hirtv

Megfélemlítés miatt bírálja a HírTV-t az RSF

Az 1985 óta működő párizsi székhelyű nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) a Twitteren fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy független újságírókat fenyegető kijelentések hangozhatnak el a kormánypárti médiában Magyarországon.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű, 1985 óta működő, a szólás szabadságért küzdő nemzetközi újságíró-szervezet a Twitter-oldalán közzétett angol nyelvű bejegyzésében fejezte ki nyilvános aggodalmát amiatt, hogy a magyar kormánypárti médiában, illetve azon belül a HírTV-ben független újságírók megfélemlítésére irányuló kampány indult.

 

A Magyar Hang honlapja szerint az ügy előzménye, hogy a fideszes médiaholdinghoz, a Közép Európai Sajtó- és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Hír Televízió Troll című műsorában Gulyás Balázst, a Magyar Hang munkatársát először „szerencsétlen hülyeként” emlegették, majd olyan fenyegető kijelentések hangzottak el az újságíróról, hogy ő lesz az első vagy második, akit „elő fognak venni”.

Gulyás Balázsról amiatt hangzottak el e szavak a HírTv pénteken műsorában, hogy az újságíró korábban kritizálta a Fidesz-kormányt a felhatalmazási törvény, vagy más néven koronavírus-törvény kapcsán.

Az RSF szerint a múlt héten az Országgyűlésben elfogadott jogszabály és az újságírókra vonatkozó kijelentések együttesen a sajtószabadság utolsó bástyáit fenyegetik Magyarországon.

A Riporterek Határok Nélkül évenként értékeli az egyes országok sajtójának szabadságát, negyvenhárom kritérium alapján. Az RSF tavalyi, 2019. áprilisában publikált jelentésében Magyarország tizennégy helyet rontva a 87. helyre csúszott vissza.

További hírek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!