Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HírTV-ben

Jogsértés történt a HírTV Troll című műsorában az adatvédelmi hatóság szerint

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnökének friss határozata szerint törvénytelenül kezelték és hozták nyilvánosságra az egyik kormányfüggetlen újságíró személyes adatait a Troll című tévéműsorban. Milyen következményekkel kell számolnia a Hír Televíziónak?
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Elmarasztalta a HírTV Zrt.-t a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, amiért a Fidesz-közeli médiaholdinghoz (KESMA/Mediaworks) tartozó tévécsatorna Troll című műsorának 2020. május 15-i adásában nyilvánosságra hozták György Zsombor, a Magyar Hang című hetilap főszerkesztőjének személyes adatait.

A NAIH szerint a HírTV jogsértően kezelte és hozta nyilvánosságra az újságíró személyes adatait.

Péterfalvi Attila határozatában ugyanakkor szankciót nem állapított meg az adatvédelmi incidens kapcsán arra hivatkozva, hogy

a HírTV azt közölte a NAIH-val, hogy a nyilvánosságra hozott adatokat mostanra megsemmisítette. A NAIH elnöke szerint így az adatvédelmi hatóság nem tehetett mást, nem bírságolhatott.

(Péterfalvi határozatának ellentmond, hogy a jogellenesen kezelt személyes adatokat hiába semmisítette meg a HírTV, hiszen az adást, ahol az elhangzott, sokan láthatták a tévében, vagyis az adatok nyilvánosságra hozatala már visszavonhatatlanul megtörtént, és a műsorról bárki felvételeket is rögzíthetett.)

Lennének egyéb opciók

Az adatvédelmi hatóság vezetője a NAIH/2020/4721/9 számú határozatában azt írja, hogy György Zsombor a NAIH eljáráson kívül, ha szeretne, jogi elégtételt kérhet bíróságon az európai uniós rendelet (GDPR-rendelet) alapján az adatai jogszerűtlen felhasználása miatt személyiségi jogi perben, és akár kártérítési igénnyel is felléphet az adatkezelővel szemben.

A NAIH elnöke jelezte továbbá a határozatában, hogy ha indokoltnak látja, György Zsombor akár büntetőfeljelentést is tehet személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Lehetősége van továbbá arra, hogy a jogsértő honlap ideiglenes elérhetőségének korlátozását kezdeményezze.

György Zsombor a Media1-nek kedd este úgy nyilatkozott: számára elegendő az, hogy a hatóság megállapította, hogy törvénytelenség történt a Hír Televízió műsorában.

György Zsombor személyes adatát, privát célokra használt e-mail címét Boros Bánk hozta nyilvánosságra a televíziós műsorban, amelyet György Zsombor  nyilvános lincselőműsornak nevezett.

A HírTV egyébként nemrégiben egy másik újságíró, a 24.hu-s Kovács Angel Marianna oknyomozó újságíró személyes adatát, lakcímét is nyilvánossá tette, több napon át folyamatosan ismertette híradóiban. A HírTV többször is kiszállt az újságíró lakására, be is csöngetett a kisgyermekes édesanyához. Az az ügy információink szerint bíróságra kerül.

További hírek találhatók a Media1-en. Facebook-oldalunkat ITT tudja követni, RSS-hírfolyamunk ITT található.

Borító: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HírTV vendégeként idén májusban. Képernyőfotó

Szóljon hozzá!