volt az Indexnek, melynek egy korábbi korszakában, másfél évtizeden át újságírója volt. (Többek között médiás témákról is írt.) Szabó Zoltán információink szerint szintén a tömeges távozások idején nyújtotta be a felmondását, de a felmondási ideje csak most járt le.

Szabó Zoltán, az Index stratégiai igazgatója előad a BrandFestival konferencián.
Szabó Zoltán, az Index stratégiai igazgatójaként előad a BrandFestival 2019 konferencián. Fotó: Kummer János/ Brandfestival / Media1-archívum

Most került ki az Index impresszumából Huszti István fotós, Hollik Ágnes videós technikai asszisztens, Nagy Roland vágó, Bakró-Nagy Ferenc szerkesztő-operatőr neve is.

A távozók közül többeket november végéig egyelőre versenytilalmi korlát köti az Indexhez, vagyis nem kezdhetnek el dolgozni máshol. Arról egyelőre nincs hírünk, hol folytatják karrierjüket a tilalom lejártát követően.

Érkező indexesek

Nem csak távozások, de további érkezések is történtek az Indexnél az elmúlt napokban. Csatlakozott ugyanis az Indexhez Papdi-Pécskői Viktor, aki az Index őskorszakában, Razzia Cattani (RC), majd Razzia néven publikált a lapnál. Ő 1997-től az Index előzményének tekinthető Internettónál is dolgozott már, az első (IDG-től) kivonult csapattal tartott, és 2006-ig volt az Index stábjának tagja.  Razzia az Index tech rovatába már több írást is írt visszatérése óta, így például arról, ki fedezte fel a villanykörtét (spoiler: nem Edison, ahogy sokan gondolják), de írt például kriptopénzekről is. Razzia egyébként a 444-et működtető Magyar Jeti Zrt.-hez tartozó Qubit nevű tudományos oldal után igazolt „vissza” az újjáépülő Indexhez. Most írásainál az Indexen az RC, a Razzia és a Razzia Cattani szerzői nevet is használja.

Szintén felbukkant az Indexnél Sereg András jogi szakújságíró neve szerzőként. Sereg egykoron a Népszabadságban publikált, majd ezt követően az Alkotmánybíróság sajtófőnökeként dolgozott. Több írást is találtunk tőle az oldalon.

Márkusz László is csatlakozott az Indexhez. Ő korábban pristinai magyar nagykövet volt, tehát diplomata, illetve balkán-szakértő. Neve szintén látszódik a lap impresszumában és több írása is megjelent már a lap külföld rovatában, például ez. Márkusz Lászlótól nem idegen egyébként az újságírás, hiszen a Magyar Narancsba is sokat írt.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy októbertől csatlakozik a stábhoz F. Tóth Benedek, aki az Index kultúra rovatnak lesz a vezetője. F. Tóth szakmai előéletéről itt írtunk részletesen. (A héten derült ki, hogy az Index kultúra rovatának eddigi vezetője, Zsuppán András a Válasz Online-hoz igazolt.)

Távozó érkező

Már az érkező indexesek között is voltak távozások: a napokban írtuk meg, hogy Werovszky Veronika, aki 27 napon át dolgozott a lapnál a tömeges távozások utáni üresedést követően, máris távozott. Ám mégsem Werovszky a rekorder a gyors távozásával, hanem az a Tevan Imre egykori ősindexes, aki július 30-án jelentette be, hogy főszerkesztő-helyettes lett a lapnál, majd kevesebb mint 24 óra múlva máris felmondott.

Werovszky Veronika szerzői adatlapja az Index.hu-n már csak Google Tárolóban érhető el
A 27 nap után távozó Werovszky Veronika szerzői adatlapja a Google Tárolóban

60 fős stábot épít az Index

Sztankóczy András, az Index új stratégiai igazgatója és vezető szerkesztője volt a Media1 szeptember 14-i műsorának vendége. Ebben kérdésre válaszolva elárulta, hogy a korábbi stáb méreténél kisebbet, nagyjából 60 főset terveznek, mivel úgy vélik, az előző létszám túlságosan nagy volt. A létszámot egyelőre részben tudták feltölteni, de folyamatosan vesznek fel új embereket.  Az említett interjú teljes terjedelmében visszahallgatható a Media1 podcastjáról, ide kattintva.

Az Indexnél azt követően került sor jelentős személyi mozgásokra, hogy a vállalat igazgatósági elnöke július 22-én elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Az Index addigi stábja azt követően egységesen jelezte, távozik, mivel a főszerkesztő elbocsátását a lap függetlensége elleni támadásként értékeli. A főszerkesztő elbocsátását utcai budapesti tömegdemonstráció követte. A volt indexesek jelentős része épp tegnap indította el a Telex nevű új  hírportált.

Az Index stábjának bejelentése 2020 júliusában a tömeges távozásokról.
Az Index stábjának bejelentése 2020 júliusában a tömeges távozásokról. Fotó: Bődey János / Index

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Index.hu szerkesztősége 2020.08.31-én. Fotó: Media1 / olvasónktól
Szóljon hozzá!