fbpx
Földes András, az Index újságírója

Partizánakcióval tiltakozik az Index egyik munkatársa a főszerkesztő kirúgása miatt

Easter egg jellegű „eldugott” tartalmat talált a Media1 egyik olvasója egy lovasíjász-balesetről szóló, Földes András által jegyzett hírben. Földes András Dull Szabolcs főszerkesztő elbocsátása miatt nyilvánított véleményt.

A bemutatón lőtt hasba egy nézőt a lovasíjász

– ezzel a címmel jelent meg ma, csütörtökön délelőtt egy első részében még szokványosnak tűnő hír az Index belföld rovatában Földes Andrástól, az online lap egyik újságírójától. Nem telt el sok idő, és a Media1 rendszeresen az Indexet is követő olvasója jelezte: érdemes figyelmesen megnéznünk a hírt, ugyanis az írás végén néhány, látszólag a témához szorosan nem kapcsolódó információ is megjelent.

A hír eleje még egy tavalyi baleset kapcsán történő vádemelésről számol be, ahol az Esztergomi Történelmi Napok keretein belül egy lovasíjász hanyagsága miatt egy néző hasfalába jutott a nyílvessző, a célba vett szalmabála helyett. A hír azonban nem ér véget ezen a ponton: Földes András ezután párhuzamot von a sértett nyíl találata és Dull Szabolcs főszerkesztő tegnapi elbocsátása („hasba lövése”) között, amiről így ír:

„Sokan gondolkodnak, hogy hasonló eset zajlik-e az Index című internetes lappal, amelyet jelenleg Ön is olvas. Egy későbbi vizsgálat döntheti majd el, hogy szándékosan lőtte hasba egy szittya harcos a vezére parancsára, vagy a szittyák évek óta tartó lövöldözése mintegy mellékesen ejtette a sebet.”

Földes a „hírt” ezzel zárja:

„Azt ugyanakkor nem tudni, hogy lapunk, az Index sérülései milyen súlyosak, és van-e remény a felgyógyulásra.”

Egyéni partizánkodás

Földes András a Media1 érdeklődésére elmondta, saját, egyéni akciójáról volt szó, amelyről munkatársai, főnökei sem tudtak, egyfajta Easter Egg tartalomról. Hozzátette: az Indextől amúgy nem idegen az Easter Egg.

A bemutatón lőtt hasba egy nézőt a lovasíjász c. hír
A bemutatón lőtt hasba egy nézőt a lovasíjász c. hír

Easter Egg

Azok kedvéért, akik esetleg nem tudnák: a húsvétitojás-gyűjtés hagyományának alapján a húsvéti tojások vagy angol nevükön Easter eggek rejtett üzenetek vagy funkciók, melyeket filmekben, DVD-ken, könyvekben, videójátékokban vagy CD-ken találhatunk meg.

Az informatikában húsvéti tojásoknak nevezzük az olyan üzeneteket, grafikákat, hanghatásokat vagy a program viselkedésének szokatlan változását, melyeket viccként vagy a program készítőinek felsorolásáért helyeztek el.

Az egyik legismertebb Easter Egg, hogy a Microsoft programozói az Excel egy korábbi változatában egy autóverseny-szoftvert rejtettek el. Erre csak azok találnak rá jutalomként, akik ismerik ennek trükkjét, illetve olvasnak erről az interneten. Az Index újságírójának eldugott tojását azonban elég könnyű előcsalogatni, csak IDE kell kattintani.

Az Index főszerkesztőjének elbocsátása miatt tegnap nyilvános közleményben tiltakozott a stáb, elfogadhatatlannak nevezve a történteket. A Media1 információi szerint több mint 40-en a felmondásukat tervezik a lapnál.

Bár nekünk nincsenek easter eggjeink, mégis kövesse figyelemmel a Media1-et, hiszen folyamatosan beszámolunk az Index körüli fontosabb történésekről.

Frissítés 16:55

Nem sokkal ezelőtt elindultak a felmondások az Indexnél. Munk Veronika főszerkesztő-helyettes egy videóban arról beszélt, sokaknak a munkája fog ma befejeződni a lapnál. Közben megvannak az első távozók is.

Borító: Földes András, az Index újságírója, az Easter egg elrejtője. Fotó: Corn and Soda
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások