fbpx
Bayer Zsolt a HírTV-ben

Rendőrségi feljelentést fontolgat Bayer Zsolt ellen a fideszes publicista által veréssel megfenyegetett Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar tagja

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik kiszolgálómédiuma, a PestiSrácok karaktergyilkosságot indított a hétvégén több ember ellen. Ebben a kormányközeli honlap segítője az egykori kuruc.infós Varga-Bíró Tamás, aki pár éve a holokauszttagadós botrányai után még sajnálkozva megígérte, hogy egy időre elvonul a közéletből, de aztán valahogy mégis hamar rehabilitálta a PestiSrácok. Hétvégi cikke óta beszállt Bayer Zsolt Fidesz-kedvenc publicista is: nyilvánosan írásba adta, hogy azon gondolkodik, agyonveri a PestiSrácok cikkében szerepeltetett zenészt, Czutor Zoltánt. Mi történt valójában és miért fontolgat büntetőfeljelentést a Belmondo zenekar tagja?
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Manipulációkban bővelkedő írásra hívta fel a Media1 figyelmét az egyik olvasónk még vasárnap. Az írás a PestiSrácok oldalán jelent meg egy bizonyos Varga-Bíró Tamástól (VBT), aki magát az oldalon mint „író, költő, műfordító, ének- és mesemondó” mutatja be (arról már nem tesz említést, hogy egykoron a kuruc info Holokamu rovatának szerzője volt ). A „dolgozat” „Gond van! Több lámpavas kell!” címmel jelent meg.

Varga-Bíró Tamás (VBT) bemutatkozója a Pestisrácok oldalán
A holokkauszttagadóként elhíresült VBT bemutatkozója a PestiSrácok VBT oldalon.

A PestiSrácok néhány Facebook-like alapján cikket dobott össze arról, hogy a lájkolók akasztáspártiak

Varga-Bíró Tamás írásában György Zsombort, a Magyar Hang főszerkesztőjét, illetve a Magyar Hang főszerkesztő Facebook-falának május 15-i bejegyzésének követői közül többeket (Nyírő Gizellát, a Bihari Hírlap főszerkesztőjét, az egykori magyarnemzetes és Hír Tv-s Durucz Dávidot, az N1TV-s, Lánchíd Rádiós Tresó T. Tibort, valamint az ön által most olvasott cikk szerzőjét, a Media1 alapítóját is) azzal gyanúsította meg, hogy támogatnának, támogatnánk egy állítólagos „kivégzést”, „lámpavasozást” (azaz egy bűncselekmény elkövetését!) és ehhez ők, illetve mi (akik egyébként nem is okvetlenül ismerjük egymást) nyújtanánk a médiahátteret. A – szögezzük le gyorsan: valótlant állító! – cikk a legélesebben Czutor Zoltán zenészt támadja (valószínűleg ő és György Zsombor volt a valódi célpont, a többiek csak a mellékszereplők). Czutor Zoltán György Zsombor, a főszerkesztő elleni kormánypárti lejáratásokról szóló bejegyzése alatt úgy állt ki a kormányközeli médiumokban hetek óta támadott György Zsombor védelmében, hogy jelezte, hogy

a Magyar Hang főszerkesztője elleni támadásokkal valójában csak azt erőszakolják ki a kormánypártok, hogy előbb-utóbb ávósként fog a szavazóikra tekinteni a társadalom.

(Szó szerint a következő bejegyzés jelent meg: „Ezek kierőszakolják maguknak, hogy egyszer csak majd ugyanúgy kezeljük a Fidesz szavazót, mint hajdanán a nyilas suhancokat, vagy az AVH-st. Meg fogják csinálni, hogy a köznép úgy is bánjon majd el velük.”)

Czutor Zoltán hozzászólására ezután rákerült néhány „lájk”. Ekkor még senki nem gondolhatta, hogy ebből aztán a PestiSrácok és VBT addig csűri-csavarja majd a szót később, míg valahogyan össze nem hozza belőle az ott amúgy valójában nem szereplő, odaképzelt állítást, hogy „Czutor kivégzéseket szeretne”, és aki ezt lájkolta, bizonyára ők is. (Miközben épp az volt Czutor hozzászólása mögül kiolvasható, hogy nem kellene talán idáig eljutni, abba kellene hagyni a lejáratásokat. (Ráadásul egy ugyanott közölt szombati hozzászólásban a zenész még egyértelművé is tette, hogy nem akasztásra gondol, lásd a cikk végén az Update3 részben lévő, ezt igazoló képernyőképeken.)

A pestisrácokos VBT mindenesetre még lámpavasakat is tett a cikkébe illusztrációnak, hogy ellensúlyozza azt, hogy Czutor Zoltán egyébként nem írt a cikkben támadott mondatában „kivégzést”, „lámpavasat”, „gyilkosságot”.

A VBT által támadott Czutor Zoltán a TV2 Média Csoporthoz tartozó Fem3café műsorában még 2015-ben

Aki meg sem szólalt, VBT arról is tudni vélte, hogy egyetért az egyébként ott nem szereplő akasztással

Varga-Bíró Tamás egyébként úgy állított mindenfélét a lájkolókról, hogy az általa hírbe hozott további személyek közül jelen sorok a VBT-féle műben szintén támadott szerzője például hozzá sem szólt a Czutor-féle mondathoz, és VBT semmiféle kísérletet nem tett például valódi véleményének megismerésére.

Márpedig ha VBT megkeresett volna, ha szándékában állt volna ténylegesen is a valóság, illetve az érintettek gondolatának bemutatása, hamar megtudhatta volna, hogy a lájk csak egy azzal való egyetértés jele volt, hogy abba kellene hagyni a lejáratóakciókat, mert nem jó irányba mennek a dolgok. Olyannal, ami nem szerepelt a szövegben, az „akasztással” egyetérteni sem lehet.

Belekeverte az ügybe Varga-Bíró a témából egészen mostanáig egyébként teljesen kimaradó Media1-et is, valótlanul azt híresztelve, bizonyára majd a Media1 lesz az, mely biztosítja az állítólagos kivégzések közvetítéséhez a felületet. (Olvasott itt az oldalon valaha is valaki arról, hogy bármiféle kivégzés kellene, vagy bármit, ami szélsőséges lenne? Na ugye, hogy nem…)

Se tényellenőrzés, se az ellenérdekelt, támadott felek megkérdezése nem történt meg

Minden médiaetikai kódex alapján a PestiSrácok-cikk elkészítésénél a minimum az lett volna, hogy megkérdezik a cikkben megtámadott feleket, hogy egyáltalán ők tették-e oda a lájkokat (ellenőrzés, fact checking!), majd megkérdezik, hogy ha igen, tényleg ők voltak, milyen megfontolásból tették, egyetértenének-e a PestiSrácok által odaképzelt „kivégzéssel”.

Ez – ki tudja miért? – elmaradt, így néhány lájk alapján született egy olyan tartalmú cikk a PestiSrácok felületén, hogy Czutor bizonyára gyilkosságra, akasztásra készül, és ebben majd az érintettek segítik.

Még utólag is elhallgatja a PestiSrácok az érintettek által tudomására hozott tényeket, cáfolatokat

Később, miután jelen sorok szerzője elolvasta a megjelenteket, helyreigazítást is küldött Huth Gergely főszerkesztőnek, a szerkesztőségnek és Varga-Bírónak is, melyben írásban is a lehető leghatározottabban elhatárolódott bárminemű állítólagos erőszaktól, és jelezte, a demokratikus eszközök híve, és kérte ennek megjelentetését.

VBT és a PestiSrácok azonban egyelőre nem tett eleget az elhatárolódást tartalmazó szöveg közlésére irányuló kérésnek, így a honlap az olvasóit jelenleg is megtéveszti, elzárja a valóságtól, igyekszik gyűlöletet kelteni egy konstruált és hamis történettel olyan személy(ek) ellen, aki(k)nek a lájkja teljesen mást fejezett ki, mint amit ők gondolatrendőrként leírtak.

A Pestisrácok újra médiaetikai normákat sért meg azzal, hogy nem teszi közzé az érintett felek tiltakozását.

Idézzük fel az Újságírói Etikai Kódex idevágó részét:

„5.2. Helyreigazítási kötelezettség nélkül is meg kell adni a válasz lehetőségét annak, akit a cikk, műsor személy szerint és hátrányosan érintett.”

Máris aktivizálta magát a többi NER-es médium: Bayer Zsolt már azt írja, dilemmázik hogy agyonverje-e az énekest

Ahogyan az a kormányközeli karaktergyilkossági akcióknál már lassan megszokottá válik, a PestiSrácok/VBT irományát, nem sokkal később átvette a Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) / Mediaworks alá tartozó Mandiner.hu, a 888.hu és az előbbiektől független Nemzeti.net nevű oldal is.

Hamar elindult tehát a valótlanságok terjesztése, a karaktergyilkosság, és nyilván jó pár, a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (NER) tartozó lap fogja még közölni.

Azóta már Bayer Zsolt jobboldali publicista, a Fidesz egyik alapítója, egykori sajtófőnöke, az 5. számú párttagkönyv tulajdonosa a Bádog nevű blogjában odáig megy, hogy megvádolja Czutort egy bűncselekmény-sorozat („akasztgatás”) várható elkövetésével (anélkül, hogy Czutor ténylegesen ilyet állított volna, hogy ilyesmit szeretne is, pláne hogy netán még ő készülne is ilyesmire), majd Bayer felteszi a kérdést, hogy agyon kell-e őt, mármint Czutort verni.

„De addig is, ameddig elkezd majd akasztgatni a Zoli, marad a kérdés, hogy mit csináljunk vele? Szeressük jobbá, vagy verjük agyon? Nagy dilemma ez, barátaim…”

Bayer Zsolt blogjában agyonverést helyez kilátásba a Belmondo zenekar tagjával szemben
Bayer Zsolt blogjában agyonverést helyez kilátásba a Belmondo zenekar tagjával szemben

Varga-Bíró Tamás útja a kuruc infós holokamu rovattól a PestiSrácokig

A jelenleg is állami hirdetésekkel kitömött, közpénz-finanszírozott PestiSrácok nevű oldal a Fővárosi Ítélőtábla szerint a tavalyi évben az egyik legtöbb sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pert elbukó médium volt Magyarországon. Magától Varga Bíró Tamástól sem áll távol a manipuláció. Nem kell sokáig keresgélni, hogy a nevére a Google-ben rátaláljunk a hvg.hu 2018 januári hírére, mely arról számolt be, hogy

„az évekig zsidózó Varga-Bíró Tamás megígérte, hogy határozatlan ideig felhagy az írással és közéleti műsorokban sem fog szerepelni”.

Ezt Varga-Bíró azután közölte, hogy a 444.hu korábban arról írt, hogy ő a Kuruc.info nevű honlap Holokamu (holokauszt-tagadó) rovatának volt a szerzője, ennek ellenére szerepelhetett Mészáros Lőrinc tévécsatornáján, az Echo Tv-ben és vezetett (illetve ezek szerint vezet most is) blogot a kormányközeli PestiSrácokon, illetve írhatott a kormánypárti Magyar Időknek.

A 444 felidézte egyebek mellett azt is, hogy a mostanra Fidesz-rajongóvá vált Varga-Bíró a korábban Isten áldását kérte a Kuruc.infóra, emellett írt és előadott holokauszttagadó, Zyklon-B-t emlegető dalt is.

A cikk után Varga-Bíró hosszú Facebook-posztban igyekezett megmagyarázni korábbi viselkedését, azonban indoklásában sok minden nem stimmelt. Például az, amit a dal szövegéről írt. Erre azután Varga-Bíró a pestisrácokos blogján újabb bejegyzéssel reagált, amelyben elismerte: többször hazudott. Majd bocsánatot kért mindenkitől.

„Ezúton bocsánatot kérek mindazon kollégáimtól, akiket múltammal kapcsolatosan bármi is váratlanul ért, s azt magukra nézve sértőnek találják. Bocsánatot kérek továbbá azon zsidó polgártársaimtól, akik régebbi kijelentéseim okán sértve és megbántva érezhetik magukat. Mondanám, hogy máshogyan gondolom már, de itt most nem az a lényeg, hogy most mit gondolok, hanem hogy régebben mit gondoltam. Bocsánatot kérek mindenkitől, aki nem olyannak gondolt engem, mint amilyen vagyok. Esendő emberként gyakran hibázom. Gondolkodó emberként gyakran konfrontálódom még saját magammal is. Hívő emberként pedig arcon tudnám magam sújtani némely emberi gyarlóságomért. Valóban és ténylegesen sajnálom, hogy számos embernek csalódást okoztam. Tettemre nincs mentség, a felelősséget vállalom” – írta Varga-Bíró a búcsúposztjában.

Varga-Bíró személye miatt egyébként az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) által működtetett Tett és Védelem Alapítvány nyílt levélben fordult annak idején az Echo Tv vezetőjéhez, azt javasolva, hogy a jövőben tartózkodjanak Varga-Bíró Tamás bármilyen formában való szerepeltetésétől.

Varga-Bíró Tamás egyébként a Jobbik rendezvényein szerepelt, majd 2011-ben azonban szakított a párttal. A hvg.hu cikke szerint azért, mert „a férfi megnyilvánulásai már a nemzeti-radikális párton belül is túlságosan szélsőségesnek számítottak.”

Czutor Zoltán: „Egy holokauszttagadó be akar mocskolni, hogy embereket ölnék, de ez nem igaz”

A mostani, VBT által közzétett írásban leginkább támadott Czutor Zoltán egyébként így reagált a személyét is támadó, VBT által közzétett írásra a Media1-nek:

„Hogy az internetre felkerülő  híreknek milyen könnyű áldozatul esni mint megtámadott fél és mint naiv, felhergelt olvasó, arra ismét jó példa a PestiSrácok vállaltan holokauszttagadó, Zyklon-B-t emlegető dalszövegeivel élcelődő, az egykori Echo TV-nek sem szalonképes, közismerten ultrajobbos költő, Varga-Bíró Tamás legfrissebb írása. (Az írást azóta átvette több portál, köztük a 888.hu is.) Az ilyen sárdobáló kampányok rendre úgy kezdődnek, hogy a lejárató cikk megjelenésével egy időben egy vélhetően tudatosan mozgósított trollsereg pillanatok alatt tömegesen feljelent a Facebookon (most épp emiatt 3 napig nem tudok posztolni). Mivel a saját közösségi felületeimen nem tudok reagálni a hazug vádakra és támadásokra, kénytelen vagyok a nyilvánosság egyéb lehetőségeit kérni. Nem hagyhatom szó nélkül a kártékony gonoszságot.
Varga-Bíró Tamásnak természetesen csúsztatni és hazudni kellett egy ordast, hogy elérje az erre érzékenyek ingerküszöbét. Enélkül a hamis beállítás nélkül nyilván visszhang nélkül maradt volna a hivatkozott Czutor-komment az erre könnyen hergelhetők szemében is. A Kuruc.info Holokamu(!) rovatának volt szerzője engem, Czutor Zoltánt vádol azzal, hogy embereket, Fidesz szavazókat akarok lámpavasra húzni. A vád és aljas megbélyegzés természetesen nem igazságon alapul.
A hivatkozott komment – amely egy méltatlanul, többször alpári módon támadott ismerősöm, György Zsombor (Magyar Hang főszerkesztő) védelmében született – épp a most engem is ért hamis vádak következményeire hívja fel a figyelmet. Ha így mennek tovább a dolgok, a gyűlölködő média dehumanizáló, hazug lejárató kampányai, az egyet nem értők indulata, a népharag egy idő után beláthatatlan következményekkel járhat majd, mint ahogyan ezt a magyar történelem már – akár a múlt században is – többször igazolta.
Megértem, hogy egy közismert gyűlölet-propagandista retteg tőlem. Megértem azt is, hogy – szokásához híven – csak hazugsággal és aljassággal képes operálni. De egy holokauszt tagadó sem mocskolhat be azzal, hogy embereket akarok ölni. Bármennyire is szeretné, bármennyire is magából indul ki, bármilyen jogos a rettegése úgy általában a tisztességes emberektől, engem Czutor Zoltánt akkor is teljes hazugság azzal vádolni – még egy PestiSrácok, vagy éppen 888 cikkben is – hogy emberek, magyar állampolgárok életére török.
Az igazi nagy baj ezzel, az összes politikai oldal teljesen eredménytelen felbosszantásán kívül az, hogy a felhergelt tudatlanok, pláne a beteges nácik, ezután tényleg nekem és a szeretteimnek rontanak verbálisan és fizikailag is. Ezt teszi az egyre több és szélsőségesebb goebbelsi propaganda szócső a magyar emberek tömegeivel. Nem látjuk a végét, de a helyzet egyre gyászosabb. Olyan szellemeket engedtek ki a palackból, amelyeket egy valamire való európai értékrendben hosszú évtizedek óta, nagyon is okkal, lezárva tartanak. Az ilyen alpári vádak pontosan annyira lehetnek igazak, mint a holokauszt tagadása.”

Szóval itt tart az ügy jelenleg. Illetve ott, hogy Czutor Zoltán a Media1-nek még elmondta azt is, hogy jelenleg rendőrségi feljelentést fontolgat Bayer Zsolt blogbejegyzése miatt, melyben kilátásba helyezte Czutor agyonverését.

Végül ha valakit ezek után még érdekli György Zsombor Facebook-bejegyzése és az arra adott reakciók, ahol az ellene folyó karaktergyilkosságról írt, itt megtalálja.

Update

VBT: Sosem voltam holokauszttagadó

VBT egyébként a Facebookon azt állítja, hogy nem hazudott, amikor megígérte, hogy visszavonul egy időre a közélettől: 2018. január elejétől április közepéig (azaz néhány hónapig) nem publikált. Annak ellenére, hogy egyébként korábban a Kuruc info Holokamu rovatának volt a szerzője, azt is hozzáteszi:

„sosem voltam Holokauszt-tagadó, ezt a Tett és Védelem nevű zsidó szervezet is elismerte. De itt is felhívom a figyelmét arra, hogy érveléstechnikai hiba az ön részéről ezzel »védekezni«. Pláne olyan kontextusban, ami összeköti önt és a Jobbik közeli Magyar Hangot. Elkövettem óriási hibákat, bűnöket. Elkövettem azt a hibát is, hogy először hárítottam. Szerencsére volt erőm bocsánatot kérni.”

Végül VBT felhatalmazva érezte magát, hogy tanácsokkal lásson el, hogy kivel szakítsam meg a kapcsolatot, illetve kitől kérjek én magam bocsánatot. VBT ugyanakkor azóta sem közölte az elhatárolódást, amiből kiderülhetne, mi történt, és hogy valójában nincs miért bocsánatot kérni. Tájékoztattam továbbá arról, hogy nekem nincs közöm a Jobbikhoz (neki viszont volt régen). A Magyar Hanghoz sincs közöm.

Update2

Tresó T. Tibor szerint pitiáner komcsi házmesterként lájkolókat listáz a PestiSrácok

Megszólalt Tresó T. Tibor is, akiről szintén azt a valótlanságot közölte VBT és a PestiSrácok, hogy támogatna egy akasztást. Tresó így reagált a Facebookon egy nyilvános bejegyzés alatt:

Czutor véleménye a közhangulat fokozásáról szólt, hogy hova vezethet az, ha emberek személyes adatait dobják be egy tv-műsorba, és hazudnak róluk hatalmasat. Ha ön szerint ez azt jelenti, hogy C.Z., én, vagy akár más akasztana, akkor ön nem tud, vagy nem akar szöveget értelmezni. A rajongásának tárgya pedig uszít, és pitiáner komcsi házmesterként lájkolókat listáz.”

Update3

Képernyőkép: Czutor már szombat este, a PestiSrácok cikke előtt is jelezte, nem akasztásra gondol, nem értene egyet ilyesmivel, de a Pestisrácok ezt elhallgatta

Az alábbi képernyőképek szerint már szombat este, a Pestisrácok vasárnapi cikkének közlése előtt is egyértelművé tette Czutor, hogy nem értene egyet akasztással. A Pestisrácok azonban erről nem tett említést.

Czutor már a Pestisrácok írása előtt, szombaton este egyértelművé tette, hogy nem akasztásra gondol, mégsem említette meg a PestiSrácok
Czutor már a Pestisrácok írása előtt, szombaton este egyértelművé tette, hogy nem akasztásra gondol, mégsem említette meg a PestiSrácok
Czutor ezt is írta még szombat este ugyanott, jelezve, hogy semmiféle erőszaknak nem híve
Czutor ezt is írta még szombat este ugyanott, jelezve, hogy semmiféle erőszaknak nem híve

Update4, 2020.05.19. 19:59

Kiderült, mostanra Czutor Zoltán meg is tette a rendőrségi feljelentést az egyik rendőrkapitányságon. A feljelentést egyelőre ismeretlen tettes ellen tette és zaklatás miatt azzal összefüggésben, hogy a megjelent cikkek hatására gyűlölködő, fenyegető üzeneteket kap ő és zenekara, és veszélyben érzi a testi épségét. A Belmondo zenekar tagjának jogászai további büntetőjogi lépéseket is fontolgatnak. A zenész által tett feljelentés tartalmáról ITT írunk bővebben.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk azt a cikket is, mely ugyancsak a PestiSrácokkal kapcsolatos. A kormányközeli revolvermédium ugyanis azt írta szombaton, hogy az az Ács Dániel, a 444 újságírója lesz az induló Ferencváros magazin főszerkesztője, aki korábban a parkolási botrányokról írt Bácskai János polgármestersége idején, és most így akarja kifizetni (magyarán korrumpálni) őt az új polgármester, Baranyi Krisztina a cikkekért. A cikkről azonban hamar kiderült, hogy fikción alapszik, hiszen Ács Dánielnek szándékában sem volt elindulni a főszerkesztői posztért, nem adott be pályázatot, így fizikai képtelenségnek tűnik, hogy ő lenne a biztos befutó a pályázaton, amelynek beadási határideje már el is múlt.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Borító: Bayer Zsolt, a Belmondo Zenekar tagjával szemben verést kilátásba helyező fideszes publiciszta a HírTV-ben korábban. Fotó: YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!