fbpx
Az RTL Klub Barátok közt című sorozatának forgatása, maszkban, a koronavírus idején

A koronavírus ellenére újraindult a Barátok közt című sorozat forgatása: a munka maszkban folytatódik

Az RTL Klub nem szeretne kifogyni a friss részekből, úgyhogy a stáb tegnap óta újra forgat. Látványos fotósorozat és videó is van róla, hogyan védekeznek, és a producer részletesen is beszámolt a védekezés módjáról.

Arról, hogy COVID-19 világjárvány ellenére hamarosan újraindulhat a Barátok közt, az RTL Klub napi sorozatának forgatása, a múlt héten már hallani lehetett – a Media1 is is beszámolt róla. Rékasi Károly, a sorozat egyik főszereplője nyilatkozott is a témáról a Blikknek, és még kilátásba is helyezte a felmondását arra az esetre, ha nem érezné magát biztonságban a koronavírus miatt, majd említett néhány biztonsági kockázati tényezőt.

Ondruss Ilona, a sorozatot gyártó cég, az UFA Magyarország producere pár napja még sejtelmesen nyilatkozott a forgatások várható újrakezdési időpontjáról:

„Jó ideje dolgozunk cselekvési tervünkön azért, hogy a Barátok közt forgatásai újra elkezdődhessenek. A stábtagok egészsége és a produkció biztonsága a mostani járványügyi helyzetben mindennél fontosabb. A munkavégzés akkor indul újra, ha minden kétséget kizáróan látjuk, a forgatás a legnagyobb biztonságban folyhat. Ennek érdekében megtesszük a szükséges intézkedéseket, nemcsak az előkészületi szakaszban, hanem a munkafolyamat elindulása után is, többek között a stábtagok rendszeres szűrésével”

– mondta akkor.

Hat hét után tegnap indultak újra a Barátok közt forgatásai

Most azonban a SorozatWiki fotósorozatot is közzétett arról, hogy a Barátok közt forgatásai 6 hét leállás után tegnap (épp amikor a sorozat első megújult része is képernyőre került) „tesztmódban” újraindultak. A producer nyilatkozott is erről az oldalnak, nem sokkal később pedig az RTL Klub Fókusz című műsorában videót is bemutattak a védekezésről.

A Barátok közt forgatása maszkban
A Barátok közt forgatása maszkban. Fotó: SorozatWiki / Barátok közt / UFA Magyarország

Kötelező maszk és gumikesztyű, tesztelés

A producer arról beszélt, hogy minden korábbinál szigorúbb intézkedéseket hoztak a szereplők és az alkotók egészsége érdekében. Járványügyi cselekvési terv készült, és az újrakezdést megelőzte egy laboratóriumi koronavírus teszt, melyen az összes olyan dolgozó átesett, akinek a munkája elvégzéséhez be kell lépnie a stúdióba és annak kiszolgáló tereibe.

Mivel a színészek a jeleneteknél közelebb tartózkodnak egymáshoz, ezért rajtuk egy második tesztet is elvégeztek.

RTL Klub, Barátok közt logó

Hőmérőzés, távolságtartás, fertőtlenítés, biztonsági övezetek

Ondruss Ilona azt is mondta, hogy a stresszfaktor csökkentése érdekében új munkarendet alakítottak ki, és különleges biztonsági övezetet hoztak létre az épületen belül, ahol a stábtagok nyugodtan tevékenykedhetnek.

Kidolgozták a munkavégzéshez szükséges szabályzatot, melyben mindenekelőtt lefektették, hogy az éppen forgató művészek kivételével mindenkinek kötelező a szájmaszk és a gumikesztyű viselése, illetve a rendszeres testhőmérséklet-mérés, az egy légtérben való korlátozott létszámú tartózkodás, valamint a megfelelő izolációs távolság betartása.

Emellett számos olyan körülményt biztosítanak a stáb tagjainak – többek között a megfelelő higiénia fenntartása, a folyamatos fertőtlenítés, a stáb rendszeres koronavírus szűrése –, amely a biztonságukat erősíti.

Egyelőre ez egy teszt

Ondruss Ilona azt is mondta a SorozatWikinek és a Fókusznak, hogy egyelőre tesztelik, hogy ilyen szigorú körülmények között hogyan tud haladni a Barátok közt forgatása.

„Reméljük, hogy így is hatékonyan tudunk dolgozni. Fontos, hogy mindenki megszokja ezt a helyzetet, hiszen vélhetően még sokáig kell elővigyázatosnak lennünk. Ezzel együtt a teljes stáb bízik abban, hogy a világjárvány hamarosan véget ér. Ennek érdekében egyénenként, a privát életükben is megteszik a szükséges óvintézkedéseket; a maguk és környezetük védelméért pedig a szabályok betartásával dolgoznak a forgatások során és azon kívül is. Hiszen közös felelősségünk, hogy a nem munkával töltött időszakban is elővigyázatosak legyünk”.

Maszkban forgatják a Barátok közt című sorozatot
Maszkban forgatják a Barátok közt című sorozatot. Fotó: SorozatWiki

Ez a Fókusz videója a forgatásokról, melyben több szereplő és stábtag is mesél a forgatások kapcsán.

A TV2 egyik sorozatánál a járvány ellenére igencsak lazák voltak

Egyébként korábban a SorozatWiki közölt információt arról is, amikor a TV2 újraindította az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár (Bödörék) című sorozatának forgatását. Az oldal informátorai akkor azt közölték, hogy a lehető legnagyobb biztonsági óvintézkedések közepette zajlik a forgatás, folyamatosan tesztelik a stábot, a színészek kivételével mindenkinek maszkot kell viselnie és gumikesztyűt. Nem sokkal később azonban a Media1 egy másik forgatási napról olyan leleplező videó- és fotósorozatot tett közzé, amely épp az ellenkezőjére, kifejezett lezserségre utalt: a stábtagok többségén sem maszk, sem gumikesztyű nem volt, miközben egymás közvetlen közelében tartózkodtak, többen ezenkívül cigarettáztak is. A TV2 megkeresésünkre azzal védekezett, hogy nem kötelezheti a produkció tagjait a kiosztott maszkok és gumikesztyűk viselésére, az IKO Műsorgyártó Kft. ügyvezetője pedig megpróbálta megakadályozni, hogy közzétegyük a fotókat.

A Media1 által megkérdezett jogászok szerint a TV2 érvelése egyébként nem volt helytálló, hogy ne kötelezhetné maszkviselésre a stábtagokat, hiszen egy munkáltató előírhatja különböző védőeszközök használatát a stáb tagjainak egészségvédelme érdekében, és aki nem tartja be a rendelkezéseket, azokat szemben akár szankciókat alkalmazhat, illetve megakadályozhatja a részvételüket a forgatásokon. A TV2 érvelését az is megdöntötte, amikor pár órával később egy másik műsor, a Nicsak ki vagyok? forgatási munkálatai során már úgy fogalmazott, hogy kötelező maszkviselést ír elő.

Az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár forgatása, Stohl András a mentőautónál, 18:46-kor
Az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár forgatása nemrégiben. Fotó: Media1 / olvasónktól

A Magyar Orvosi Kamara ajánlása egyébként az, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, aki viszont ennek ellenére emberek közé merészkedik, illetve akár csak közterületre megy, az folyamatosan viseljen legalább házi készítésű textilmaszkot.

A TV2 Egyszer volt Budán Bödör Gáspárék háttérstábjának egyik tagja név nélkül a Media1-nek elmondta: azért nem viselt maszkot, mert azt túlságosan kényelmetlennek találná egy forgatás közben, szerinte abban gyakorlatilag lehetetlen normálisan dolgozni.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások