sajtószabadság index, térkép, RSF, Riporterek Határok Nélkül

Folytatódott Magyarország mélyrepülése a sajtószabadság-indexben

Megjelent a Riporterek Határok Nélkül (RSF) legújabb nemzetközi jelentése és látványos, letölthető térképe a sajtószabadság helyzetéről. Magyarországon tovább folytatódott a mélyrepülés, többek között az Orbán-párti médiaholding miatt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Egyre kevesebb azon országok száma, ahol az újságírók biztonságban és megfelelő szabadságfok mellett dolgozhatnak. Ezzel párhuzamosan a tekintélyelvű rendszerek egyre jobban szorongatják a sajtót. Ilyen megállapításokkal kezdődik a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet sajtószabadságról szóló legfrissebb jelentése

– számolt be az RSF legújabb jelentéséről az Euronews.

Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta

Az RSF jelentése külön is kiemelte, hogy Magyarország 14 helyet rontott csak tavaly, ezzel a 87. helyre esett vissza a sajtószabadság tekintetében. 2013-ban Magyarország még az 56. helyen szerepelt, vagyis 31 helyet rontott 6 év alatt.

Ezzel együtt a 14 helynyi rontás még nem is negatív rekord a magyar sajtószabadság történetében a 2011/12-es jelentéshez képest: akkori 56. helyet 16 helyes zuhanással érte el Magyarország a 40. helyről.

Magyarország egyébként 2010-ben még a 23. helyen állt, vagyis a magyar sajtószabadság mélyrepülése az első Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta drámai mértékű: a mostani 87. hely és a 2010-es 23. hely között 64 a különbség.

Orbánnal szövetséges oligarchák kezében a média, sorra zárnak be a kormánykritikus szerkesztőségek

A Riporterek Határok Nélkül idei jelentésének magyar helyzetről szóló részében kiemelik, hogy

„a magyar média az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szövetséges oligarchák kezében való koncentrálódása folytatódik, és ennek eredményeként átalakult a magyar média spektruma. A legfontosabb kritikus sajtótermékeknek be kellett zárniuk, míg a többi médium szerkesztőségi függetlenségét veszélyezteti a kormányközeli oligarchák jelenléte a vezetőségében, a részvényesek közt, vagy az őket finanszírozó pénzügyi intézményeken belül.”

Orbán-párti médiaholding alatt félezer médiatermék

Az RSF Magyarországra vonatkozó megállapításai között kiemelték, hogy tavaly létrejött az „Orbán-párti Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány”, melyhez mintegy 500 sajtótermék csatlakozott.

Megemlítették azt is, hogy az Orbán-kormány a konzorciumot stratégiai jelentőségűvé minősítette.

Az RSF Magyarországra vonatkozó adatlapja - kattintásra megnyitható
Az RSF Magyarországra vonatkozó adatlapja – kattintásra megnyitható

Észak-Európában a legszabadabb a sajtó

A jelentés megemlítette, hogy Brazíliában Bolsonaro megválasztását a félretájékoztatás jellemezte, az újságírókat pedig gyűlölet övezi, az ország ezért most a 105. helyre került.

Az Amerikai Egyesült Államok 3 helyet rontott, mivel eddig még soha nem kaptak ennyi életveszélyes fenyegetést az amerikai riporterek.

A 180 országot vizsgáló jelentés állított felállított országrangsor alapján a legszabadabb sajtó továbbra is Norvégiában, Finnországban illetve Svédországban és Hollandiában működik, a legrosszabb helyzet pedig Türkmenisztánban van, ezután Észak-Korea, előttük Eritrea és Kína áll a lista végén.

Vannak olyan országok, ahol javult a helyzet. Malajzia, Gambia és Etiópia például több tucatnyival került előrébb a rangsorban.

(Az Euronews és az RSF honlapja nyomán)

Kiemelt kép: A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságot színekkel ábrázoló térképének egy részlete Európával.  A teljes térkép ide kattintva érhető el. Színmagyarázat: a térképen fehérrel jelölik az ideális helyzetű országokat, citromsárgával a kielégítő helyzetű országokat, a magyarországihoz hasonló narancs színnel a problémás országokat. A piros még rosszabb, a fekete pedig azon országokat mutatja, ahol még súlyosabb a helyzet, például folyamatosan életveszélyben vannak az újságírók, bebörtönzések is vannak stb.

Szóljon hozzá!