fbpx
sajtószabadság index, térkép, RSF, Riporterek Határok Nélkül

Folytatódott Magyarország mélyrepülése a sajtószabadság-indexben

Megjelent a Riporterek Határok Nélkül (RSF) legújabb nemzetközi jelentése és látványos, letölthető térképe a sajtószabadság helyzetéről. Magyarországon tovább folytatódott a mélyrepülés, többek között az Orbán-párti médiaholding miatt.

Egyre kevesebb azon országok száma, ahol az újságírók biztonságban és megfelelő szabadságfok mellett dolgozhatnak. Ezzel párhuzamosan a tekintélyelvű rendszerek egyre jobban szorongatják a sajtót. Ilyen megállapításokkal kezdődik a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet sajtószabadságról szóló legfrissebb jelentése

– számolt be az RSF legújabb jelentéséről az Euronews.

Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta

Az RSF jelentése külön is kiemelte, hogy Magyarország 14 helyet rontott csak tavaly, ezzel a 87. helyre esett vissza a sajtószabadság tekintetében. 2013-ban Magyarország még az 56. helyen szerepelt, vagyis 31 helyet rontott 6 év alatt.

Ezzel együtt a 14 helynyi rontás még nem is negatív rekord a magyar sajtószabadság történetében a 2011/12-es jelentéshez képest: akkori 56. helyet 16 helyes zuhanással érte el Magyarország a 40. helyről.

Magyarország egyébként 2010-ben még a 23. helyen állt, vagyis a magyar sajtószabadság mélyrepülése az első Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta drámai mértékű: a mostani 87. hely és a 2010-es 23. hely között 64 a különbség.

Orbánnal szövetséges oligarchák kezében a média, sorra zárnak be a kormánykritikus szerkesztőségek

A Riporterek Határok Nélkül idei jelentésének magyar helyzetről szóló részében kiemelik, hogy

„a magyar média az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében való koncentrálódása folytatódik, és ennek eredményeként átalakult a magyar média spektruma. A legfontosabb kritikus sajtótermékeknek be kellett zárniuk, míg a többi médium szerkesztőségi függetlenségét veszélyezteti a kormányközeli oligarchák jelenléte a vezetőségében, a részvényesek közt, vagy az őket finanszírozó pénzügyi intézményeken belül.”

Orbán-párti médiaholding alatt félezer médiatermék

Az RSF Magyarországra vonatkozó megállapításai között kiemelték, hogy tavaly létrejött az „Orbán-párti Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány”, melyhez mintegy 500 sajtótermék csatlakozott.

Megemlítették azt is, hogy az Orbán-kormány a konzorciumot stratégiai jelentőségűvé minősítette.

Az RSF Magyarországra vonatkozó adatlapja - kattintásra megnyitható
Az RSF Magyarországra vonatkozó adatlapja – kattintásra megnyitható

Észak-Európában a legszabadabb a sajtó

A jelentés megemlítette, hogy Brazíliában Bolsonaro megválasztását a félretájékoztatás jellemezte, az újságírókat pedig gyűlölet övezi, az ország ezért most a 105. helyre került.

Az Amerikai Egyesült Államok 3 helyet rontott, mivel eddig még soha nem kaptak ennyi életveszélyes fenyegetést az amerikai riporterek.

A 180 országot vizsgáló jelentés állított felállított országrangsor alapján a legszabadabb sajtó továbbra is Norvégiában, Finnországban illetve Svédországban és Hollandiában működik, a legrosszabb helyzet pedig Türkmenisztánban van, ezután Észak-Korea, előttük Eritrea és Kína áll a lista végén.

Vannak olyan országok, ahol javult a helyzet. Malajzia, Gambia és Etiópia például több tucatnyival került előrébb a rangsorban.

(Az Euronews és az RSF honlapja nyomán)

Kiemelt kép: A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságot színekkel ábrázoló térképének egy részlete Európával.  A teljes térkép ide kattintva érhető el. Színmagyarázat: a térképen fehérrel jelölik az ideális helyzetű országokat, citromsárgával a kielégítő helyzetű országokat, a magyarországihoz hasonló narancs színnel a problémás országokat. A piros még rosszabb, a fekete pedig azon országokat mutatja, ahol még súlyosabb a helyzet, például folyamatosan életveszélyben vannak az újságírók, bebörtönzések is vannak stb.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások