fbpx
vita az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján

Index-ügy: Számonkérték az Európai Bizottságon, hogy 4 éve csak vizsgálódik a magyar médiaszabadság ügyében

Egy, az Indexre vonatkozó kérdés kapcsán komoly vita alakult ki az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján hétfőn.

A sajtószabadság és a magyar média helyzete komoly vitát generált az újságírók és az Európai Bizottság szóvivői közt a bizottsági sajtótájékoztatón hétfőn Brüsszelben, egy az Indexre vonatkozó kérdés után – számol be az Euronews.

A vita azzal kezdődött, hogy a magyar média helyzetéről tett fel több kérdést Bayer Lili, a Politico újságírója annak kapcsán, hogy a múlt héten menesztették a legnagyobb magyar híroldal, az Index főszerkesztőjét, és szinte a teljes szerkesztőség felmondott.

Dana Spinant bizottsági szóvivő válaszában hangsúlyozta, hogy aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, majd kiemelte, hogy Vera Jourova bizottsági alelnök már többször, például májusban az európai parlamenti vitán is hangot adott az aggodalmuknak. (Legutóbb Vera Jourova múlt hét csütörtökön szólalt meg az ügyben, amikor megkezdődtek a felmondások.)

Az újságírók azonban felháborodva kérték számon, hogy két, a magyar média helyzetével kapcsolatos panasz ügye még mindig csak folyamatban van, holott az egyik tavaly januári, és a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) felállítása miatti kormánypárti médiatúlsúlyról szól, a másik pedig még régebbi: 2016-os.

Arianna Podesta, versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivő elmondta, hogy folyamatban van az értékelés a 2016-os panasz ügyében. (A panasz benyújtói, Jávor Benedek, a Mérték Médaielemző Műhely és a Klubrádió, azt kifogásolták, hogy a magyar „közszolgálati” média finanszírozása nem felel meg az állami támogatásokra vonatkozó európai szabályoknak.)

Több újságíró is próbált részleteket megtudni, illetve annak az okát, hogy mi tart egy panasz kezelésén 4 évig. A szóvivő azt hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő ügyről nem árulhat el részleteket, általánosságban az ügy összetettségén, a beadvány hosszán is múlik, hogy meddig tart egy panasz elbírálása.

A leghevesebben Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító reagált a kérdésre. Nemes egyszerűséggel viccnek minősítette azt, hogy négy év vizsgálódás után nem tudnak semmilyen választ adni arra a kérdésre, hogy mi történik.

„Négy évről beszélünk, ez szégyen, mit fognak tenni az ügyben? – tette fel a kérdést.

„A panaszok nagyon összetett eljárást jelenthetnek, ez lehet maga a beadvány miatt, az ügy miatt, amit ki kell vizsgálni, szükség lehet további információra a panaszostól, vagy mástól” – sorolta az Euronews beszámolója szerint Spinant bizottsági szóvivő válaszában.

„Mivel a média sokszínűsége, a sajtószabadság és a média helyzete fontos az összes tagállamban, főleg Magyarországon, a terület prioritás a bizottság számára. A munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak” – tette hozzá a szóvivő.

„Ezek üres szavak”, válaszolta Feore, aki szerint az, hogy négy éve nincs eredmény az ügyben annak a jele, hogy nem tartják sem sürgősnek, sem fontosnak a kérdést.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: vita az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások