fbpx
index.hu

Nem valószínű az Index teljes bedőlése – Virág Attila, a Hírstart vezető szerkesztője szerint csökkenéssel megúszhatja a lap a válságát

A 24.hu-t is működtető Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart, Magyarország egyik legnépszerűbb hírgyűjtő oldalának vezető szerkesztőjének jegyzete szerint az Index.hu ugyan már sosem lesz olyan, mint amilyen eddig volt, de végül mind gazdaságilag, mind olvasói bázisban túléli, és csak csökkenést szenved el. A volt indexesek által tervezett új lapot kockázatosnak tartja. Úgy véli, csorbult a sajtószabadság, akkor is, ha nem volt fideszesítve a döntés. Ugyanakkor szerinte a távozók csak felgyorsítják az átállási folyamatot, ám döntésük emberileg, szakmailag mégis érthető.

Figyelem, a Media1 nem feltétlenül ért egyet minden, a vélemény rovatában megjelenő tartalommal, az alább megjelenő írás Virág Attila egyéni véleményének tekinthető!

MI LESZ AZ INDEX? (jegyzet)

Azzal, hogy felállt a szerkesztőség nagy része, egyértelművé vált, hogy valami más lesz az index.hu oldal. Hogy mi lesz belőle pár hónap múlva? Ezen gondolkodom egy ideje, lévén az online médiaiparban dolgozom én is.

Ráadásul annál a cégnél, mely az index.hu közvetlen versenytársának is a tulajdonosa, melynek cégvezetőjét ugyanúgy kikezdte a NER, mint a korábbi Index-tulajdonost, és annak a csapatnak vagyok a technológiai vezetője, mely a harmadik legnagyobb hazai kezdőoldalt üzemelteti, a startlap.hu –t, mely továbbra is az elsőszándékú látogatókat nézve az index.hu és az origo.hu domainek után a harmadik legnagyobb szereplő, és ugyancsak a hazai forgalomterelő piac egyik erős brandjét vezetem, mint a hirstart.hu híraggregátor. Így van némi rálátásom arra, hogy mi történhet egy olyan unikális termékkel mint az Index, és a véleményem tartalmazhat némi valóságközeli ízt is.

Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart munkatársa
Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart vezető szerkesztője

Nehéz helyzetben a szétszéledő munkatársak

A szerkesztőségből kilépő csapat egy része várhatóan szétszéled, más termékeknél találja meg a jövőjét. Láttuk már ezt. Nem egy hazai híroldal vagy hírlap csukta be kapuit gazdasági vagy politikai döntés következményeként.

Arra is láttunk példát, hogy egy új terméket hoztak létre, ez is reális lehet. Lehet egy másik Index, melynek életképessége erősen kérdéses lesz. Nem amiatt, mert nem lesz benne ugyanaz a kraft. Hanem mert teljesen más volt az a világ, amikor az Internettóból felállt csapat létrehozta az Indexet, és viszonylag könnyen váltottak az olvasók kezdőlapot.

Ma már az elsőszándékú látogatók összelapátolása brutálisan nagy meló, szinte lehetetlen feladat.

Forgalmat lehet terelni több helyről is, lásd Facebook, Google, és az olyan aggregátor oldalak is, mint amiket mi is üzemeltetünk. Azonban a főoldali direkt látogatók manapság már nem fognak csak úgy átmenni tömegesen egy index.hu domainről egy akármilyendomainponthura. Erős látogatottság nélkül nincsen hirdetői bevétel, pláne ha az oldal erősen egy irányba húz, mely nem képviseli feltétlen a jelen kormány elképzeléseit. Marad még az olvasói támogatás. Ezt felépíteni nem kis meló, addig is kell a bevétel.

Szóval rohadt nehéz dolga lesz a csapatnak.

Nem valószínű az Index.hu teljes összeomlása

A jelenlegi index.hu domain látogatottsága szerintem brutálisan nem fog csökkenni, ha a tartalomgyártást nem állítják le. Erre jó piaci példa az origo.hu tulajdonosváltása utáni teljes tartalomfókusz váltás, mely a mértéktartó, független hírekből átállt a kormánypropaganda szócsövévé. Veszített a direkt eléréséből, de nem esett egy nagyságrendet, bár veszített korábbi fényéből. Várhatóan kisebb oldalakon landolnak egyes olvasók, akik tudatában vannak annak, hogy ez már nem az az Index lesz. Ha valaki régóta és sokat nézegeti a DKT Gemius látogatottsági adatsorait, láthat mozgásokat. Így mozogtak át felhasználók az origo.hu oldal használatáról a hvg.hu oldaltól kezdve az index.hu oldalon át a 24.hu oldalakig, de kapott belőle a startlap.hu és a hirstart.hu is, és még számos oldal. Ugyanez várható az index.hu esetén is.

Ha jól értettem azt, ami az Index tervezett átalakításával kapcsolatban zajlott, akkor mindenképpen szükséges egy gazdaságilag racionálisabb működést meglépnie a lapcsoportnak. Nem nagyon csodálkoznék azon, ha mindaz visszaköszönne, amit Gerényi Gábor szakember felvázolt ötletként. Lesz benne tartalomgyártás-kiszervezés vagy gyártásmegrendelés más szerkesztőségektől.

Havi 3000-4000 hír körül gyárt csak az index.hu domain, és akkor ebben még nincsen benne a lapcsoportba tartozó totalcar.hu autós, a velvet.hu bulvár, a femina.hu női és egyéb önálló brandként definiált kvázi oldal, vagy ha úgy tetszik, rovat. Ezeket a brandeket azért üzemelteti egy nagyobb portál, mert a sales piacon egyszerűbb eladni egy autós oldal reklámfelületeit úgy, hogy az nem egy rovat, hanem egy brand. Aki kicsit is mozog ezen a piacon, ismeri ezt a fajta logikát. Ezen termékek erős forgalmat kapnak az index.hu nyitóoldaláról. Ezeket fenn kell tudni tartani a jövőben is.

Azonban amíg az Index tartalmi része nem áll össze újra, és nem sikerül a sales piac felé újra hitelessé tenni, addig is tenni kell valamit. Itt jön majd be az a terv is, ami szintén elhangzott, miszerint harmadik fél oldalai is szerepelhetnek majd az Index nyitón azzal a céllal, hogy forgalmat vásároljanak. Ugyanezzel a módszerrel felhúzható új termék is, bármi, amit az Inda salescsatorna eladni kíván, ráadásul mindezt ROI alapon működtetve.

Nem tartom reálisnak, hogy összeomlana az Index. Szerintem mind gazdaságilag, mind olvasói bázisban túléli, és csak csökkenést szenved el. Egyrészt jelenleg is sokan egyszerűen tisztában sincsenek azzal, hogy történt-e bármi is az Index háza táján. Másrészt a felmondási idők alatt felépíthető egy új szerkesztőség, mely a napi gyártást fel tudja építeni, át tudja venni.

Ha a mondás az, hogy tuti biztos nem lesz NER-közeli beleszólás a tartalomba, simán találni fognak egy főszerkesztőt, aki fél év alatt összepattint egy új szerkesztőséget. A munkásabb, nagyobb tartalmakhoz pedig találni fognak olyan publicistákat, akik szívesen adnának nagyobb elérést anyagaiknak, és erre az index.hu domain alkalmas lesz.

Az index.hu domain nem egy Trabant, ami ha nekimegy a falnak, szétesik. Inkább hasonlít egy anyahajóhoz, egy nagy csatahajóhoz, mely letolja a kisebb hajókat is vízről, ha éppen az útjába kerül. Ebben benne van az is, hogy a lendülete megmarad, lassan lassul, értsd az olvasói nagy részét meg tudja tartani. Lásd, az iwiw.hu már régen nem üzemelt, de sokáig akarták ott kezdeni a napot tömegek, mert nem fogták fel, hogy nem létezik. Kisebb oldalakat is simán képes látogatói utánpótlással ellátni. Az irányváltása is nehezebb.

A befektetőknek roppant kényelmes lenne kitömni kormányhirdetésekkel az Indexet. Azonban a NER piacán már küzdelem van a kormány által adott hirdetői pénzekre is. Azaz ott is kvázi verseny van, még ha mások is a szabályok, mint a klasszikus hirdetői piacon. Azaz nem lehet gyorsan irányt váltani, meg kell tartani a piaci bevételeket.

A kormánynak sem lenne jó, ha egyértelműen kormánypárti anyagokra állna át az oldal, egyértelmű lenne, hogy a sajtószabadság legnagyobb szereplőjét beletiporták a földbe.

Így meg „nincs itt semmi látnivaló”, sőt a kormánypropaganda már tolja, hogy a baloldal miatt mondtak fel az Indexnél. Mindezek ellenére kelleni fog a kormányköltés is, lásd az Origó bevételi struktúráját. Erre jó módszer az ATV-féle megoldás, ahol mindig is egyelő arányban használták a „migráns” és a „menekült” szavakat, megtartva az erős odamondogatós ellenzék érzetét, de teret adtak a kormánybarát propagandaszerkesztésnek is. Egy éves viszonylatban szerintem reális lehet ez a fajta működés, amitől tartott az azóta felállt szerkesztőség is.

A távozás felgyorsítja az átállást

Felmerül a kérdés, mi lett volna, ha nem áll fel a csapat? Szerintem a felállásuk gyorsítja az átállás folyamatát. Azaz pont nem érték el a céljukat. Azonban teljesen érthető, ha ehhez emberként nem szeretnének asszisztálni, ehhez az átalakulási folyamathoz nem akarják adni a nevüket.

Azaz lelkileg egy gyötrelmes időszak várt volna rájuk, ahol egyesével mondanak fel; lásd Origó (ott is voltak csoportos felmondások, de több kisebb ütemben). Nagyon ritka az olyan befektető, mely az általa elképzelt stratégiát nem tolja végig akkor, amikor belső ellenállással találkozik. Az Index jelenlegi tulajdonosi köre erre nem volt képes, ez tisztán és világosan látható. Már a külső ellenség is felmerült bennük, amit felhangosít a kormánymédia. …és akkor higgyük el, hogy nincsen NER az egész mögött… Aki figyelemmel kísérte az Index elmúlt évek alatt történt tulajdonosi viszonyainak változását, nem tudja nem mögé látni ezen érdekek megjelenését. Ha független a jelenlegi tulajdonosi kör, ha nem, majd még sajnálkoznak egy kicsit, és tolják tovább azt a tervet, amit elképzeltek.

Az is kérdés, milyen más megoldások lettek volna, mint amit a nyilvánosság is megismerhetett? Lehet, hogy nem lett volna más terv.

Elmérte magát a cégvezetés a változásmenedzsment kapcsán

Szerintem nem mérték fel okosan azt vezetői szinten, hogy a felmerült ötleteket milyen módon egyeztessék a csapattal. A változásmenedzsment egy külön szakma. A nem megfelelő alkalmazásával vagy annak hiányában bele is lehet bukni egy módosítási tervbe. Biztosan emlékszik mindenki egy új informatikai szoftver bevezetésére a cégénél. Ha a dolgozók nem akarják, akkor szívás az egész. Ha a dolgozók igényeire adnak megoldást az új lehetőségek, akkor magukénak fogják érezni, és a többi… Na, ez a folyamat tuti kimaradt. Ha tényleg létezett volna a régi-indexes új-indexes belső vita, akkor nem állt volna fel a szerkesztőség egyöntetűen az asztaltól. Az a szerencséjük(?), hogy most elkezdhetik azt, amivel ez az Index már nem az az Index lesz.

A magyar sajtószabadság egyértelműen csorbult.Akkor is csorbult, ha nem volt fideszesítve a döntés.

Az index.hu a legnagyobb hazai eléréssel bíró tartalmilag független hírportál. Volt. Az Index tényleg bevételi gondokkal küzdött, a koronavírus minden hazai szereplőnek odavágott.

Azaz valamit változtatni kellett. Borzalmas, hogy a cégvezetés képtelen volt felmérni azt, hogy a szükséges változások kommunikációja a legrosszabb lehetőséget, a NER-esítést lengeti be a szerkesztőség feje fölé. Borzalmas, hogy amikor már ez egyértelmű volt mindenki számára, akkor sem mondta azt, hogy „oké stop, akkor ezt most itt leállítjuk, és felmérjük, hogy mi legyen a megoldás”.

Mindezen az sem segített, hogy az Index reklámfelületeit értékesítő cég, az Indamedia akarta módosítani az Index működését annak érdekében, hogy az Index a túléléshez szükséges tartozását vissza tudja fizetni.

Szeretem a versenyt. Kifejezetten inspiráló volt valamihez képest nézni a lapcsoportunk napi elérési adatait. Másképp működtünk, mint az Index, más szerkesztőségtechnikai és műszaki megoldásokkal dolgoztunk. Éppen ezért volt inspiráló versenyezni. Borzalmas. Borzalmas, hogy az a vonal a Gemiusban hiába marad ott azon a szinten, tudom, hogy a mögött már más lesz a tartalom, más lesz a küldetéstudat, más lesz az, amitől Index volt az Index.

A szerző, Virág Attila, a Central Médiacsoporthoz tartozó Hírstart vezető szerkesztője. A Central Médiacsoporthoz tartozik az Index legnagyobb versenytársa, a 24.hu is.

További írások találhatók a Media1-en. RSS csatornánkra ITT lehet feliratkozni.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások