fbpx
Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata

Bodolai László szerint Erdélyi Superman Zsolt magánakciója volt a videó, amivel leváltatná az Index főszerkesztőjét a NER-közeli Indamediának tanácsot adó egykori SZDSZ-es kampányguru

Erdélyi Superman Zsolt nyilvános videója szerint Dull Szabolcs helyett olyan főszerkesztőre lenne szükség az Index élén, aki „nem sz*rja össze magát egy kakukkos órától, és egy külsős tanácsadótól”. Bírálja az Indexet azért is, amiért hozzájárulást kér olvasóitól az Index a működésére. A Media1 felhívta Dull Szabolcsot, valamint Bodolai Lászlót, az Index.hu Zrt. elnökét, mit szólnak a legújabb fejleményekhez.

Közösségi médiában közzétett videóban bírálja Dull Szabolcsot, az Index átalakítását elutasító főszerkesztőt Erdélyi Superman Zsolt, egykori EST FM-es munkatárs, az SZDSZ egykori kampánytanácsadója, aki Gerényi Gáborral, a Gerényi-koncepció kidolgozójával egyszerre jelent meg korábban az Index hirdetési felületeit kizárólagosan értékesítő Indamediánál mint tanácsadó, és aki Gerényi Gábor korábbi blogbejegyzése szerint részt vett volna a Gerényi-terv, a szerkesztőség átalakításával (kiszervezésével/ szétdarabolásával) kapcsolatos folyamat során a kiszervezett rovatokból létrejövő önálló márkák felépítésében, ám erre végül nem került sor, mivel az Indexnél ellenállásba ütközött a két tanácsadó. A Superman-féle videóra a hvg.hu bukkant Erdélyi Zsolt oldalán.

A kiszervezésről

Erdélyi Zsolt a Facebook-oldalán lévő videóban védelmébe veszi a kiszervezéses koncepciót, mivel szerinte az RTL Magyarországnál is sok területet kiszerveztek egyéb cégekbe (feltehetőleg azokra a műsorgyártó cégekre gondol, amelyek sorozatokat és showműsorokat készítenek a csatorna számára, de emellett más médiumoknak, akár versenytársaknak is dolgoznak, így valójában jelentős részük nem tekinthető közvetlenül RTL-es cégeknek).

A külsős tanácsadásról

Erdélyi úgy általában véve a külsős tanácsadást is védelmébe veszi, mondván, megvan a külsős tanácsadóknak is a szerepe, hiszen ők nincsenek annyira bevonódva, így objektívebben tudják megítélni, mire lehet szükség egy adott helyzetben.

A közösségi támogatásról

Erdélyi Superman Zsolt kifejtette azt is a videóban, hogy szerinte vállalhatatlan dolog, hogy az Index támogatást kér az olvasóktól a tartalomért. Szerinte ez olyan, mintha egy bank kérne támogatást az ügyfeleitől.

(Azt Superman már nem tette hozzá, hogy az egykori SZDSZ-es tanácsadót tanácsadásra foglalkoztató Indamedia fele részben a NER-közeli médiavállalkozó, Vaszily Miklós, a TV2 elnökének, a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdossal is üzleti kapcsolatban álló, korábban az Origót szétverő, majd az MTVA-t és az Echo Tv-t irányító vezetőjének vállalkozása, és az Index tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány az Indexnél az olvasói és hirdetési bevételekből keletkező profitot osztalékként az Indamedia felé fennálló adósság törlesztésére fordítja, ám még így is, hogy évente 30-40 millió forintot fizet, hátravan 179 millió forint körüli összeg az adósságból, tehát az indexes olvasói támogatásokból valójában épp az Erdélyi Zsoltot tanácsadásra felkérő Indamedia is üzleti haszonra tesz szert.)

A kampányguru leváltatná Dull Szabolcsot

A közösségi, olvasói támogatások bírálata mellett Erdélyi Superman Zsolt leginkább Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét támadja. Azt tanácsolja a videóban Erdélyi a szerkesztőségnek, hogy az Index váltsa le a jelenlegi főszerkesztőt és válasszon helyette valaki mást, egy újat.

„Egy olyat, aki nem sz*rja össze magát egy kakukkos órától, és egy külsős tanácsadótól”. Superman hozzátette, olyasvalaki kell, „aki nem haver, aki nem origós volt és indexes lett, hanem indexes”.

Feltehetőleg itt ugyancsak Dull Szabolcsra célozgat negatív felhanggal Superman, ugyanis jelenlegi főszerkesztő 2014-ben igazolt az Indexhez, azt megelőzően pedig 2011 és 2014 között az Origo Hírek rovatának újságírójaként politikai, parlamenti témákról írt.

Azt azonban nem árt hozzátenni, hogy akkoriban, amikor Dull ott dolgozott az Origo még nem a Fidesz kezében volt, és a lapot mértéktartó, magas presztízsű internetes médiumként tartották számon.

Dull Szabolcs Fotó: Czémán Anna / Media1
Dull Szabolccs. Fotó: Czémán Anna / Media1

Az Index.hu elnöke, Bodolai László szerint Superman magánakciója a főszerkesztőt támadó videó

A Media1 felhívta Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét, mit szólt a személyét is bíráló videóhoz, illetve ahhoz, hogy az Index partnerének és hitelezőjének tanácsadója a leváltására vonatkozó tanáccsal hozakodott elő, de Dull erre csak annyit mondott, hogy forduljunk ez ügyben Bodolai Lászlóhoz, az Index.hu Zrt. és a Magyar Fejlődésért Alapítvány elnökéhez, mivel ő maga nem nyilatkozhat.

Közvetlenül ezután Bodolai Lászlót is felhívtuk. Ő nem sokkal ezelőtt, kedden délben azt mondta, hogy

ő is csak utólag értesült Erdélyi Superman Zsolt videójáról, és ez a indamediás tanácsadó „magánakciója” volt, amihez elképzelhető, hogy valamiféle sértettség vezethetett, amiért a tanácsai nem valósulnak meg.

Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Erdélyi Superman Zsolt egyébként pár hete ismerte el, hogy dolgozik az Index hirdetéseit is értékesítő Indamédiánál, de akkor azt mondta, nem az Indexszel foglalkozik, hanem a Femina.hu-val. Később Erdélyi Zsolttal Veiszer Alinda és László Pál Facebook-videót készített, melyben a néhai EST FM mellett szó esett az Index körüli eseményekről is. Erdélyi ebben azt monda, hogy részt vett volna egy kampányban, amivel az Index renoméját javították volna, hogy a megváltozott világban, az előttünk álló újabb évtizedekben is sikeresek lehessen.

A Media1 tegnapi rádióműsorának vendége volt Munk Veronika, az Index főszerkesztő-helyettese, aki az egyik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a szerkesztőség összetart és lojálisak Dull Szabolcs iránt. (A beszélgetés felvételére még Superman Facebook-bejegyzését megelőzően került sor.) Az Index főszerkesztő-helyettesével készült tegnapi interjúnk (csakúgy mint a Gerényi Gáborral készült beszélgetésünk), elérhető a Media1-en!

Dull Szabolcsot egyébként tavaly nevezték ki az Index élére.

Frissítés

Megkérdezte Ziegler Gábort, az Indamedia társtulajdonosát és vezérigazgatóját az Index, mit gondol a tanácsadó videójáról, valamint ad-e még tanácsokat Superman az Indamediának.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata. Fotó: Media1 / Ladányi András
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások