fbpx
F. Tóth Benedek újságíró, az Index.hu kultúra rovatának leendő vezetője 2020. október 1-jétől Fotó: Matyas Hidy

F. Tóth Benedek az Index kultúra rovatának vezetője lesz

A Zsoldos Péter-díjjal is kitüntetett ismert író-újságíró és egyetemi oktató a Szabad Föld rovatvezetői székéből igazol a megújuló Index.hu-hoz. Korábban olyan helyeken is dolgozott mint a Magyar Hírlap, a Zóna.hu, a Világgazdaság vagy épp a 168 Óra. A Media1-nek elmondta, miért mondott igent az Index ajánlatára.

F. Tóth Benedek, az Index.hu kultúra rovatának leendő rovatvezetője a Media1 érdeklődésére megerősítette: október elsején kezd új munkahelyén. Egyelőre kívülről figyeli a lap körüli történéseket, mivel most még állományban van a Szabad Föld szerkesztőségében, ahol felmondási idejét tölti.

F. Tóth Benedek kis megszakítással hét évet töltött a Szabad Földnél, ahol szintén rovatvezető munkatárs volt, de egy ideig ezt megszakítva az akkoriban a hetilappal azonos cégcsoporthoz, a Geomediához tartozó Vasárnapi Híreknél is dolgozott. Az újságíró változatos műfajokban és témákban publikált: tárcákat, interjúkat, riportokat készített például a vidéki Magyarországról, de sport témájú írásai is voltak.

F. Tóth Benedek többször is dolgozott már együtt leendő főnökével, Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztővel, hiszen Szombathy volt a főszerkesztője a Magyar Hírlapnak, amikor F. Tóth a lap kultúra rovatának volt a vezetője. Később, miután az akkoriban még liberális napilap Széles Gábor jobboldali nagyvállalkozóhoz került, és sor került Szombathy és Széles szakítására, az újságíró Szombathy-val közösen alapította meg a Zóna.hu nevű oldalt, ahol Sztankóczy Andrással (az Index.hu mostani stratégiai igazgatójával és vezető szerkesztőjével) is dolgozott együtt 2009-ben.

Érdeklődésünkre F. Tóth Benedek azt mondta, az új Indexnél az eddig megismert névsor alapján egy olyan stábnak lehet részese októbertől, ahová a szakma legkülönfélébb irányultságú lapjaitól érkeznek újságírók, részben ezért is mondott igent a felkérésre, mivel úgy látja, egy sokszínű szerkesztőség épül, ami alkalmassá teheti az Indexet arra, hogy az ne egyik vagy másik politikai szekértábor lapja legyen, hanem mindenkié.

Az Index leendő rovatvezetőjének Wikipedia oldala szerint történelem–földrajz szakos diplomáját 1993-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte, majd 1994-ben a Budapest Média Intézetben újságírói szakvizsgát tett. 2003 óta a Budapesti Metropolitan Egyetemen (korábbi nevén Budapesti Kommunikációs Főiskolán) tanít újságírási alapismereteket és műfajelméletet. Az újságíró számos novelláskötetet is jegyez szerzőként, ezek listája szintén megtalálható a Wikipedia-oldalán. Első kötete 2007-ben jelent meg Mellékhatás címen a Graal Kiadó gondozásában. Dimand című kisregényét és több novelláját 2008-ban Zsoldos Péter-díjra jelölték.

Korábbi főbb munkahelyei:

  • Magyar Hírlap (2005-2006 – az Ahogy tetszik szerkesztője, a kulturális rovat vezetője)
  • Képes Újság (2004-2005: főszerkesztő)
  • Europress (2001-2004: főszerkesztő-helyettes, rovatvezető)
  • Világgazdaság (1999-2001: Felsőoktatás melléklet-szerkesztő, újságíró)
  • 168 Óra (1994-1999: rovatvezető, újságíró)
  • TV3 (1994-1995: Híradó-tudósító)
  • Magyar Rádió (1994-1995: Krónika-tudósító)
  • TVEger (1993: szerkesztő-riporter)
  • Kartográfiai Vállalat (1990: fizikai segédmunkás)

Az Index körüli történésekről itt találhatók korábbi írásaink.

További hírek találhatók a Media1.hu-n. Facebook-oldalunkat ITT találják.

Borító: F. Tóth Benedek újságíró, az Index.hu kultúra rovatának leendő vezetője 2020. október 1-jétől. Fotó: Matyas Hidy / Facebook / archív
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások