fbpx
A székesfehérvári Vörösmarty Rádió frekvenciáján most nem szól semmi

Kizárta a Médiatanács a Vörösmarty Rádiót a rádió fehérvári frekvenciájára kiírt pályázatból

A fideszes vezetésű Székesfehérvár önkormányzatának helyi rádióját a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanács rövid időn belül másodjára is elnémíthatja, a Vörösmarty Rádió ugyanis a grémium szerint formai hibás pályázatot adott be az eddig általa használt Székesfehérvár 99,2 MHz rádiós frekvenciára. A hatóságnál elhallgatták a döntést. A rádiónál most azon tanakodnak, mit tegyenek.

A Media1 információi szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa keddi ülésén úgy döntött, hogy alaki, azaz formai hibára hivatkozva kizárja a Székesfehérvár 99,2 MHz helyi rádiós frekvenciára kiírt pályázatból az egyedüliként pályázó Fehérvár Médiacentrum Kft.-t (a Székesfehérvár Városgondoksága Kft. leányvállalatát), azaz a frekvenciát jelenleg ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultsággal használó Vörösmarty Rádió, a fideszes vezetésű Székesfehérvár önkormányzati rádiójának tulajdonosát. Vagyis a frekvenciapályázat eredménytelen lett.

Az ügyet nem csak az teszi pikánssá, hogy ezzel a kizárólag fideszes delegáltakból álló Médiatanács egy fideszes városvezetés kommunikációs céljainak tesz keresztbe, de az is, hogy az NMHH kommunikációs igazgatósága kihagyta a Médiatanács e heti üléséről kiadott szerdai sajtóközleményből az ezzel kapcsolatos keddi döntést.

Az NMHH csak azt kommunikálta a rádióval kapcsolatban a sajtó felé, hogy ideiglenes médiaszolgáltatási jogosultságot biztosít a Székesfehérvár Városgondoksága Kft. kérelmére a március 25. és április 23. közötti időszakra, vagyis meghosszabbította a Vörösmarty Rádió ideiglenes jogosultságát további 30 nappal. (A médiahatóság ezenkívül még az RTL Klub elleni bírságról adott felvilágosítást, ami egy több mint 9 éve húzódó ügy.)

A Media1 még szerdán megkereste a médiahatóságot, hogy a Vörösmarty Rádió ügyében született, egyelőre nem kommunikált döntésről érdeklődjön, de az NMHH tegnap óta nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésünkre.

A Vörösmarty Rádiónál most vizsgálják, mitévők legyenek

Kerestük Hagymásy Andrást, a Vörösmarty Rádiót működtető kft. ügyvezetőjét is, aki telefonon megerősítette a Media1 információját. Azt mondta, már értesült a Médiatanács döntéséről, és jogászokkal fogják megvizsgálni a döntést, így egyelőre korainak tartaná arról nyilatkozni, élnek-a fellebbezés lehetőségével, vagy mitévők lesznek most.

A Vörösmarty Rádió, ha nem talál megoldást a helyzetre, rövid időn belül másodjára némulhat el a vételkörzetében, azaz Székesfehérváron és térségében. Korábban ugyanis az NMHH Médiatanács nem hosszabbította meg a rádió lejáró 7 éves médiaszolgáltatási jogosultságát, majd a rádió január végétől több mint egy hétig néma is volt emiatt.

Később a rádió azonban mégis folytathatta az üzemet, mivel a Médiatanács tagjai 30 napos ideiglenes működési engedélyt adtak a rádiónak. Ezt az ideiglenes jogosultságot hosszabbították meg kedden további 30 nappal április 23-ig. A Vörösmarty Rádió sorsa azonban április 23. utánra egyelőre teljesen bizonytalannak tűnik. Ha ugyanis újra ki kell írni a rádiós pályázatot, az április 23-ig biztosan nem zárulhat le. Legfeljebb ideiglenes frekvencián szólhatnak majd tovább. Kérdéses az is, hogy új frekvenciapályázat mikor lehet.

Frissítés 14:25

Időközben megérkezett az NMHH kommunikációs igazgatóság válasza is. Ennyit írnak:

„A Székesfehérvár 99,2 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázat alaki vizsgálati szakaszában a testület megtagadta a Fehérvár Médiacentrum Kft. pályázati nyilvántartásba vételét, mert ajánlata alakilag érvénytelen volt.”

További médiahírek találhatók a Media1.hu hírportálon!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások