fbpx
Varga István, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke

A Fidesz-közeli médiaholding volt elnöke százmilliós állami megbízáshoz jutott a KESMA-tól való kényszerű távozása után

Varga István fideszes országgyűlési képviselő, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány / KESMA tavaly lemondani kényszerülő elnökének ügyvédi irodája, két másik irodával együtt a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től összesen 400 millió forintos megbízást kapott meghívásos úton.

Mi is beszámoltunk arról, amikor Varga István fideszes országgyűlési képviselő a fideszes médiaholding, a KESMA / Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnökeként kritikát fogalmazott meg a kormányközeli sajtóról. Varga Istvánnak távoznia kellett a Magyar Nemzettől az összes megyei lapon át a HírTV-ig mintegy félezer médiumot birtokló Fidesz-közeli médiaholding éléről azután, hogy ezt nyilatkozta 2019 februárjában egy tévéinterjúban, amit rossz néven vettek egy jobboldalon:

„igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.”

Lemondásáról egy MTI-nek eljuttatott nyilatkozatból értesülhettek az újságolvasók.

A 24.hu azonban most megtudta, hogy bár Varga Istvánnak „felsőbb körökből”, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától „küldték” a lemondásához vezető „selyemzsinórt”, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. ezután mégis nagy megbízással látta el őt.

Varga István ügyvédi irodája mellett a karrierjét annak idején Gulyás Gergely együtt beindító Pfeifer Tamás és a korábban főleg közbeszerzési ügyekkel foglalkozó, győri Borsfai Balázs ügyvédi irodái kerültek be a megbízotti körbe. A három ügyvédi iroda összesen több mint 400 millió forintos megbízáshoz jutott. Miután a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. először nem válaszolt a 24.hu kérdéseire, a hírportál végül közérdekű adatigényléssel derítette ki a részleteket.

A három ügyvédi iroda eddig több mint négyezer ingatlan adásvételi szerződés elkészítésében működött közre olyanokkal, akik szeretnék visszavásárolni a devizahitelezési válságkor az Eszközkezelő által megvásárolt és számukra éveken át bérbe adott ingatlanjaikat. Az adásvételi szerződések elkészítéséért eddig a Nemzeti Eszközkezelő 250 millió forintot fizetett ki.

A Nemzeti Eszközkezelő közölte, arról állapodott meg az ügyvédekkel, hogy a megbízási díj szerződésenként 50 ezer forint plusz áfa lesz, amitől csak kivételes esetben lehet eltérni. Ez az összeg nem számít ugyan magasnak a hasonló adásvételi ügyletek lebonyolításáért felszámolt díjak között, de ekkora megbízásdömping nem nagyon volt még a magyar ingatlanpiacon, tette hozzá a 24.hu.

A KESMA volt elnökének ügyvédi irodáját, csakúgy mint a másik két, a munkát elnyerő ügyvédi irodát, meghívásos pályázattal választották ki a feladatra. Állítólag azért választották ezt a módszert, mert rövid volt a határidő a lebonyolításra.

A 24.hu egyébként megkereste Varga Istvánt, aki elismerte, hogy az irodája korábban nem adásvételi szerződésekkel foglalkozott, de miután ráállított tíz embert a szerződésekre, teljesítették a megbízást. Hozzátette: Szerinte a feladat bonyolultabb volt annál, mint amit a külső szemlélő gondolhat.

A jó tollú újságírókat hiányoló Varga István utódja egyébként, ahogyan arról tavaly márciusban beszámoltunk, Szánthó Tamás, az Alapjogokért Központ igazgatója, illetve a KESMA addigi kuratóriumi tagja lett.

Borító: Varga István, a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány elnöke a jobboldali sajtót bíráló tévéinterjú közben
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások