Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Az Európai Bizottság alelnöke újra a magyar médiahelyzet és az Index miatt aggódik

„Aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik” – nyilatkozta Európa egyik vezető lapjának.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ezúttal a Politico című lapnak fejezte ki, mennyire aggódik azért, ami a magyar médianyilvánosság és azon belül az Index körül történik.

Věra Jourová azután szólalt meg, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő július 22-i elbocsátását követően tegnap elindultak az Indexnél a ma tovább folytatódó tömeges felmondások,  ami miatt a 90 fős Indexből több mint 60 fő távozik a lap körül történtek miatt, attól tartva, hogy a cég elvesztette függetlenségét.

Az alelnök megemlítette azt is, hogy a több száz kormányközeli médiumot maga alá gyűrő KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) (azaz a Fidesz-közeli médiaholding) esetét is vizsgálják, és nagyon komolyan fogják venni az ügyet. (Az Európai Bizottság egyébként már tavaly is vizsgálódott a KESMA kapcsán és aggódott miatta.)

Věra Jourová már július 7-én is megszólalt a hírportál körül akkoriban történtek miatt, többek között azt írta az Indexnek küldött közleményében, nincs működő demokrácia szabad és független média nélkül, egyúttal szolidaritásáról biztosította az Index munkatársait.

További hírek találhatók a Media1-en! Az Indexről szóló írásaink ITT találhatók.

Borító: Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke

Szóljon hozzá!