fbpx
Index.hu, index

Tevan Imre lesz az Index.hu egyik új főszerkesztő-helyettese

Tevan Imre visszatér egykori munkahelyére, az Indexhez és újra főszerkesztő-helyettes lesz. Az Index egykori munkatársa az Index után az Origónál dolgozott, Sáling Gergő főszerkesztő elbocsátása után fontos pozíciót töltött be a cégnél.

Tevan Imre lett az Index.hu főszerkesztő-helyettese – értesült a Media1 az egykori indexes munkatárs nyilvános Facebook-bejegyzéséből.

Tevan Imre az írta, garanciákat kapott, hogy ha tartalmai beavatkozást észlelne a lapnál, akkor ezt nyilvánosan jelezheti majd, tehát a titoktartási klauzula erre az esetre nem vonatkozik.

Tevan Imre
Tevan Imre egykori és leendő főszerkesztő-helyettes
Fotó: Archív / cink.hu

A leendő főszerkesztő-helyettes ezekkel a szavakkal jelentette be, hogy elfogadta a felkérést:

„Nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok. (Lehet persze, hogy itt, a barátaim és ismerőseim között, aki így véli, udvariasan magában tartja.)
Tudom, a legegyszerűbb azt gondolni, az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett. Ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság. De én, miután sokakkal beszéltem erről, most már biztos vagyok benne, hogy nem ez történt, hanem az, hogy a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor. (Mindez persze azt is jelenti, hogy súlyosan hibáztak. Mégpedig elsősorban az elnök mérte föl rosszul tettei következményeit.)
Ezzel együtt nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy újra elvállaljam-e azt a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem egy évtizede kirúgtak.
A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehettt normális és vállalható újságot csinálni.
De ez még kevés. Azt találtam ki, hogy akkor mondok igent a felkérésre, ha kapok valamiféle garanciát. Mégpedig azt kértem, hogy a szerződésem titoktartási klauzulájába írjuk bele, hogy arra az esetre nem vonatkozik, ha a tartalomba kívülről politikailag beleavatkoznak. Ebben az esetben tehát felállhatok, és elmondhatom a nyilvánosságnak, hogy ezt azért teszem, mert szerintem politikai beavatkozás történt. Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam.”

Tevan Imre az Index főszerkesztő-helyettese volt, majd miután Sáling Gergőt elbocsátotta Vaszily Miklós, az Origo akkori vezérigazgatója (az Index hirdetési felületeit tulajdonló Indamedia mai társtulajdonosa), Tevan Imrét az Origo gazdasági rovatába szerződtette újságírónak a sálingtalanított Origo, de alig több mint egy hét után feljebb lépett és felelős szerkesztő lett.

Frissítés 10:31

Tevan Imre nem sokkal ezelőtt a Klubrádiónak is megerősítette a felkérést. Azt mondta, hogy Szombathy Pál vezérigazgató és Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke kérte fel őt a pozícióra. Ezek szerint tehát Szombathy végül a helyén maradt, ahogyan azt Bodolai László a Media1 különkiadásában is mondta a vele készült 90 perces interjúban.

Frissítés 10:51

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke pár perccel ezelőtt sajtóközleményt adott ki, melyben azt írja:

„Az Index Zrt szerkesztőségéhez a mai nappal csatlakozik a korábbi Indexes Tevan Imre, aki korábban már több mint hat éven át töltötte be ezt a posztot. 

Tevan Imre, a korábbi munkakörében főszerkesztő-helyettesként kezdi meg a munkát.  Feladata, hogy az elmúlt heti szerkesztőségi felmondási hullámot követően támogassa a lap zavartalan működését és a szerkesztőség újraépítését. Imre, akárcsak az Index vezetősége, elkötelezett a független újságírás iránt, így megállapodásunk fontos pontja, hogy  amennyiben bármilyen oldalról nyomást érez újságírói munkájában, úgy ezzel a nyilvánossághoz fordulhat, ezen a területen nem köti majd szerződésben rögzített titoktartás. 

A  vezetőség legfontosabb szempontja a továbbra is a független, objektív szellemiség megőrzése és a cég pénzügyi stabilitásának megtartása, ennek érdekében szeretnénk mielőbb minden munkajogi kérdést lezárni és a kizárólag az újság jövőjével foglalkozni.”

Az Indexnél múlt héten váltották le Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd ezt követően a nagyjából 90 fős stáb szinte valamennyi tagja, beleértve még a cég szerkesztő titkárnőjét is, jelezte, hogy távozni kíván a vállalattól. Az Index körül azóta is nyilatkozatháború zajlik a leváltott főszerkesztő és a tulajdonosi képviselő Bodolai László között.

Frissítés 2020.07.31. 07:17

Tevan Imre nem sokkal ezelőtt bejelentette, hogy visszalép, vagyis kevesebb mint 24 órával kinevezése után máris lemondott új pozíciójáról.

Az ügyről szóló további híreink, cikkeink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1-en.

Borító: Az Index.hu nyitóoldala egy notebookon. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások