fbpx
Szauer Péter, a HVG Zrt. tulajdonosa

Az Origo ezúttal a HVG tulajdonosát vörösbárózza

A kormányközeli lap Szauer Péter baloldali beágyazottságáról ír.

Újabb magyar médiatulajdonos került a kormányközeli Origo célkeresztjébe: ezúttal Szauer Péterről, a HVG-lapcsoport tulajdonosáról írtak cikket Bemutatjuk Szauer Pétert, a hvg hazugságok sorozatával lebukott tulajdonosát címmel.

A cikket jegyző Bordács Bálint szerint a hvg „Magyarország egyik legismertebb baloldali propagandafelülete”, majd Szauer Péter szemére veti, hogy

„még bőven az előző rendszerben került a média világába, amikor társaival 1979-ben megalapította a Heti Világgazdaságot. A szocializmusban az ilyesmi nem ment könnyen, ehhez finoman szólva is jó politikai kapcsolatokra volt szükség. Minimum.”

A szerző szerint Szauer Péter

„baloldali beágyazottsága, a pártállamban szerzett kapcsolatai és persze vagyona miatt nem túlzás Szauer Pétert is vörös bárónak nevezni.”

A vörösbárózás mellett támadják Szauert, amiért családtagjai közül néhányan szintén dolgoznak a HVG-nél, illetve felidézték a bajai videó ügyét, valamint a tulajdonos családjának az egyik repülőtársasággal való vitáját, amiről a lap is beszámolt.

Más médiatulajdonosokat is támadnak

Nem ez az első olyan cikk, amelyben a kormányközeli Mediaworks valamely médiuma versenytársak tulajdonosait támadja, az érintetteket „vörös báróként” jellemezve. Nemrégiben Varga Zoltánról, a Central Médiacsoport tulajdonosáról közölt dehonesztáló cikkeket a kormányközeli médiafelületek, a Ripost nyomán az Origo a vörös báróként jellemzett üzletembert egyenesen „trükkös Zotyóként” említette, de még azt is állították, hogy a vállalkozó a kertipartijainak időpontját a házához közeli Libegő nyitva tartásához igazítják. Az üzletember házáról is fotókat közöltek.

Varga Zoltán ellen már hetek óta hadjáratot folytat a NER-es sajtó. Először arról írtak, hogy Varga 1,5 milliárdos osztalékot vett ki médiavállalkozásából, miközben a munkavállalóknál átmenetileg fizetéscsökkentést rendeltek el a koronavírus gazdasági hatásaira hivatkozva. Varga Zoltán ugyanakkor azt mondta, az osztalékot az erre vonatkozó közgyűlési határozat ellenére nem vette ki a cégből – ezt azonban a kormányközeli lapok már nem közlik.

A fideszes médiaholdinghoz tartozó HírTV majd az Origo később a Varga érdekeltségébe tartozó 24.hu egyik újságíróját kezdte el támadni, még a lakcímét is folyamatosan ismertették a HírTV műsoraiban, illetve kétszer ki is szálltak az otthonához, illetve egyszer be is csöngettek a kisgyermekes újságírónőhöz. Erről bővebben itt olvashat.

Varga a Politicónak a támadásokat azzal magyarázta, hogy az Index.hu után most a 24.hu került a kormány célkeresztjébe.

A múlt héten Varga nyilatkozata után is tovább folytatódott a támadássorozat: az Origo – teljes mértékben valótlanul – azt írta, hogy a Media1.hu-t tulajdonló Vipcast Mediának bizonyára csak formálisan a tulajdonosa Szalay Dániel újságíró és a szálakat Varga mozgatja, a milliárdos üzletember hozza a cég működésével kapcsolatos döntéseket. A Vipcast Media és tulajdonosa azonnal jelezte, ez csupán egy kormányközeli lejáratóakció a Media1 ellen, az állításnak semmilyen alapja nincs, Vargának ráhatása a Media1 működésére nincsen.  A Media1 tulajdonosa ezért várhatóan bírósághoz fordul az Origo és annak állítását átvevő egyéb kormánypárti médiumok tulajdonosai ellen.

A Media1 már hetekkel ezelőtt arról írt, hogy információi szerint a kormánysajtó a következő időszakban támadni fogja a még nem kormányzathoz kötődő médiumok újságíróit, szerkesztőit és tulajdonosait. Arról is hallani lehetett, hogy ha kell, akár az érintettek magánszférájában is vájkálni fognak.

Az Origo egyébként már Leisztinger Tamást, a Népszava tulajdonosát is vörös báró kifejezéssel illette nemrégiben.

További hírek találhatók a Media1-en! RSS-csatornánkra ITT tud feliratkozni, Facebook-oldalunk ITT található.

Borító: Szauer Péter, a HVG tulajdonosa. Fotó: archív
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások