fbpx
Népszava

Puch László eladta a Népszavát

A vevő Leisztinger Tamás nagyvállalkozó cége, a Proton Trade Zrt. lett. Leisztinger közölte, nemcsak a lap hangnemét kívánja megőrizni, de a szerkesztőséget is, illetve a megkezdett fejlesztések folytatását is támogatni fogja.

Új tulajdonosa van a Népszava napilapnak és a kapcsolódó internetes oldalnak – jelentette be a kiadóvállalat pénteken.

Azt írják a Media1-hez is eljuttatott közleményben: egy elkötelezett befektető érkezett a Népszavához, a piacvezető országos napilap így biztonságban működhet és fejlődhet a jövőben. Ezt Puch Lászlóra, az eddigi tulajdonosra hivatkozva közölték, aki bejelentette, hogy megválik az újságtól, melynek kiadóját a Horizont AG nevű érdekeltségén keresztül birtokolta.

A Népszava új tulajdonosa Leisztinger Tamás egyik cége, a Proton Trade Zrt.

Kevesebb mint három évig maradt az egykori MSZP-s pénztárnok a Népszava tulajdonosa

Puch László cége, a Horizont AG 2016-ban vette a nevére a Népszavát, bár már korábban is a lap közelében volt.  A szerkesztőség kibővült a Népszabadság és a Magyar Nemzet volt újságíróival, a lap megduplázta példányszámát (hétköznaponként mintegy 21 ezren vásárolják meg, szombatonként pedig körülbelül 25 ezren), a kiadó közleménye szerint ezzel a napilappiac vezető szereplőjévé vált, hitelessége megkérdőjelezhetetlen, információit rendszeresen szemlézik. Átalakult az online felülete is – a nepszava.hu érdemi szereplője lett a hírversenynek – áll a közleményben.

„Hogy ezt megvalósulhasson, koncentrálnunk és bővítenünk kellett a forrásokat. Ennek érdekében váltunk meg, a többek között a Szabad Földet megjelentető kiadónktól, illetve a Népszava mellékletévé formáltuk a Vasárnapi Híreket, hogy a szombati lapszám színesebb tartalommal versenyezhessen a hétvégi olvasmánypiacon”

– magyarázta a búcsúzó tulajdonos, Puch László.

Puch László az ATV vendégeként
Puch László, a Népszava volt tulajdonosa az ATV vendégeként korábban

Puch: a Népszava eladása nem ötletszerű döntés

Puch szerint az adásvétel nem egy ötletszerű döntés, korábban nyilvánosan is jelezte, hogy pénzügyi befektetőkkel szeretné megerősíteni a lapot.

„Már korábban, a Spinoza házban egy beszélgetésen elmondtam, hogy örülnék, amennyiben elkötelezett vállalkozók segítenének azoknak a szervezeteknek és felületeknek, amelyek a számomra fontos, baloldalinak nevezett értékeket vallják. Hadd ismételjem meg: az elkötelezett, tőkeerős befektető itt van” – mondta Puch László.

Leisztinger: folytatjuk a fejlesztéseket

„Az, hogy megvásároltuk a Népszavát, egyben értékválasztás is”

– hangsúlyozta Leisztinger Tamás.

„Azt szeretnénk, ha a Népszava a jövőben is az emberről, a mindennapi életről szólna és kiemelten kezelné a szolidaritást. Nemcsak a lap hangnemét kívánjuk megőrizni, hanem a szerkesztőséget is, illetve a megkezdett fejlesztések folytatását is támogatjuk” – tette hozzá Leisztinger.

Leisztinger Tamásról

Az új tulajdonos, Leisztinger Tamás milliárdos üzletember, élettársa Tüttő Katalin, MSZP-s politikus. Leisztinger 1968-ban született Budapesten, édesapja villamosmérnök, édesanyja fogszakorvos. Egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi Karának elméleti fizika szakán végezte. Leisztinger a 90-es évek elején számítástechnikai cégeknél dolgozott, majd 1993-tól a kárpótlási-jegy üzlet felé fordult. 1994-ben korábbi üzlettársaival megalapította a HB Westminster Kárpótlásijegy Befektető Rt.-t, 95-ben önállósult, és létrehozta a HB Westminster II. Rt.-t, a mai Arago Rt. elődjét. Befektetései közé tartozik többek között a Hunguest Hotels Rt. és az Eravis Rt. 1997-ben már gyógyszer-nagykereskedelemmel is foglalkozott, több megyei gyógyszerkereskedelmi vállalat összevonásával megalapította a Westpharma Rt.-t, amelyet 1999-ben értékesített. Ugyanebben az évben szerzett részesedést a Zalakerámia Rt.-ben. 1998-ban részt vett a BÁV Rt. privatizációjában, részvényeit azonban rövid idő után tovább értékesítette. 1999-2001 között felvásárolta a Pick Szeged Rt.-t, amelytől 2005-ben vált meg. 1998 és 2005 között a Magyar Sakkszövetség elnöke volt.

2004-ben beszállt a XI. Kerület által a lágymányosi öböl fejlesztésére létrehozott Öböl XI. Kft.-be, részesedését 2007-ben értékesítette. Szintén 2007-ben röppent fel a hír, miszerint Leisztinger meghatározó részesedést szeretne szerezni a Bábolna Takarmányipari Kft.-ben. De Leisztinger más agrár-befektetéseiről és termőföldvásárlásairól is rendszeresen beszámol a sajtó – szedte össze Leisztinger Tamásról a K-monitor különböző cikkek alapján korábban.

Egyébként a 444 éppen három évvel ezelőtt olyan MTI-fotót közölt, amelyen együtt látható Orbán Viktor és Leisztinger Tamás. A fotót A futball összehozza az embereket: nagyon örül egymásnak Orbán és Leisztinger című cikkben közölte.

Kiemelt kép: Népszava. Fotó: Ladányi András / Media1.hu
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások